του Σπύρου Σουρμελίδη


Ο Δήμος Μυτιλήνης κλείνει τα «σύνορα του» με τον άλλο Δήμο του νησιού, το Δήμο Δυτικής Λέσβου, «απαγορεύοντας» τους πρόσφυγες ή μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο να μαζεύονται στο καμπ της Μόριας. Κάποιοι νησιώτες εμποδίζουν κάποιες βάρκες (από τις δεκάδες που έρχονται) να δέσουν στις σκάλες. Έβαλαν φωτιά σε κατάλυμα πρώτης υποδοχής του ΟΗΕ στη Συκαμιά Λέσβου. Ομάδες πολιτών από κάποιες περιοχές της Μακεδονίας – ακούγοντας στο κάλεσμα τηλεοπτικών σταθμών και οργανώσεων - οδεύουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να στηρίξουν την προσπάθεια του στρατού και της  αστυνομίας, να εμποδίσουν τα κύματα μεταναστών που θέλουν να μπουν στη χώρα. Η κυβέρνηση  ζητά από την  ΕΕ συμπαράσταση, αλλά δεν φαίνεται εμπράκτως να ζητά μετακίνηση προσφύγων προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ έχει παγώσει και η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με μετακινήσεις προς την ενδοχώρα. Ολ αυτά λίγες μέρες μετά το ξυλοφόρτωμα των νησιωτών από τα ΜΑΤ. Χώρα εν καμίνω!




Η ΕΕ δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, η ενδοχώρα δεν θέλει να βοηθήσει τους νησιώτες, η ανατολική Λέσβος δεν θέλει να βοηθήσει την δυτική, οι «σκληροί» και οι έξαλλοι κυριαρχούν σε βάρος της λογικής και της αποτελεσματικότητας. Ένα τμήμα της κοινωνίας οδηγείται σε ακρότητες (εκφασίζεται), στρεφόμενο εναντίον όλων, ακόμα και κατά του …Νόμου και της Τάξης, με ευθύνη της ηγεσίας της ΝΔ.
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες στριμώχνονται πάνω στα συρματοπλέγματα των ελληνικών συνόρων, εκβιαζόμενοι, διωκόμενοι, απειλούμενοι,  από το καθεστώς του Ερντογάν. Παρόμοια εικόνα και στα παράλια της Τουρκίας, απ όπου ξεκινούν βάρκες με ανθρώπους προς τα ελληνικά νησιά. Οι βάρκες φτάνουν στις ελληνικές παραλίες, αλλά η κατάσταση τώρα δεν έχει σχέση με το 2015. Επικρατεί χάος, επικρατεί μίσος, επικρατεί τρέλα. Οι νησιώτες δέρνουν τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, καίνε χώρους υποδοχής, ένας Θεός ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Κινήσεις της τελευταίας ώρας

Η κυβέρνηση ανέστειλε την διαδικασία εξέτασης /χορήγησης ασύλου για ένα μήνα, στην προσπάθεια αποτροπής μαζικών ελεύσεων  προσφύγων. Έχει διακηρύξει /επικαλεστεί και τον κίνδυνο από τον κοροναϊό, για να κλείσει τα σύνορα.
Η ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα (tweets κα) στους μετανάστες προειδοποιώντας τους ότι δεν πρόκειται να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: «Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω»… «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία μαζί με τον Charles Michel (σς πρόεδρο της ΕΕ) την Τρίτη».  (Μα αυτό θέλουν,  να περάσουν στην Ευρώπη !!!).

Η επίθεση και ο πανικός

Ο εκβιασμός του Ερντογάν είναι δεδομένος και ορατός, όπως δεδομένη είναι και η διάθεση όλων να αντιμετωπισθεί και μάλιστα με σθένος η αλητεία  της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας, της Ελλάδας όπως και της Κύπρου, σε βάρος πολλών λαών (Σύριων, Κούρδων κα) και εν προκειμένω σε βάρος χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε και το κάνει διχάζοντας τους Έλληνες, σπέρνοντας μίσος (προεκλογικώς αλλά και στην συνέχεια) στο όνομα μιας ιδεολογικής υστερικής αυταπάτης.
Υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, ζητούν να αποκρουστούν τα κύματα των μεταναστών, αφού αυτό έχουν υποσχεθεί προεκλογικώς. Όμως με κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα. Η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν φάνηκε μόνο με την  επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, φάνηκε όταν έστειλε τα ΜΑΤ στα νησιά να υποχρεώσουν τους νησιώτες να δεχθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Έχοντας εντελώς λάθος εικόνα και πληροφόρηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κυρίως δε, έχοντας δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στα νησιά. Βρήκε λιγότερο από 10.000 μετανάστες σε όλα τα νησιά και τους έφτασε στις 42.000 λόγω της ακινησίας.
Αλλά και της πονηρής σκέψης πως όσο στοιβάζονται μετανάστες στα νησιά υπό άθλιες συνθήκες, η εικόνα θα είναι αποτρεπτική για νέα κύματα μεταναστών. Ήταν αυτή και η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ , στους αυστριακούς και γενικώς στους σκληρούς της ΕΕ. Μόνο που αυτοί φροντίζουν την πάρτη τους και όχι την Ελλάδα.
Τώρα επικαλείται διάφορους Κανονισμούς (έως και τον κοροναϊό) προκειμένου να εξασφαλίσει βοήθεια. Ζητούν (και σωστά) την  εφαρμογή τη Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που έως χθες, επέκριναν.
Έχοντας αφήσει την ιδεολογική και πολιτική διαχείριση του θέματος στο πεδίο, στους σκληρούς της Μυτιλήνης (Αθανασίου, Μουτζούρης κα)  και την πανελλαδική ρητορική σε Γεωργιάδη-Βορίδη, έχασε χρόνο, αξιοπιστία, και διαχειριστική ικανότητα. Οι Αλκιβιάδης Στεφανής, Νότης Μηταράκης κ.α. χειριστές της κρίσης,  έχουν ήδη απαξιωθεί.
Πρωτίστως δίχασε την Ελλάδα, δίχασε την κοινωνία, δίχασε την ΝΔ. Η κοινωνία έχει μοιραστεί και πάλι, απελπισμένη, οργισμένη, αντιμέτωπη με αδιέξοδα, με τρόμο, με φόβο. Και όλο αυτό  γιατί κάποιοι φρόντισαν να κερδίσουν ψήφους επικαλούμενοι τον τρόμο, τον φόβο, αλλά και την μαγκιά. Πολιτικοί και πολιτευτές όλων των επιπέδων, παρίσταναν τους Ράμπο.
Τώρα αναζητούν φράκτες στη θάλασσα, μαστιγώνουν τα κύματα όπως ο Ξέρξης, έχουν απέναντι τους χιλιάδες απελπισμένους που τους σπρώχνουν στα δικά μας σύνορα τα τουφέκια Τούρκων στρατιωτών. Άνθρωποι καβαλάνε τα συρματοπλέγματα, περνούν με τις βάρκες στα νησιά μας, κάποιοι απ αυτούς θα πνιγούν, οι πολλοί θα περάσουν.

Ζητούμενο η ψυχραιμία και η ενότητα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να τον ενημερώσει για τα  όσα αποφάσισε. Αν και δεν τον συμπαθεί, ίσως να τον χρειαστεί  μπας και συνεννοηθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Για τον πρωθυπουργό, το πρόβλημα δεν είναι η αντιπολίτευση η οποία ουσιαστικά δεν τον εμποδίζει και δεν θα τον εμποδίσει. Εμπόδιο είναι το δικό του κόμμα. Εμπόδιο είναι το μίσος που  έσπειραν. Γιατί τώρα δεν υπάρχει η ψυχραιμία, η κοινωνική ηρεμία, η πειθαρχία, η εμπιστοσύνη,  η ενότητα.
Αυτά τα χάλια δημιούργησαν, με αυτά θα πορευτούν.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο