του Σωτήρη Σιδέρη 

Και τώρα ήρθαν τα δύσκολα. Προηγήθηκε η δημόσια έκκληση , σχεδόν παρακλητική προς την ΕΕ και το Βερολίνο, να μεσολαβήσουν προκειμένου να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και η γερμανική προεδρία να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Η Μέρκελ ανταποκρίθηκε και η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου ήταν η πρώτη διαμεσολαβητική αποστολή, μια αποστολή καταγραφής των θέσεων αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Κύπρο. Η Άγκυρα όμως έβαλε την δική της ατζέντα που δημόσια τουλάχιστον δεν απέχει και πολύ από όσα γνωρίζουμε ότι διεκδικεί. Η φράση όμως του Μπορέλ για διαφορές «μεταξύ γειτονικών χωρών, ιδίως σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα», άναψε φωτιές.

 

 Αν δεν διευκρινιστεί κάτι από πλευράς Μπορέλ ή αν συνεχίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει ότι δεν έχει διαβάσει την σχετική φράση, τότε η ΕΕ αναγνωρίζει ότι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, τίθεται υπό την αίρεση , εκτός της Τουρκίας και από την ΕΕ πλέον. Και από εδώ αρχίζουν τα ζόρικα. 

Η επίσκεψη Μπορέλ σε  Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για όσους  επιδίωκαν ή περίμεναν μια έξωθεν προσπάθεια αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας και διαμεσολάβησης. Όσοι όμως στην Ελλάδα θεωρούν ότι μια μεσολαβητική προσπάθεια της ΕΕ θα αποτρέψει την Τουρκία να θέσει την δική της ατζέντα, απλά είναι εκτός πραγματικότητας και αυτό αποδείχθηκε κατά την επίσκεψη του κοινοτικού αξιωματούχου στην Τουρκία. 

Το omegapress.gr  είχε έγκαιρα δημοσιεύει σειρά άρθρων σχετικά με την δυνατότητα εμπλοκής της γερμανικής προεδρίας στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διένεξης σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο που πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο Ελσίνκι. Αν αποτύχει και αυτή η πρωτοβουλία που προς το παρόν είναι απλά μια καταγραφή και βολιδοσκόπηση θέσεων, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις.  Μετά το Ελσίνκι το 1999 είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία ή προσπάθεια της ΕΕ που η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει. Διαφορετικά η κρίση θα γίνει εκρηκτική. 

 1.Αν παρατηρήσει κάποιος τα όσα είπε δημόσια ο Τσαβούσογλου εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα όσα συζήτησε ο Μπορέλ στην Αθήνα και την Λευκωσία θα συμπεράνει αμέσως ότι η μεν Άγκυρα έχει ήδη επεξεργασμένη στρατηγική , την οποία έχει βάλει στο τραπέζι της ΕΕ σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο που δεν ξέρουν τι θέλουν.  Ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να ρωτήσει το κόμμα του και να αποσπάσει την συναίνεση εντός της ΝΔ και μετά από τους άλλους στη χώρα. 

2.Ως προς τα ενεργειακά της Κύπρου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήθελε μια προσωρινή λύση στον ενεργειακό τομέα για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο. Είπε ότι «δεν χρειάζεται να υπάρχει άμεση συμφωνία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με αυτό το ζήτημα, μπορεί να συσταθεί επιτροπή». Αν όμως συσταθεί Επιτροπή τότε θα προκύψουν και νομικά ζητήματα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, γι αυτό και απορρίπτονταν από την Λευκωσία. Σε κάθε περίπτωση όμως αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διαπραγματευθεί κάτι τέτοιο ας θέσει και η ίδια και η Αθήνα ως όρο , να ακυρωθεί η  ψευδο –οριοθέτηση ΑΟΖ που έχει κάνει η Τουρκία με τα κατεχόμενα και ας συζητήσουν οι δύο κοινότητες μια συμφωνίας από μηδενική βάση. Εκεί η ΕΕ μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο διαφορετικά η Τουρκία θα επιβάλει υποχωρήσεις χωρίς η ίδια να υποχωρεί σε τίποτα.  Είπε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι αυτό μπορούν να το αναλάβουν και ιδιωτικές εταιρείες. Δηλαδή το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρισμένο παγκοσμίως, μέλος της ΕΕ,  να  ρευστοποιηθεί και να εκχωρήσει εξουσίες σε μια ιδιωτική εταιρεία για να συμφωνήσει στα ποσοστά που θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι; Κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό του Τσαβούσογλου. Υπάρχουν πολλοί στην Αθήνα που μιλούν απαξιωτικά για την πολιτική της Λευκωσίας . Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους που είναι και ιστορικές . 

3.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε μια αποστροφή των δηλώσεών του είπε ότι «στο παρελθόν, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έλαβε αποφάσεις για αυτές τις δραστηριότητες γεώτρησης, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων στο Αιγαίο. Μιλώ για το 1976». Προφανώς αναφέρεται στο Πρακτικό τη Βέρνης που απαγόρευε έρευνα πέραν των χωρικών υδάτων και το οποίο ναι μεν η Ελλάδα έχει ακυρώσει , αλλά η Τουρκία θεωρεί ότι ισχύει και στην πράξη αυτό συμβαίνει. Πιθανότατα η Τουρκία, που είναι πολύ καλά διαβασμένη επαναφέρει το θέμα και για την Ελλάδα και για την κυπριακή Δημοκρατία. Ως προς την Κύπρο, η Τουρκία θα ήθελε ένα μορατόριουμ προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ή μόνο για το ενεργειακό , γεγονός που θα πάγωνε για πάντα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και θα υπονόμευε την κρατική της υπόσταση. Ως προς  την Ελλάδα στην πράξη όπως είπαμε ισχύει, αλλά προφανώς η Τουρκία, αν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία οριοθέτησης όπως την θέλει , θα την ενδιέφερε να καθηλώσει την Ελλάδα ως προς την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και να την περιόριζε στα χωρικά της ύδατα , όπως κάνει και στο Αιγαίο. Αλλά αν θέλει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει ως αντάλλαγμα την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου και την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο. 

4.Για τους λόγους αυτούς και πριν η γερμανική προεδρία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και το Ιόνιο. Αν η παραλυσία του Αιγαίου επαναληφθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί . 

5.Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει την συναίνεση ή να σύρει τα άλλα κόμματα στις δικές της θέσεις μέσω ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και αφού πρώτα ίσως τα φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Η υπόθεση του μακεδονικού έχει αποδείξει ότι αυτό γίνεται μπούμερανγκ και ότι η Ελλάδα θα χάσει αν ο πρωθυπουργός δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δηλαδή αν δεν πει πρώτα ο ίδιος τις θέσεις του, τι θέλει, πως το θέλει και ποιες είναι οι γραμμές διαπραγμάτευσης. Διαφορετικά θα μείνει μόνος του.

6.Επειδή όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική του, ούτε το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία η χώρα δεν έχει σταθερή βάση , ούτε ενότητα, ούτε καθαρές θέσεις . Είναι επίσης γνωστό ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, με την επίκληση εθνικού θέματος και αυτό το εθνικό θέμα είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στα ελληνοτουρκικά . Ετσι ο Μητσοτάκης θα κάνει μια μικρή προεκλογική εκστρατεία και με την επίκληση των ελληνοτουρκικών θα αποφύγει μια οδυνηρή συζήτηση για την οικονομία, ή έτσι νομίζει τουλάχιστον. Φυσικά είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση αλλά η χώρα επί χρόνια ζει με διάφορους κινδύνους δεν θα συγκινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ από έναν ακόμη, κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Όμως υπάρχει μια διαφορά. Η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, άρα έχει όλη τη δύναμη και την λαική εντολή να λύνει προβλήματα και να διαπραγματεύεται. Οι εκλογές είναι τυχοδιωκτισμός υπό αυτή την έννοια . Απλά θα περιμένουμε την επιβεβαίωση ή την διάψευση αυτών των σεναρίων. 

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο