Σοβαρές ανακατατάξεις που θα οδηγήσουν και σε αλλαγές συνόρων και θα μεταβληθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, προέβλεψαν Έλληνες διπλωμάτες που υπηρετούν σε 16 χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με την συμμετοχή της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντηση υπήρξαν πολλές επισημάνσεις εκ μέρους των διπλωματών όχι μόνο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρεσβείες, που λειτουργούν με ελάχιστους πόρους και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά και για την ανάγκη η ελληνική εξωτερική πολιτική να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να μην είναι απλά παρακολουθητική. Είναι η πρώτη κίνηση που γίνεται για την καταγραφή και την συζήτηση της κατάστασης στην περιοχή, αλλά το πρόβλημα  είναι ότι η συζήτηση πιθανότατα θα μείνει στα υπηρεσιακά πλαίσια, καθώς η κυβέρνηση , συνολικά δεν δείχνει διάθεση πολιτικής ενεργοποίησης.

Ο νέος χάρτης που ιχνογραφείται στην περιοχή θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Η ρευστότητα ωστόσο δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Θετικές ήταν οι αναφορές στην προσέγγιση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε για την στάση της Τουρκίας και τις επιδιώξεις της. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι παρά τα προβλήματα που έχει η Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει τελικό συμπέρασμα για τις  εξελίξεις, ενώ εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει νέος χάρτης στην περιοχή με την ίδρυση κουρδικού κράτους, το οποίο όμως δεν προσδιορίζεται ακόμη ως προς τα σύνορά του.
Όπως ανέφεραν άλλες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και προσήλωση την εμπέδωσή της ως παράγοντα σταθερότητας και προώθησης της διεθνούς νομιμότητας σε όλη την ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα όσα δραματικά  γεγονότα εξελίσσονται  στη Συρία, στο Ιράκ με το ISIL, το ανατριχιαστικό φαινόμενο των τζιχαντιστών και εξτρεμιστών, αλλά και το σύνολο των ζητημάτων που θέτει το γεωπολιτικό παζλ που ξεδιπλώνεται από το Ιράν και καταλήγει στη Λιβύη, καθώς και οι άμεσες ή έμμεσες συνέπειες όλων των εξελίξεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας (π.χ. μεταναστευτικές ροές). Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση τα εν εξελίξει γεγονότα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι πολύ πιθανό - αν όχι βέβαιο - ότι θα οδηγήσουν σε σοβαρές ανακατατάξεις, που θα έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ρόλο του κουρδικού στοιχείου στην εξελισσόμενη σύγκρουση της διεθνούς κοινότητας με το ISIL, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης προσέγγισης για τις διαδικασίες μετάβασης των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής προς το μέλλον, μετά την αποτυχημένη στις περισσότερες περιπτώσεις «Αραβική Άνοιξη» που κατέληξε να είναι «ούτε αραβική, ούτε άνοιξη», ενώ μάλλον ανέδειξε το «ισλαμικό φθινόπωρο».
Ως προς το εσωτερικό της ΕΕ, υπογραμμίστηκε η εξαιρετικά προβληματική ενίσχυση ξενοφοβικών φαινομένων που απειλούν να οδηγήσουν σε "δημοκρατική οπισθοδρόμηση" της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή. Η πολυ-πολιτισμικότητα και κυρίως πολυ-θρησκευτικότητα της ευρύτερης περιοχής, τονίστηκε, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων των κοινωνιών. 
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ζήτησε  από τους Πρέσβεις να υποβάλλουν ιδέες  και προτάσεις , για την αναβάθμιση της εικόνας της  Ελλάδας στην περιοχή , αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας διμερώς με τις χώρες της περιοχής, αλλά και μέσω σχημάτων περιοχικής συνεργασίας, όπως τα «τριγωνικά σχήματα», που αναπτύσσει σταθερά η Ελλάδα – μαζί με την Κύπρο – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία