του Σωτήρη Σιδέρη



Η ακροδεξιά στην Ελλάδα ενισχύθηκε την περίοδο των μνημονίων, ενώ στην Ευρώπη με το μεταναστευτικό. Μετά το τέλος των μνημονίων η ελληνική ακροδεξιά  ενσωματώθηκε στη ΝΔ που πήρε  ακόμη και ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ικανοποιώντας το νέο ακροατήριό της με την πολεμική στη συμφωνία των Πρεσπών.
Λίγους μήνες μετά τις  εκλογές, είναι φανερό  ότι η ακροδεξιά στην Ελλάδα αποτελεί την ισχυρότερη ομάδα πίεσης εντός της κυβέρνησης, αλλά και επηρεάζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση , ενώ είναι εμφανής η επίδρασή της στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό.
Στην Ευρώπη η ακροδεξιά ενισχύθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Όπως όμως συμβαίνει πάντα, το μεταναστευτικό ήταν το όχημα για να επανέλθει στο προσκήνιο και στην συνέχεια διεύρυνε την ατζέντα της με επιθέσεις κατά της ΕΕ , κατά των «μετριοτήτων», των ανισοτήτων και φυσικά με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα όπου κυβερνούν  και  ελέγχουν σε αρκετές χώρες την δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και γίνονται όλο και πιο απειλητικοί για τη δημοκρατία, ενώ ο εθνικισμός γίνεται όλο και πιο ισχυρός. Άλλωστε το Brexit ήταν η κορυφαία εθνικιστική απόφαση ενός λαού και ουσιαστικά οι Άγγλοι, επιδίωξαν να επανατοποθετηθούν στο νέο διεθνές περιβάλλον με τους δικούς τους όρους.  


Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα και την  υπόλοιπη Ευρώπη η ακροδεξιά ακολούθησε αντίστροφη πορεία, αλλά ο παρανομαστής είναι κοινός. Η έξαρση του μεταναστευτικού –προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα , αν και είναι φανερό ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα με σαφή τον ρόλο της Τουρκίας, θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, αν  επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι  η κρίση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι ή έως ότου οι μεγάλες χώρες βγάλουν την Τουρκία από το αδιέξοδο στη Συρία, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να γίνεται σύντομα. 
           

Το νέο σκηνικό


Η ΝΔ είναι φανερό ότι αυτή την στιγμή δεν πρόκειται να απομονώσει τα ακραία στοιχεία. Αντίθετα θα τα χρησιμοποιήσει γιατί από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία άρχισε να ωθεί χιλιάδες ανθρώπους προς τα σύνορα επικράτησε το δόγμα της αμυνόμενης χώρας. Ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με εισβολείς, ότι αυτό που προέχει είναι η φύλαξη των συνόρων, άρα κάποιοι να το κάνουν. Έτσι λοιπόν  η κυβέρνηση ενεργοποίησε τα αμυντικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, ενεργοποίησε δυνάμεις που αύριο θα απειλήσουν την ίδια τη ΝΔ και τελικά , θεωρεί ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική.
Φυσικά είναι λάθος τακτική. Γιατί η Ελλάδα αυτό που στην πραγματικότητα κάνει είναι να ενισχύσει τα ακροδεξιά κινήματα σε όλη την Ευρώπη που φυσικά την παινεύουν για την στάση της, αλλά από όλη την συζήτηση απουσιάζει η ουσία. Ότι η Ελλάδα αντί παζαρεύει με την ακροδεξιά , εδώ και στην Ευρώπη όφειλε να θέσει άμεσα στο τραπέζι την αναλογική κατανομή των μεταναστών προσφύγων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προστατεύσει τα σύνορά της. Τώρα κάνει μόνο το δεύτερο, χωρίς να επιθυμεί να ενοχλήσει το Βερολίνο και τις άλλες πρωτεύουσες και χωρίς οι άλλες πρωτεύουσες να θέλουν να ενοχλήσουν την Τουρκία.
Όσο περισσότερο διαρκέσει αυτή η λάθος τακτική, τόσο μεγαλύτερα θα γίνουν τα προβλήματα της κυβέρνησης. Τώρα, αν αλλάξει μοτίβο και απαιτήσει αναλογική κατανομή μεταναστών, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και όχι μόνο θα διαφωνήσουν και θα επιτεθούν στην κυβέρνηση. Άρα η Αθήνα έχασε το πλεονέκτημα γιατί έπρεπε να θέσει το ζήτημα αυτό εξαρχής. Ας σημειωθεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε όλες τις δηλώσεις τους εκφράζουν συμπάθεια προς την Ελλάδα και ζητούν να μείνουν απαραβίαστα τα σύνορα. Ούτε κουβέντα για αλληλεγγύη στην πράξη.
Και νομικά αγκάθια .
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Όσο η κυβέρνηση δεν μελετά τις κινήσεις της τόσο περισσότερα προβλήματα θα  προκύπτουν. Η απόφασή της να αναστείλει  για ένα μήνα την υποδοχή αιτήσεων ασύλου έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ  που επικαλέστηκε η κυβέρνηση,  είναι μια διάταξη που  επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο.
Αλλά αυτό μπορεί να γίνει , κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής και διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χαρακτηρίζεται από ξαφνική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ.
Εν κατακλείδι η ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά  της θα γίνει με την πάροδο του χρόνου και πολιτικά δύσκολη και στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης. Οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν έχουν κανόνες, δεν κατανοούν τη νομική φύση των προβλημάτων, δεν συγκινούνται από διεθνείς κανόνες, δεν πτοούνται από τα αρνητικά σχόλια, δεν έχουν ενδοιασμούς να γίνουν επικίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.
Οι τοπικές κοινωνίες που όντως αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μετά  από δέκα χρόνια μνημονίων ας είναι βέβαιες ότι δεν θα βρουν αληθινούς συμμάχους και λύσεις στην ακροδεξιά. Το αντίθετο θα συμβεί. Τα δήθεν καθαρά, πατριωτικά, εθνικιστικά μηνύματα μπορεί να ακούγονται λογικά σε μια στιγμή έντασης, αλλά μετά  αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος και της απειλής. Αλλά όλα αυτά οφείλει να αντιμετωπίσει πρώτα η κυβέρνηση , ακόμη και αν έχει κόστος, τα άλλα κόμματα και φυσικά οι πνευματικοί άνθρωποι που οφείλουν με την σειρά τους να αφυπνιστούν.


   

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο