Τάξη στις χαώδεις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών , προκειμένου να κατανοήσουν και οι πολίτες πόση θα είναι η ύφεση στην οικονομία, προσπαθεί να βάλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την γνωστή ευπρέπεια που τον διακρίνει. Και προσπαθεί ο κάθε καλόπιστος να καταλάβει τι ακριβώς κατέθεσε την ΕΕ ο κ. Σταικούρας , γιατί άλλο σενάριο περιλαμβάνεται στο ελληνικό κείμενο και άλλο στο αγγλικό κείμενο.


Μετά από διαρκείς ανακοινώσεις και συζητήσεις και αφού η κυβέρνηση κατεβάζει όλο και πιο πολύ τον πήχη , άγνωστο γιατί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλείται τα Δελτία Τύπου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπουν:
Την Πέμπτη 30/4/2020: Ύφεση 4,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας έκανε  λόγο   για ανεδαφική η πρόβλεψη και τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν έχει  καν σενάρια.
Την Κυριακή  3/5/2020 το υπουργείο μιλά για σενάριο ύφεσης 7,9%
Το Υπουργείο Οικονομικών, λέει ο κ. Τσακαλώτος την Κυριακή 3 Μαίου  έκανε την παγκόσμια πρωτοτυπία να βγάλει Δελτίο Τύπου που ήταν ταυτόχρονα  Δελτίο κατάθεσης του προγράμματος Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Δελτίου απάντησης στον  ίδιο τον πρώην υπουργό .  Και όπως τονίζει  το στέλεχος του ΣΥΡΖΑ, ο κ. Σταικούρας «εδέησε να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό. Το ίδιο και οι προβλέψεις για το έλλειμμα».
 Επειδή τα γεγονότα κυριαρχούν επί των επιθυμιών , σε λίγες εβδομάδες θα περιμένει όλη η Ελλάδα να δούμε πιο από τα σενάρια θα επιβεβαιωθεί. Από ένα σημείο και μετά χάνεται , η έννοια των λέξεων, κάτι που στην Ελλάδα το έχουμε βιώσει εφιαλτικά τα τελευταία χρόνια.
Ποια είναι η πονηριά του Υπουργού; Ίσως νομίζει ότι είναι ανεύθυνος και ότι μπορεί να λέει, να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις,  γιατί ως κυβέρνηση έχει το περιθώριο να αλλάζει θέσεις και εκτιμήσεις να κάνει διορθώσεις ,  αφού ούτως ή άλλως κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν την κρίση.
Στην περίπτωσή μας λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι η ευγένεια του Τσακαλώτου. Είναι η αλαζονεία και οι αλχημείες του Σταικούρα που θα κριθουν  και σύντομα μάλιστα….

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.