του Σπύρου Σουρμελίδη

Η πανδημία δοκιμάζει και τις μεγάλες δυνάμεις, τις αντοχές τους, τις προβλέψεις τους και την προετοιμασία τους. Δεν αποκλείεται να είναι και ένας δείκτης για το πόσο πραγματικά μεγάλες είναι αυτή την ώρα οι χώρες με οικονομική και στρατιωτική ισχύ.
Η Κίνα όχι μόνο αντιμετώπισε άμεσα και γρήγορα την πανδημία, αλλά έδειξε ότι είναι ικανή να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος το πρόβλημα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ, που  δείχνει να πελαγοδρομεί και να μην μπορεί να καλύψει την προστασία του πληθυσμού της.

 

Δίπλα σ αυτές η Ρωσία του Πούτιν, σιωπηρά , όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, αλλά μπορεί και να εξάγει βοήθεια κατά βιολογικής απειλής, όπως έκανε προς την Ιταλία. Γιατί πολύ απλά η Ρώμη δεν έχει τι να περιμένει από τις ...Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα σχέδια κατά όλων των πιθανών πολέμων, συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού, από την Αμερική. Μπορεί όμως να φανεί ότι ολ αυτά είναι περισσότερο για το …Χόλιγουντ, παρά για την αληθινή ζωή. Αυτό επεσήμανε άλλωστε πριν από 5 χρόνια – σε ομιλία του το 2015- ο Μπίλ Γκέιτζ, ο συνιδρυτής της Microsoft. Ότι η προετοιμασία και τα σχέδια για την κάθε πιθανή απειλή γίνονται ωραία σενάρια στο Χόλιγουντ. Όμως οι δαπάνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των νέων βιολογικών κινδύνων διαρκώς περικόπτονται. Πέντε χρόνια αργότερα ο Γκέιτζ βγαίνει αληθινός.

Η Αμερική σε διπλή κρίση 

Διαβάζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής προχώρησαν σε δυσοίωνες και διαβαθμισμένες προειδοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τον παγκόσμιο κίνδυνο που παρουσιάζει ο κορωναϊός. Δηλαδή έγκαιρα. Όμως ο  Πρόεδρος Τράμπ και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα γενικώς υποβάθμισαν την απειλή και απέτυχαν να αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του παθογόνου αυτού παράγοντα σε μια χώρα με 330 εκ πολίτες. Μπορεί ο Ντ. Τράμπ να μιλάει για «κινεζο-ιό» όμως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αμερική δεν έχει σχέση ούτε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία η Κίνα, ούτε με αυτόν της Ρωσίας ή του Καναδά. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με ανισομερές σύστημα υγείας, αφού εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πλησιάσουν σε φαρμακείο και νοσοκομείο. Και αυτοί είναι σίγουρα μια βόμβα διασποράς του ιού, θανάτου και τραγωδίας. Η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, μπορεί να φανεί ανίκανη να διαχειριστεί  τη δική της κρίση. Ο Τράμπ στηρίζει τις ελπίδες του στην εύρεση εμβολίου, ώστε να σταματήσει την επιδημία και τις μεγαλύτερες συνέπειες της. Μόνο που δεν εξαρτάται απ αυτόν πλέον….

Ρωσία: Η πρώτη εξαγωγή βοήθειας κατά του κορονοϊού.


Ο ρωσικός στρατός σπεύδει για βοήθεια στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ιταλία μετά από εντολή του Πούτιν και σε συνεννόηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν ήδη  οκτώ κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Οι πρώτες μονάδες έφτασαν ήδη από το Σάββατο στην Λοβαρδία, στην περιοχή  η οποία πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού.  Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που κάνει εξαγωγή βοήθειας, ειδικών αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του βιολογικού αυτού κινδύνου.
Πρώτον σημαίνει, ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στην ίδια την Ρωσία,  που είναι χώρα αχανής.
Δεύτερον σημαίνει, ότι έχει επάρκεια ανθρώπων και  υλικών.
Και τρίτον ότι έχει τρόπους να διαχειριστεί την ασύμμετρη αυτή απειλή. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι χώρα που έχει αντιμετωπίσει και πυρηνικά ατυχήματα, αλλά και σκληρές επιδημίες όπως την λεγόμενη ευλογιά της Σιβηρίας (υιός Variola). Η απόφαση του Πούτιν να στείλει βοήθεια στην Ιταλία, σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει για μία ακόμα φορά, με σιδηρά στρατιωτική πειθαρχία, αλλά και επιστημοσύνη το όλο ζήτημα.
Ο Πούτιν αποφάσισε να βοηθήσει την Ιταλία γιατί μπορεί. Συγχρόνως όμως οι υπηρεσίες του θα μάθουν. Θα συγκεντρώσουν  πληροφορίες και θα τεστάρουν τις δυνατότητες τους  και σε διαφορετικό περιβάλλον. Είναι και αυτό μια ένδειξη για το ποιος καταστρώνει αληθινά σχέδια ….

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτές τις παρατηρήσεις, ιδίως ως ενιαία δύναμη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς - για διαφορετικούς λόγους- η Ευρώπη δείχνει κεραυνοκτυπημένη, όπως και η Αμερική. Η ΕΕ, η Ευρώπη του ευρώ, ενός από τα ισχυρότερα οικονομικά κλαμπ του πλανήτη, αδυνατεί να βοηθήσει το εσωτερικό της. Η κάθε χώρα, φροντίζει να κλείνει τα σύνορα της, για να μην έρθει ο ιός, η κάθε χώρα μόνη της προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της, χωρίς αν υπάρχει δυνατότητα και  διάθεση για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη γι αυτό. Άλλωστε η υγεία είναι από τους τομείς που εξαιρούνται των γενικών Κανονισμών και Οδηγιών.  Η κάθε χώρα έχει το δικό της ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα. Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για αντιμετώπιση του σύγχρονου κινδύνου, των βιολογικών ή διατροφικών κινδύνων.
Η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη αυτή τη φορά δεν άντεξε και δήλωσε ότι σπάει  την δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον δεύτερο κίνδυνο που είναι η οικονομική κατάρρευση.

Ας μη βιαζόμαστε όμως για συμπεράσματα. Προς το παρόν χρειάζεται η προσεκτική παρατήρηση. Δεν έχει ολοκληρωθεί καν το πρώτο κεφάλαιο, που είναι η ίδια η βιολογική -υγειονομική κρίση.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο