Να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς άδεια του Eurogroup,προτείνει το ΜέΡΑ 25 καθώς η οικονομική κρίση εξαιτίας της επιδημίας αρχίζει να γίνεται ορατή.


Η επιδημία του κορονοϊού έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της οικονομίας, όχι μόνο της ελληνικής , αλλά και της παγκόσμιας. Οι Αμερικανοί ήδη μιλάνε για κρίση ανάλογη του 2008, η ΕΕ ετοιμάζεται όπως πάντα με ρυθμό χελώνας.
Η κυβέρνηση ήδη διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιέργησε με ανάπτυξη 1%  το τελευταίο 4 μηνο του 2019, αντί του 2,8% που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αντί να αντιδράσει και να απαιτήσει μείωση των πλεονασμάτων , μια μορφή οικονομικής χούντας , δεν κάνει τίποτα. Ωστόσο μια πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη πρέπει να απασχολήσει άμεσα κυβέρνηση  και κόμματα.
Το ΜέΡΑ 25 προτείνει την  μονομερή, δηλαδή χωρίς άδεια του Eurogroup ,  μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το  από το 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ  ώστε να εξοικονομηθούν 3,6 δις τα οποία να δοθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την επιδημία του κορονοϊού . Σημειώνει μάλιστα ότι και η Ιταλία πήρε μέτρα αγνοώντας το Eurogroup.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε,  τα μέτρα αυτά μπορούν να νομοθετηθούν άμεσα από τη Βουλή   «χωρίς καμία διαπραγμάτευση με το Eurogroup (όπως έκανε η Ιταλία χτες ρίχνοντας 10 δις στην οικονομία τους και ρίχνοντας στο μηδέν το πρωτογενές τους πλεόνασμα»).
Ειδικότερα προτείνει :
•    510 εκ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
•    800 εκ για τον τουρισμό
•    510 εκ για τους μικρομεσαίους, 300 εκ για τους Αιγαιοπελαγίτες
•    720 εκ για τους ευάλωτους
•    530 εκ για δημόσιες επενδύσεις
Σύνολο 3,6 δις ευρώ.
Τα αναλυτικά μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ 25 είναι:
Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως) | Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ.
Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) | Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ.
Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.) | Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ.
Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών | Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ.
Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020 | Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ.
Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως | Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ.
Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία | Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ.
Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ.
Αθροιστικά, το κόστος των 7+1 Μέτρων ισούται με €3,6 δις ή το 2% του ΑΕΠ – ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο