Η επιδημία του κορονοϊού οδηγεί  σε  μεγάλη κρίση  χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση η ΕΕ οδηγείται σε αλλαγή σελίδας. Η Ένωσηείναι έτοιμη υπό την πίεση των γεγονότων να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες ,  το οικοδόμημα της γερμανικής Ευρώπης δηλαδή  και να  επιδείξει ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι έτοιμη να επιστρέψει και την κρατική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.



Φυσικά η ίδια η Γερμανία έχει ανάγκη από όλη αυτή τη βοήθεια γι αυτό και ήδη οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες. Φυσικά και η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί.
Όπως έγινε γνωστή η ΕΕ θα διαθέσει 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως πρώτο  τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού,  σύμφωνα  με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ… Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».


 «μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία»


Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει το κλίμα που δημιουργείται ώστε να απαλλαγεί από το αβάστακτο βάρος των πλεονασμάτων του 3,5%. Και όχι μόνο αυτό,  αλλά η κυβέρνηση πλέον και με την άδεια της ΕΕ  να ενισχύσει επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και φυσικά αυτό πρέπει να γίνει με κριτήρια τις πραγματικές ανάγκες και να μην στηθεί πάλι ένα πάρτι ημετέρων, γνώρισμα που διακρίνει τη ΝΔ και τον τρόπο που  κυβερνά και δημιούργησε το πελατειακό κράτος.
Οι εξελίξεις αυτές αν και καταγράφονται σε δραματικές συνθήκες επαναφέρουν με σχεδόν θριαμβευτικό τρόπο τον στρατηγικό ρόλο του κράτους στην οικονομία. Εκεί λοιπόν που τελειώνει ο νεοφιλελευθερισμός αρχίζει η λογική.
Κατά τα άλλα η  υπενθύμιση της προπαγάνδα τους είναι η τιμωρία τους. Αυτοί που τώρα περιμένουν το κράτος για να διασωθούν  όπως και η ΝΔ είναι οι ίδιοι που μιλούν για ελεύθερη αγορά, είναι αυτοί που ωρύονται κατά της κρατικής παρέμβασης, είναι οι ίδιοι που μιλούσαν για σοβιετία και είναι οι ίδιοι τώρα που θα κάνουν ό,τι έβριζαν και αποστρέφονταν.
Όμως η συζήτηση πλέον άνοιξε όχι με τους δικούς τους όρους, αλλά με τους όρους των αριστερών δυνάμεων. Είπαμε , η επιδημία θα φέρει μια νέα πραγματικότητα και στην πολιτική και ήδη οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν απόλυτα σε αυτό.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο