Τα κράτη ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα  του κόσμου αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για να προπαγανδίσουν την ισχύ τους ή και τον ανθρωπισμό τους. Ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει. Η πανδημία ανέδειξε ορισμένα νέα στοιχεία για τον παγκόσμιο ρόλο της Κίνας , τις σχέσεις με την ΕΕ και τις επιδιώξεις της . Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια έκθεση για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ευρωκινεζικές σχέσεις  που εξέδωσε πρόσφατα το δίκτυο ευρωπαϊκών δεξαμενών σκέψης για κινεζικές σπουδές (EuropeanThink-tankNetworkonChina - ETNC). Εκπρόσωπος της Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος του δικτύου είναι το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ).Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν ότι:

    Οι σύνθετες ευρωκινεζικές σχέσεις περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την πανδημία και δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό που έχει δώσει η ΕΕ στην Κίνα ως “εταίρο και συνάμα ανταγωνιστή και στρατηγικό αντίπαλο”.
    Η ΕΕ απέστειλε στην Κίνα πολύτιμο ιατρικό υλικό στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, παρότι το γεγονός αυτό δεν καλύφθηκε επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης. Η βοήθεια της Κίνας προς ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ανταπόδοση της προηγούμενης χειρονομίας της ΕΕ.
    Η αξία των εμπορικών παραγγελιών για κινεζικό ιατρικό υλικό είναι πολύ μεγαλύτερη της αξίας των πολυδιαφημισμένων κινεζικών δωρεών σε ευρωπαϊκές χώρες.
    Η παράδοση κινεζικού υλικού έχει δώσει στην Κίνα την ευκαιρία να εξαπολύσει στην Ευρώπη μεγάλη καμπάνια δημόσιας διπλωματίας. Οι μέθοδοι που μετέρχεται το Πεκίνο κυμαίνονται από “επίθεση φιλίας” έως εκτεταμένη παραπληροφόρηση έως άκρως συγκρουσιακή ρητορεία ως προς τις ευθύνες της Κίνας για το ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας.
    Η αμφιλεγόμενη καμπάνια δημόσιας διπλωματίας της Κίνας στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και έχει πυροδοτήσει μια πραγματική “μάχη αφηγημάτων”, κατά την έκφραση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κ. JosepBorrell.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα συνέγραψαν οι ερευνητές του ΙΔΟΣ κκ. ΠλάμενΤόντσεφ και Άγγελος Μπέντης. Όπως  επισημαίνουν  χαρακτηριστικά:

    Ενώ αναγνωρίζονται οι δωρεές της κινεζικής κυβέρνησης και μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη η αξία του ιατρικού υλικού, το οποίο έχουν αγοράσει στο εξωτερικό και δωρίσει στο ελληνικό κράτος Έλληνες χορηγοί.
    Σημειώνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις της κινεζικής πρεσβείας, όπως και φορέων ελληνοκινεζικής φιλίας και συνεργασίας.
    Καταγράφεται κάποια απόσταση ανάμεσα στην διάχυτη αρνητική εικόνα της Κίνας σε κοινωνικό επίπεδο και την στάση της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ελίτ, οι οποίες προκρίνουν τις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.
    Συνδέεται η δημόσια διπλωματία της Κίνας με τις επιδιώξεις κινεζικών ομίλων για την εδραίωση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.