του Σωτήρη Σιδέρη



Την πρώτη της πολιτική ήττα, αλλά με ευρύτερη σημασία που θίγει τον γενικότερο τρόπο διακυβέρνησης, υπέστη  η κυβέρνηση με την απόφασή της να προχωρήσει  σε κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης  (voucher) για τους επιστήμονες  και να χορηγήσει το ποσό των 600 στους δικαιούχους χωρίς προϋποθέσεις.  Είναι ερώτημα για πόσο χρόνο ο κ. Βρούτσης θα είναι ακόμη υπουργός Εργασίας, καθώς πρόκειται για ένα  πολιτικό φιάσκο που φέρει μεν την υπογραφή του, αλλά αυτή η υπογραφή ήταν αποτέλεσμα μιας γενικότερης αδιαφανούς και αλαζονικής διακυβέρνησης .  Υπό το κράτος πανικού που προκάλεσαν αποκαλύψεις για την εν λόγω υπόθεση και μετά  τις θυελλώδεις αντιδράσεις των ίδιων των επιστημόνων και των φορέων τους, που έκαναν λόγο για σκανδαλώδη υπόθεση,   ο  υπουργός Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης, αναγκάστηκε να ανακοινώσει την κατάργηση του προγράμματος.

 

Οι καταγγελίες αφορούσαν την αδιαφανή και χωρίς σοβαρά κριτήρια απευθείας ανάθεση του έργου σε ιδιοκτήτες ΚΕΚ που πρόσκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση. Δημοσίευμα μάλιστα της ΕΦΣΥΝ κατονόμασε επιχειρηματίες ότι  έχουν σχέσεις και με την οικογένεια Μητσοτάκη. Από την απευθείας ανάθεση οι εφτά ιδιοκτήτες ΚΕΚ θα κέρδιζαν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.  Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την εξέλιξη ως  ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει την πολιτική στην πρώτη σελίδα. Τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο της πανδημίας και ο περιορισμός της στην Ελλάδα προκαλούν άμεση μετατόπιση της συζήτησης στην πολιτική , κυρίως στην οικονομία και την διακυβέρνηση. Φυσικά η συζήτηση για την πανδημία δεν θα σταματήσει, κάθε άλλο θα μας απασχολεί για μεγάλο διάστημα. Όμως πλέον η συζήτηση δεν θα είναι  μονοθεματική και σιγά σιγά αναδύονται όλα τα προβλήματα που η απειλή της δημόσιας υγείας συγκάλυψε.

 Η κυβέρνηση θα κριθεί για τον τρόπο που κυβερνά. Οι συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν η εύκολη οδός για να μην συζητιούνται ευρύτερα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου οι ΠΝΠ έγιναν κανόνας , το κοινοβούλιο υποβαθμίστηκε και απευθείας αναθέσεις έδιναν και έπαιρναν.
Κυρίως όμως η άτακτη υποχώρηση αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είναι η κατά τις δημοσκοπήσεις απόλυτα κυρίαρχη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αποκαλύψεις και η κριτική κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και κοινωνικών φορέων κατέδειξαν ότι η εικόνα της απόλυτα κυρίαρχης δύναμης ήταν κατασκευασμένη , όπως επίμονα σημειώναμε στο omegapresss.gr.

Η επιστροφή στην πραγματική πολιτική θα είναι επώδυνη για την κυβέρνηση. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το λεγόμενο επιτελικό κράτος, είχαν ένα επικοινωνιακό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, αλλά δεν έχουν κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφή στην πραγματική πολιτική. Τώρα θα καταδειχθεί ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση , όχι μόνο είναι ευάλωτη, αλλά και αδύναμη να δικαιολογήσει την πολιτική που η ίδια επιλέγει .
Υπό το πρίσμα αυτό η αίσθηση κυριαρχίας της κυβέρνησης έγινε ερείπια . Τώρα θα επιχειρήσει αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης , αλλά θα βρεθεί στη θέση της απολογούμενης για τα πεπραγμένα της που είναι ήδη πολλά.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί φυσικά να είναι ισχυρή και αυτοδύναμη , αλλά το θέμα δεν είναι ότι αμφισβητείται η αυτοδυναμία. Αυτό που αμφισβητείται πριν τελειώσει η πανδημία είναι η πολιτική της κυριαρχία. Γιατί πέρα από την ήττα, οδήγησε σε άλλο επίπεδο και την αντιπολίτευση.
Άρα έχουμε επανεκκίνηση της πολιτικής με νέους όρους πλέον.


Δήλωση  Αλέξη Τσίπρα


 
Ομολογία ενοχής και αποτυχίας Μητσοτάκη η απόσυρση της τηλεκατάρτισης - Όσο μένει υπουργός ο κ. Βρούτσης φανερώνει πως έστησε τη δουλειά με συνευθύνη του Μαξίμου
 
 
Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
 
Οι Υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο.
 
Ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας.


 
Η δήλωση Βρούτση 


 
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
 
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
 
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
 
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
 
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια»,


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο