του  Σπύρου  ΣουρμελίδηΗ Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία από …σκάνδαλα. Μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας αλλωστε ήταν η ανοχή στα σκάνδαλα, ήταν η ευκολία με την οποία το πολιτικό σύστημα,  (δυστυχώς) και η κοινωνία, «χώνευαν» , ξεπερνούσαν, τα σκάνδαλα.
Για τους συνεπείς παρατηρητές των πολιτικών πεπραγμένων στις τελευταίες δεκαετίες, δεν κάνει μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι και τώρα  έχουμε ήδη οσμές σκανδάλων, προσπάθειες σκανδαλώδεις που μπορεί να γίνουν και σκάνδαλα. Εν μέσω πανδημίας, την ώρα της αγωνίας για την επομένη και τον άρτο τον επιούσιο, η συνήθεια δεν σταματά.


Εφ όσον κυκλοφορεί χρήμα- και ας μην είναι όσο ήταν στο παρελθόν- εφ΄ όσον υπάρχουν συναλλαγές, εφ΄  όσον  το δημόσιο κάτι θα πληρώσει και κάποιος ή κάποιοι θα πάρουν τη δουλειά, γιατί να μην βγει και ένα γερό «χαρτζιλίκι». Βλέπουμε λοιπόν βιασύνη απ΄ ευθείας αναθέσεων, δουλειές που πρέπει να στηθούν εν μία νυκτί, για να μην χαθεί η ευκαιρία. Βλέπουμε προσαρμογή διαδικασιών ώστε να προκύψουν μεσάζοντες από τους οποίους θα μοιραστεί και το «χαρτζιλίκι». Και αν ακόμα δεν προκύψει άμεσα κάποιο «χαρτζιλίκι», προκύπτουν σχέσεις υποχρέωσης. Κάποιοι θα χρωστάνε σε κάποιους και στην επόμενη φάση  το «χρέος» θα πληρωθεί.
Η σχετική έκπληξη δεν αφορά την ύπαρξη σκανδάλων ή την διάθεση κάποιων να βγάλουν το κάτι τις, διότι όπως είπαμε αυτό είναι σχεδόν αναμενόμενο –όχι φυσικά και αποδεκτό.
Το εκπληκτικό είναι η ετοιμότητα να στηθούν οι δουλειές εν μία νυκτί. Απαιτείται ένας κάποιος «επαγγελματισμός». Απαιτείται και κάτι ακόμα σημαντικότερο: Ένα δίκτυο.
Φάνηκε λοιπόν και μέσα στην πανδημία ότι υπάρχει και ο «επαγγελματισμός» και το δίκτυο. Και πρέπει να πούμε ότι η μεγαλύτερη μάχη την προηγούμενη δεκαετία, την δεκαετία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων , αφορούσε την διατήρηση των δικτύων  της διανομής χρήματος. Το μίσος που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, εκπορεύτηκε από την αγωνία της διατήρησης των βασικών μηχανισμών της εξουσίας, και ας είχε η χώρα καταρρεύσει οικονομικά πολιτικά, θεσμικά. Η διατήρηση του δικτύου εξουσίας, αλλά και πάνω απ αυτό,  του δικτύου ελέγχου και διανομής χρήματος, ήταν τα μεγάλα επίδικα.
Με μεγάλες απώλειες, η κυβέρνηση «επέστρεψε» σε κάποιους από τους «ιδιοκτήτες» της.
Οι οποίοι δείχνουν ότι δεν έχουν απωλέσει το δίκτυο τους και την τεχνογνωσία να στήνουν «δίκτυα» εν μία νυκτί. Οι άνθρωποι είναι εδώ, το χρήμα είναι εδώ, άρα …Να η Ευκαιρία.  

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.