του Σωτήρη Σιδέρη


Ο πλανήτης δίνει αγώνα με έναν αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό που έχει προκαλέσει πανδημία. Η επιστημονική κοινότητα εισηγείται στις πολιτικές ηγεσίες  σκληρά μέτρα για να περιορίσει όσο το δυνατόν την εξάπλωση και προσπαθεί να βρει το εμβόλιο. Οικονομίες καταρρέουν, οι κοινωνίες αυτοπολιορκούνται. Η διπλωματία υπάρχει αλλά αυτοπεριορίζεται στα αναγκαία. Όλος ο κόσμος πλην ενός. Του Ερντογάν. Επιθέσεις υποτιθέμενων μεταναστών στον Έβρο για να σπάσουν το σύνορο. Πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.  

 

Το τρίτο γεωτρύπανο ετοιμάζεται για την Ανατολική Μεσόγειο. Όταν όλος ο κόσμος  εναγωνίως περιμένει τις απαντήσεις της επιστήμης, ο Ερντογάν συνθέτει την δική του ωδή, όχι στον πολιτισμό αλλά  στη βαρβαρότητα.
Την Δευτέρα 23 Μαρτίου πρώτη ημέρα ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της  άσκοπης κυκλοφορίας τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις ακτές της Χίου και αργότερα, άλλα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι και τις Οινούσες.
Λίγες ώρες νωρίτερα οι τουρκικές αρχές πυροδότησαν έναν νέο μικρό χρονικά κύκλο έντασης στο σύνορο του Έβρου με τις τουρκικές αρχές να χρησιμοποιούν βομβιδοβόλα για να εκτοξεύσουν χημικά.
Οι πολιτικές διαφορές επιλύονται με ειρηνικά μέσα και διάλογο. Το να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί με ακραίο τυχοδιωκτισμό αυτή την συγκυρία το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και βαθιά  πολιτισμικό.  Σε στιγμές όμως που ο κόσμος είναι ενωμένος για να αντιμετωπίσει την  μεγάλη απειλή για την υγεία , η Τουρκία δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Προσποιείται ότι δεν την απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της πανδημίας και ότι ως κράτος και κοινωνία δεν υπαναχωρούν από τις ιεραρχήσεις τους. Είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι τουρκικές ελίτ θεωρούσαν πολίτες και ένστολους αναλώσιμους για να πετύχουν τους στόχους τους. Όμως εδώ δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα απειλήσει πολίτες  μόνο. Θα απειλήσει και πολιτικούς, την οικονομία , τις δομές, τις διεθνείς σχέσεις , όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Η Τουρκία έδειξε την ιδιοτέλεια της και την επεκτατική της διάθεση  στη φλόγα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου όταν διαπραγματεύονταν  και με τους ναζί και με τους Άγγλους ζητώντας να της δοθούν ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αλλά και τα Δωδεκάνησα για να συνταχθούν τη μία ή την άλλη πλευρά. Και φυσικά είχε στηρίζει με πρώτες ύλες τους ναζί επί χρόνια. Είναι η ίδια χώρα που σήμερα κατηγόρησε την Ελλάδα για ναζιστική συμπεριφορά. Εξαιρετική είναι η ανάλυση του δημοσιογράφου –ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών  (διαβάστε εδώ https://www.efsyn.gr/nisides/236177_i-toyrkia-sta-hnaria-ton-nazi-stov-b-pagkosmio-polemo  ) που πέραν των ήδη γνωστών στοιχείων παραθέτει και ορισμένα λιγότερο γνωστά για την στάση της Τουρκίας έναντι των ναζί.
           

Η Τουρκία σήμερα και αύριο

Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, αλλά και διεθνείς αναλυτές ανατριχιάζουν στην ιδέα , τι θα συμβεί αν , σκόπιμα ή όχι αν ο κορονοϊός αρχίσει να μεταδίδεται στους καταυλισμούς των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας ή και εντός των συνοριακών γραμμών των δύο χωρών. Οι νεκροί θα είναι πολλές χιλιάδες. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποτυπώδης, οι δομές υγείας σχεδόν ανύπαρκτες. Είναι η νέα απειλή που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εσκεμμένα δεν πήρε άμεσα μέτρα για τους πολίτες της χώρας του, θα ενδιαφερθεί για τους πρόσφυγες    ; η ιστορία λέει πως όχι.
Ο Ερντογάν βρίσκεται  στο χείλος της αποκαθήλωσης του προσωπικού του μύθου που καλλιέργησε επί χρόνια. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία και την έλλειψη στηριγμάτων διεθνώς θα επιδεινώσουν και την δική του θέση και τη θέση της Τουρκίας. Το πώς θα αντιμετωπίσει είναι ερώτημα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το πώς στέκεται η ηγεσία της που προσδίδει στο κράτος, δηλαδή στην ίδια σχεδόν μεταφυσική διάσταση είναι σίγουρο δεν θα συγκινηθεί τόσο για τα θύματα, όσο για την δική της εξουσία. Ίσως να είμαστε κοντά ίσως μακριά, αλλά μια νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία δεν θα αργήσει.
Η Ελλάδα , δυστυχώς, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να έχει την προσοχή της στραμμένη σε όλα τα μέτωπα. Πρώτα φυσικά στην υγεία του λαού, αλλά κάθε θεσμός οφείλει να είναι προσηλωμένος στην δική του αποστολή.  Υπό αυτή την οπτική η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει να επινοεί τρόπους να προκαλεί την Ελλάδα.
Δεν ξέρουμε πόσο αποδυναμωμένη θα βγει η Ελλάδα από αυτή την κρίση. Αλλά σίγουρα θα έχει αποδυναμωθεί όπως και όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Κατά συνέπεια και σε εθνικό επίπεδο πρωτίστως και σε διεθνές θα πρέπει να είναι παρούσα και να συνεχίσει να αντιπαρατίθεται διπλωματικά με την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία θα χάσει πολλά περισσότερα. Οι στιγμές μεγαλείου για τον Ερντογάν είναι παρελθόν. Το παρών είναι εξίσου τραγικό όπως και άλλων χωρών , ίσως και περισσότερο. Αλλά το μέλλον της μπορεί να είναι  εφιαλτικό. Από την κρίση μεγαλείου στην παράκρουση. Όπως κάθε νόσος έτσι και αυτή χρειάζεται  αυξημένη προσοχή.


Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο