Του Σωτήρη Σιδέρη

Ένας ισχυρός δημοσιογραφικός ευεργέτης της κυβέρνησης , ο Βαγγέλης Μαρινάκης , με έναν έξυπνο είναι αλήθεια ελιγμό, επέστρεψε την Τετάρτη 8 Ιουλίου τα χρήματα που πήρε  ο όμιλός του, στο πλαίσιο της κυβερνητικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας , περίπου 1.200.000 ευρώ, προκαλώντας ταχυπαλμία στο επιτελικό κράτος.


Αν η κίνηση αυτή γίνονταν άμεσα με την δημοσιοποίηση της λίστας και πριν εκδηλωθούν  οι θυελλώδεις αντιδράσεις θα λέγαμε ότι ήταν αυθόρμητη. Ο Μαρινάκης ενδεχομένως να αισθάνεται ριγμένος καθώς άλλοι όμιλοι πήραν περισσότερα και χωρίς να στηρίζουν τόσο ένθερμα την κυβέρνηση, αλλά πιθανόν η αιτία να μην είναι οικονομική.  Ενδέχεται,  η εκ των υστέρων κίνηση και η καταγγελία που την συνόδευε να οφείλονται στο ότι ο ιδιοκτήτης του πρώην ΔΟΛ  θέλει να αποστασιοποιηθεί από το φαιδρό, όσο και ανήθικο αλισβερίσι της κυβέρνησης , να αυξήσει την δημοφιλία  του που τόσο έχει ανάγκη και να καταδείξει ότι,  δεν έχει ανάγκη από αλχημείες για να συντηρήσει τον δημοσιογραφικό όμιλό του.  Ίσως να υπάρχει και παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε, αλλά όσα δημόσια συμβαίνουν είναι αρκετά για να καταδειχθεί το ηθικό μειονέκτημα του επιτελικού κράτους και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.
Ο Μαρινάκης από την πλευρά του , χωρίς να θέλει να ταυτιστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων ενισχύει την επιχειρηματολογία τους . Και τώρα , μετά από αυτό είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως επισπεύσουν τον ανασχηματισμό . Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον καταγγέλλει, ας απαντήσει τώρα και στον Μαρινάκη.
Αλλά πλέον ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος για σειρά λαθών, παραλείψεων και προκαλεί εντύπωση ότι ενώ ως επικεφαλής του επιτελικού κράτους, έχει την πλήρη ευθύνη για όλη την κυβέρνηση , τις αποφάσεις και τις πολιτικές που ακολουθούν όλοι οι υπουργοί, εμφανίζεται αποστασιοποιημένος. Για επικοινωνιακούς λόγους προφανώς και για να προφυλαχθεί πολιτικά. Σημειωτέον ότι όλοι οι προκάτοχοί του που δεν ολοκλήρωσαν την θητεία τους, την ίδια αντίληψη είχαν ενώ έφευγαν περίλυποι από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τώρα δρομολογείται η επόμενη φάση. Η αντιπολίτευση είναι στα πάνω της γιατί μορφοποιείται μια πλήρης πολιτική και ηθική αντιπολίτευση έναντι της ΝΔ. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης θα κατηγορούνται για μισθοφορική δημοσιογραφία καθώς η υπόθεση της «λίστας Πέτσα» ή λίστας πολιτικών φρονημάτων όπως την αποκαλέσαμε στο omegapress.gr  θα τους κυνηγά (κυβέρνηση και ΜΜΕ) μέχρι την ημέρα των εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μαρινάκης δεν  είχε λόγο να ταυτιστεί με τέτοιες πρακτικές, ωστόσο έχει πολιτικό ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν ο ελιγμός αυτός, είχε προσωπικά ή πολιτική κριτήρια. Αν δηλαδή ο Μαρινάκης έκανε την κίνηση αυτή για λόγους προσωπικής προβολής, ή γιατί διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση κυβερνά με σκανδαλώδη τρόπο , άρα και ο ΔΟΜ θα αλλάξει τακτική.  Δεν θα ασχοληθούμε με ειδικότερα ζητήματα της λίστας Πέτσα, είναι γνωστά τα περισσότερα, όπως είναι σωστό ότι υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σίγουρα η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.
Από την άλλη πλευρά μένει να διαπιστωθεί αν θα ακολουθήσουν την κίνηση Μαρινάκη και άλλα ΜΜΕ. Έστω και λίγοι να το κάνουν, η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα. Ήδη είναι με την πλάτη στον τοίχο. Είναι οι πρώτες σεισμικές δονήσεις που κάνουν το σύστημα να τρέμει. Θα έχει και συνέχεια σίγουρα ….

       

Η ανακοίνωση της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ



«Τα έντυπα, τα ψηφιακά μέσα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί του ομίλου AΛΤΕΡ ΕΓΚΟ από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, από την εμφάνιση δηλαδή της πανδημίας και της παρεπόμενης υγειονομικής κρίσης, πολύ πριν αναληφθούν οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είχαν τοποθετηθεί και προειδοποιήσει έγκαιρα την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που απορρέουν από την διασπορά του ιού.

Αναλυτικά ρεπορτάζ, επιστημονικές καταγραφές, έρευνες, συνεντεύξεις ειδικών επιδημιολόγων και πλήθος σχετικών άρθρων και εκπομπών φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες μας, στις ιστοσελίδες και στους τηλεοπτικούς μας σταθμούς, με μόνο γνώμονα την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Και χωρίς βεβαίως καμία προσδοκία κρατικών ή άλλων διαφημιστικών εσόδων.

Αυτή ήταν η υποχρέωσή μας, αυτήν εκπληρώσαμε και με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών θα συνεχίσουμε ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, καθώς η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και συνεχίζει να απειλεί τη χώρα μας.

Επειδή δεν συντασσόμεθα με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι» και επιπροσθέτως, επειδή θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές, επιστρέψαμε από το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου – τα ποσά που προέκυψαν για τον όμιλό μας από τις σχετικές κρατικές διαφημίσεις.
Προτρέπουμε δε την κυβέρνηση να διαθέσει το επιστραφέν ποσό στις οικογένειες των άνεργων εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο