Με την γνωστή τακτική της εξασφάλισης χρόνου πριν τις αποφάσεις, αντιμετώπισε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Μέρκελ, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει και τον επιθετικό και απειλητικό Ερντογάν  σε ότι αφορά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο, δεν έριξε περισσότερο φως στο πως η ΕΕ και ειδικά  η Γερμανία θα αντιμετωπίσουν και τον προκλητικό Ερντογάν αλλά και το δύσκολο πρόβλημα , το μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν φαίνεται να πήρε αυτά που ζήτησε, δηλαδή ριζική αλλαγή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, ειδικότερα δε σε ότι αφορά το ρόλο της Frontex και την μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά. Μάλλον η κα Μέρκελ προτιμά να φορτωθούν μονίμως το πρόβλημα η Τουρκία και η…Ελλάδα.



 Ο Κ. Μητσοτάκης πήγε με αέρα στα πανιά του, στο Βερολίνο, από το κλείσιμο των συνόρων, ζητώντας αλλαγή της Συμφωνίας του 2016 ΕΕ-Τουρκίας η οποία πράγματι είναι ανενεργή. Η καγκελάριος όμως έδειξε ότι προτιμά την εφαρμογή της Συμφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε «βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα». Όμως η κα Μέρκελ ζητά πρώτα την εφαρμογή της από την Τουρκία και μετά διαβούλευση σε επίπεδο ευρωπαίων υπουργών., αλλά φυσικά  και με την Τουρκία.  Η στάση της κας Μέρκελ εξηγείται και από το γεγονός ότι την ίδια ώρα που συζητούσε με τον Κ. Μητσοτάκη, ο κ Ερντογάν συζητούσε στις Βρυξέλλες τα ίδια  θέματα με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η μεθοδική καγκελάριος

Τα όσα πάντως ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν απέχουν πολύ από τα όσα (δεν) ζήτησε από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στον Έβρο.
Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι πρότεινε στην καγκελάριο «βελτίωση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα».
Την αλλαγή της Συμφωνίας ζητά και ο κ. Ερντογάν επιδιώκοντας όμως μέτρα υπερ των δικών του θέσεων. Είναι αλλωστε αυτός που έχει εν τοις πράγμασι καταστρατηγήσει την Συμφωνία, από την ώρα που άνοιξε τα σύνορα και έσπρωξε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει αυτή την ώρα να προβεί σε δεσμευτικές δηλώσεις, προκρίνοντας τη μέθοδο της διαβούλευσης. Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. (Κάτι που σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση και την ριζική αλλαγή της Συμφωνίας του 2016). Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.
Στην αρχή της συνάντησης ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Α. Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη  που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο