Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς ανακοινώσεις του στηλιτεύει την συμπεριφορά της ΝΔ, πολλές φορές και του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας,  ότι συκοφαντούν στελέχη και το ίδιο το κόμμα και ότι η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει ποτέ, το παρακρατικό παρελθόν της και την ροπή της προς την διαφθορά .


Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει άδικο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, αν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε σωστά θα έπρεπε να  είχε κλονιστεί όλο το πολιτικό οικοδόμημα της χώρας και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, πολλά ακόμη κυβερνητικά στελέχη να απολογούνται για  απειλές κατά αντιπάλων και εισαγγελέων, για όσα σκανδαλώδη συνέβησαν και συμβαίνουν στην Προανακριτική Επιτροπή .  Η έρευνα της ΕΥΠ εντόπισε την δράση ενός πραγματικού παρακράτους , συμμορίες και επίορκους και φυσικά η έρευνα έγινε με εντολή του Τσίπρα και όχι του Χρυσοχοίδη. Είναι ντροπή  ένας υπουργός να φέρεται σαν πλανόδιος συκοφάντης, αντί να επαινεί το έργο του προκατόχου του και του  πρώην πρωθυπουργού.
Ο  ίδιος υπουργός, ο  Μιχάλης Χρυσοχοίδης  θέλει να ψηφίσει έναν κραυγαλέα αντισυνταγματικό νόμο για τις διαδηλώσεις που πέραν αυτού θα προκαλέσει και πολλές κοινωνικές εντάσεις. Στο στόχαστρο της ΝΔ  , πέραν του όλου ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Νίκος Παππάς με προφανή στόχο η ΝΔ να προκαλέσει ρήγμα στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν δύο αναγνώσεις ως προς αυτό. Κανένας ηγέτης δεν  θα διαλύσει το κόμμα του επειδή είτε θα αναγκαστεί , είτε θα  απομακρύνει  μόνος του έναν συνεργάτη του, τον Παππά εν προκειμένω.  Η δεύτερη είναι ότι το καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του, που δεν αντιλαμβάνεται η ΝΔ,  είναι ότι, ο Παππάς έχει προ πολλού πρόβλημα με την κομματική βάση και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ σε συντριπτικό βαθμό. Η εκπαραθύρωση Παππά θα κάνει καλό στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί έστω και έτσι θα απαλλαγεί από ένα στέλεχος που έκανε δικό του παιχνίδι , είτε ως υπουργός, είτε ως στέλεχος . Στο κόμμα ειδικά, χάνει τεράστιο έδαφος , η επιρροή του στην κοινοβουλευτική ομάδα εξανεμίζεται, στα κομματικά όργανα είναι πλέον οριακή η στήριξη και παραμένει στο πλευρό του , μόνο μια ομάδα ΠΑΣΟΚογενών που και αυτή θα προτιμήσει να αυτοπροστατευθεί την κρίσιμη στιγμή.
Πριν από τις εκλογές του 2015 ο Παππάς ήταν ο συντονιστής της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούσε στηρίγματα ερήμην του κόμματος, είναι αυτός-όχι μόνος φυσικά- που έκανε το προξενιό με τον Καμμένο , είναι αυτός που έσπρωχνε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός που μεθόδευε πολλές επαφές της κυβέρνησης με την διαπλοκή, αυτόν αναζητούσαν οι ολιγάρχες και όσοι είχαν ανάγκη από πρόσβαση στην ηγεσία της κυβέρνησης.  Είναι αυτός που ως ένα βαθμό φυσικά, αντί να γεφυρώνει, μεγάλωνε τα ρήγματα μεταξύ προεδρικών και άλλων τάσεων εκτιμώντας ότι η υπεροχή Τσίπρα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη  συγχώνευση  του ΣΥΡΙΖΑ  με τους ΠΑΣΟΚογενείς ακόμη και αν αυτό σήμαινε διάσπαση.
Μετά τις εκλογές , υπήρξαν  υποθέσεις που δεν έγιναν ποτέ γνωστές, άλλες έγιναν  , ενώ υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, από την κινητικότητα  που επιδείκνυε προς χώρους εχθρικούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η  ανακατωσούρα της  πολιτικής και όχι η συγκροτημένη πολιτική,  κυριαρχούσε για ένα διάστημα και έφερε ενίοτε το όνομά του. Οι αντιδράσεις αυξάνονταν και οξύνονταν. Ο Τσίπρας ήταν αποδέκτης έντονων αντιδράσεων , αλλά τις αντιμετώπιζε με κατευνασμό και όχι με αλλαγές.
       

 Αλλαγή σελίδας



Στην αντιπολίτευση ο Παππάς φέρεται να πρωταγωνιστεί στην αποξένωση του Τσίπρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές του ρίζες, αλλά το ήθελε και ο ίδιος, καθώς ήθελε να σηματοδοτήσει μια νέα αλλαγή στην  προοδευτική παράταξη. Αλλά τέτοιου είδους αλλαγές θέλουν άφθαρτα και ικανά πρόσωπα, με γνώση με συγκρότηση, με αφοσίωση σε οράματα  και θέληση για θυσίες. Αντί για μια τέτοια διεύρυνση, η ηγετική ομάδα πριόνιζε το αγωνιστικό και ιδεολογικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ για να μετεξελιχθεί σε μια ρευστοποιημένη δύναμη , ένα λαικό πολιτικό σούπερ μάρκετ.
Και τώρα τι;
1.    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα οφείλει να θέσει όριο ως προς την στήριξη του Παππά. Αν ο Παππάς θεωρεί ότι συκοφαντείται από τον Μιωνή, από τον Καλογρίτσα, αύριο από άλλους ας καταθέσει μήνυση. Είναι περίεργο που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.


2.    Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα θέλει δεν θέλει. Έχει να αντιμετωπίσει μια αδίστακτη δύναμη που στηρίζεται σε σκάνδαλα, που δεν έχει ηθικούς φραγμούς και δεν θέλει να έχει ηθικό υπόβαθρο η πολιτική της. Άρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει άμεσα αποφάσεις, να ανακοινώσει την δημιουργία ενός οργάνου μαχητικής αντιπολίτευσης μέχρι να γίνει το συνέδριο και να κάνει ανένδοτο ηθικό και πολιτικό αγώνα, χωρίς το Παππά, χωρίς τον Φλαμπουράρη, χωρίς  άλλους που δεν έχουν την παραμικρή επίδραση στην κοινωνία.


3.    Η απομάκρυνση του Παππά θα οδηγήσει σε αλλαγές στην κομματική πυραμίδα. Οι υποτιθέμενοι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Τσίπρα, ο  Σκουρλέτης, ο Φίλης ο Τσακαλώτος, ο Βούτσης , ο Τζανακόπουλος, η Αχτσιόγλου, και πολλοί άλλοι απέδειξαν ότι διαθέτουν το ειδικό βάρος να κρατήσουν ψηλά το κόμμα και όχι οι μετεγγραφές. Σε αυτούς θα βασιστεί για επανεκκίνηση και φυσικά δεν έχουν κανένα νόημα οι υποτιθέμενες νέες απειλές περί εκλογής προέδρου από τη βάση. Μόνος του το διέψευσε μόνος του υποψήφιος είναι , το πιο εύκολο είναι να διχάσει και να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Τσίπρας μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη του κόμματος, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης, των ανένταχτων, των ΠΑΣΟΚογενών ψηφοφόρων, των αριστερών και κάθε δημοκράτη. Αρκεί να υπερβεί τον βάλτο στον οποίο προσπαθεί η ΝΔ να τον οδηγήσει και να επαναφέρει την συλλογική ενότητα και δράση υπό τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος.


4.    Η φθορά της ΝΔ είναι ραγδαία. Και θα επιδεινώνεται κάθε εβδομάδα που περνά. Οι εκλογές είναι πολύ πιθανές το Φθινόπωρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να κολλήσει στον Παππά, όπως κανένα κόμμα και ηγέτης δεν κόλλησε ποτέ όταν είχε μπροστά του εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις.
5.     Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Οι ανακοινώσεις δεν συνιστούν πολιτική δράση. Η επαναδιατύπωση ενός έκτακτου σχεδίου δράσης τόσο για την αντιμετώπιση της δυσώδους διακυβέρνησης,  όσο και για να διακηρυχθεί η ενότητα ενόψει πιθανών εκλογών είναι αναγκαία.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο