Η πρώτη χούντα εντός της Ευρωπαικής Ένωσης είναι γεγονός και φυσικά  πρόκειται για την Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να πάρει  την συγκατάθεση του  κοινοβουλίου για να  αναλάβει υπερεξουσίες στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης χωρίς ημερομηνία λήξης και να κλείσει το κοινοβούλιο. Τα προηγούμενα χρόνια πρόφαση ήταν οι μετανάστες και οι αριστεροί. Τώρα ο κορονοϊός, αύριο όλοι οι υπόλοιποι. Ο εφιάλτης του φασισμού αναδύεται και πάλι στην Ευρώπη. Η δημοκρατία στην εντατική  .


 Ο Όρμπαν έχει καταθέσει νομοσχέδιο  που  του χορηγεί υπερεξουσίες , αλλά σε όλη την Ευρώπη είναι κοινό μυστικό ότι αυτό  αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής –φασιστικής  κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία. Το νομοσχέδιο που συζητείται από το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα επιτρέψει στον Όρμπαν να παρατείνει επ' αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου. Με απλά λόγια το ουγγρικό κοινοβούλιο στο οποίο έχει την πλειοψηφία ο Όρμπαν, θα αυτοκαταργηθεί.
Στο πλαίσιο  αυτό,  η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών και της οικονομίας.
Είναι επίσης γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι η πολιτική που έχει εφαρμόσει εδώ και μία δεκαετία ο Όρμπαν , ο οποίος συνεχώς ενισχύει τις εξουσίες του  καταφέρει συνεχώς  πλήγματα κατά του κράτους δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης  αρχικά αρνήθηκαν να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, όταν απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία, κι έκτοτε δέχονται κατηγορίες για «προδοσία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά από την κυβέρνηση Όρμπαν ότι «βρίσκονται με το μέρος του ιού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς επανέλαβε την Δευτέρα ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το Κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε». Όμως το Κοινοβούλιο μόνο θεωρητικά έχει την εξουσία ανάκλησής του, αφού στην πράξη το Fidesz του Όρμπαν διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων.
         

Σφοδρή αντίδραση Φίλη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις» στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι μία «επ' αόριστον και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας».

Για το ουγγρικό think tank Political Capital, το πραγματικό πρόβλημα «δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκείς εξουσίες για να δράσει, το πρόβλημα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του τομέα υγείας της Ουγγαρίας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του εδώ και χρόνια».

Εννέα οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιταχθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει επίσης ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ιό ή για τα κυβερνητικά μέτρα, την στιγμή που τα ελάχιστα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο με τις κατηγορίες αυτές.


Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης θυμίζει ότι το ίδιο με τον Όρμπαν το έκανε ο Χίτλερ, στις 23 Μαρτίου του 1933, με την «Enabling Act», με την οποία πήρε την «άδεια» του κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Το έκανε και στην Ελλάδα ο Μεταξάς στις 30 Απριλίου 1936. Γνωρίζουμε όλοι , σημειώνει, πού κατέληξαν αυτές οι φασιστικές πρωτοβουλίες.
Ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι γίνεται διαρκώς σαφέστερο ότι ο Όρμπαν αποτελεί ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό βέβαια είναι οι Ούγγροι πολίτες, το μήνυμα όμως στους ακροδεξιούς στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει επίσης σημασία. Προσθέτει ότι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν  να κάνουν γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες. Σε περίπτωση που ο Όρμπαν πράγματι προχωρήσει με την εξαγγελία του*, αμέσως πρέπει να αποφασιστεί το πάγωμα της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ένωση. Όσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ΝΔ, η συγγένεια πρέπει σήμερα να πάψει. Θα εξακολουθήσει το κόμμα του Όρμπαν να παραμένει στις αγκάλες τους, σε ιδιότυπη καλλωπιστική «αναστολή» ή θα διαγραφεί οριστικά;

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.