Η κυβέρνηση βασιζόμενη προφανώς στην στήριξη που έχει από τα ΜΜΕ που μέσα από ένα όργιο προπαγάνδας δημιουργεί κλίμα αποδοχής της πολιτικής της από την κοινή γνώμη, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ανταποκριθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση και συμφωνία,  πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της,  δεν έχει αφήσει περιθώρια έστω και για ελάχιστες συναινέσεις και παρουσίασε επίσημα σειρά προτάσεων.




  Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός από τη μια πλευρά δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει την πολιτική του και θεωρεί επαρκή πολιτική την μετατροπή της Ελλάδας σε συνοριοφύλακα της Ευρώπης, από την άλλη όμως αδυνατεί να διακρίνει το μέγεθος της κρίσης. Είναι άλλο πράγμα να ακυρωθεί το σχέδιο του Ερντογάν και άλλο πράγμα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε συνεργασία με την ΕΕ με πολιτικά μέσα και με κινήσεις κατά της Τουρκίας που κανείς δεν θέλει  όπως αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα.
Η κρίση αυτή δεν θα έχει διάρκεια ημερών αλλά μηνών , ίσως και πολλών ετών αν λάβουμε υπόψη μας το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και τις συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να απαντήσει στα καίρια ζητήματα που θέτει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και αναλυτές, ότι η ΕΕ οφείλει να αλλάξει πολιτική και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, στάση που υπαγορεύει κατά κύριο λόγο η Γερμανία, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.  Όσο η Τουρκία θα υφίσταται στο εξής τις συνέπειες των επιλογών της , τόσο πιο εκβιαστική θα γίνεται και αυτό θα το υφίσταται σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα.

                Προτάσεις



Είναι απαράδεκτο πάντως από κάθε άποψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση, πέρα από την στρατιωτική και αστυνομική πτυχή της πολιτικής της  δεν έχει να παρουσιάσει καμία απολύτως πρόταση , ούτε εντός της χώρας, ούτε στην ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών που ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, μάλλον θέλει να διαχωρίσει τη θέση του, καθώς γνωρίζει ότι η Ελλάδα κινείται πλέον στο όριο ή και εκτός ορίων του διεθνούς δικαίου, αλλά κυρίως δεν έχει δική της , εθνική μεταναστευτική πολιτική. Είναι θέμα χρόνου η υποδαύλιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και η ανοχή στην δράση ακροδεξιών να γίνουν μπούμεραγκ για την κυβέρνηση . Και σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν θα την στηρίξει, αντίθετα θα είναι αμείλικτη.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκαν μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι σε μεγάλο βαθμό ήπιες, υπεύθυνες ίσως και αυτονόητες για μια χώρα που δέχεται τέτοια πίεση.Και όμως η κυβέρνηση είναι καθηλωμένη και αδυνατεί να κάνει με την σειρά της τα αυτονόητα.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι:


Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη γεωπολιτικών εξελίξεων που τείνουν να λάβουν διαστάσεις εθνικής κρίσης, για την οποία έχει σοβαρές ευθύνες και η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτές τις συνθήκες η στάση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε τέσσερις σταθερές.
Πρώτον, μια στάση σοβαρότητας και ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας, και όχι στην εκμετάλλευσή των εξελίξεων για κομματικά οφέλη, όπως έγινε κατά το παρελθόν και γίνεται και σήμερα από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι το προσφυγικό αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συλλογικά από την ΕΕ, χωρίς το βάρος να πέφτει μόνο στην Ελλάδα. 
Τρίτον στη στάση αρχών, που επιβάλλει ο πατριωτισμός και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, να εδραιώνονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Στάση που επιβάλλει να αντιμετωπίζονται και οι μετανάστες, και οι πρόσφυγες, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού.
Και τέταρτον, στη σταθερή επιδίωξη να ενώνουμε την ελληνική κοινωνία στη βάση της αλληλεγγύης και να απομονώνουμε στοιχεία ακροδεξιά και ρατσιστικά, που υποκινούν το μίσος και πράξεις βίας. Ιδιαίτερα δε να βρισκόμαστε απέναντι σε ενέργειες και προπαγανδιστικές λογικές της κυβέρνησης, που «κλείνουν το μάτι» και ευνοούν τέτοιου είδους διχαστικές ενέργειες.

1.    Η defacto ακύρωση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας από την γείτονα, συνιστά εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με σκοπό τον εκβιασμό της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων, σε συνέχεια της εισβολής της στην Συρία.  Στην πράξη, αποτελεί επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας, μέσω της εκμετάλλευσης ευάλωτων πληθυσμών. Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που υποβλέπει τόσο την Ελλάδα, όσο και την περιοχή, συνιστούν μια σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας.

2.    Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Αυτό που δεν είναι καθόλου αυτονόητο είναι η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες.

3.    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους διάσταση.
Καλεί, μάλιστα την Κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, στα πρότυπα του Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 4/3/2016 ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

4.    Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν έχει αφήσει περιθώρια έστω και για ελάχιστες συναινέσεις σε αυτήν τη βάση. Τα προηγούμενα χρόνια, η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο το προσφυγικό για εκλογικά οφέλη και για συσπείρωση εθνικιστικών δυνάμεων, ενώ υποβάθμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισής του μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, απέφυγε να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μείωση των ροών από την Τουρκία, με μόνο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσε επανειλημμένως τη διαχειριστική ανικανότητά της και επιδείνωσε ραγδαία την κατάσταση για τους νησιώτες και τους αιτούντες άσυλο. Σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες, έστειλε τα ΜΑΤ και δημιούργησε κατάσταση εμφυλίου στα νησιά, ανακοίνωσε πλωτό φράχτη 3 χλμ., ενώ η Μόρια από 5.000 ανθρώπους τον Ιούλιο έχει φθάσει σήμερα να έχει 25.000. Η ανικανότητα, η ιδεοληψία, η προτεραιότητα της δήθεν εθνικοπατριωτικής και στην ουσία κομματικής προπαγάνδας έναντι των πρακτικών μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, πριν και από τη σημερινή εξέλιξη.

5.    Σήμερα, μπροστά στους πρωτοφανείς κινδύνους που προδιαγράφονται για τη χώρα και ειδικότερα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την defacto ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία, η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλου και των νεοεισερχομένων , ενώ υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία. Αυτοδικία, πράξεις βίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων, αλλά και δημοσιογράφων, και μελών ΜΚΟ, εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό και δημιουργούν μια επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση στο εσωτερικό. Η ασφάλεια και τη τάξη που υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά έχουν δώσει τη θέση τους στη γενικευμένη ανασφάλεια, στις συγκρούσεις, στις πράξεις βίας, και στις απειλές βίας, που ζούμε σήμερα. Εικόνα απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα.


6. Στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που  του αναλογούν και προτείνει:

Α) Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει  με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

-να πιέσει την ΕΕ ώστε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, αποφασίζοντας κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας,
-να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.
-να εκπονήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ,
-να εκπονήσει πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και καταβολή κονδυλίων για τη φιλοξενία προσφύγων
- να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στην αρχή της αλληλεγγύης

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο