Ισχυρό πλήγμα δέχεται στο πεδίο του πολέμου στην Συρία η Τουρκία που βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε μια αδιέξοδη κρίση καθώς, κλιμακώνεται ο πόλεμος  στην Ιντλίμπ  με δεκάδες πλέον νεκρούς και να βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ρωσία, το Ιράν και τον στρατό του Άσαντ.


Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται ένα βήμα πριν γενικευθεί η σύγκρουσή τους στο έδαφος της Συρίας . Οι Ρώσοι απαντώντας στις νέες απειλές της Τουρκίας  για αντεπίθεση στην Ιντλιμπ, στέλνουν στην περιοχή  δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr.
Εκτιμάται ταυτόχρονα ότι χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή κινούνται προς την Τουρκία και από εκεί θα επιδιώξουν να κινηθούν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, καθώς η Άγκυρα  τους αφήνει να περνούν ελεύθερα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πλέον η συμφωνία με την ΕΕ σε μια προφανή προσπάθεια να εκβιάσει την στήριξη της Ευρώπης. Ωστόσο  για το προσφυγικό ευθύνες έχει και η Ευρώπη φυσικά.  Η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε νέα προβλήματα καθώς αναμένονται χιλιάδες πρόσφυγες.
Το βράδυ της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν πάνω από 35 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες τραυματίστηκαν βαριά, πράγμα που σημαίνει ότι  ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Συνολικά τον Φεβρουάριο η Τουρκία έχει περίπου εκατό νεκρούς .  Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την Άγκυρα και αυτό έχει προκαλέσει σοκ , στους στρατιωτικούς και το προεδρικό μέγαρο.
Η έπαρση και η αλαζονεία χάθηκαν ξαφνικά. Μέχρι πρόσφατα οι  απειλητικές δηλώσεις του αχαλίνωτου Ερντογάν ότι «θα φθάσουμε μια νύχτα» είχαν αντίκρισμα καθώς η Μόσχα, το Ιράν και οι δυτικές χώρες της άνοιγαν το δρόμο για να επιβληθεί η ζώνη ασφαλείας . Την οποία ζώνη όμως σταδιακά οι Τούρκοι την μετέτρεπαν σε τουρκικό έδαφος με τις σημαίες τους να κυματίζουν στα κτίρια και να ελέγχουν πλήρως την περιοχή, ενώ συνεργάζονταν και με τους τζιχαντιστές. Η βουλιμία της όμως  την έκανε να ζητά  όλο  και περισσότερα να μην ακούει τις προειδοποιήσεις και τώρα τα φέρετρα δεκάδων Τούρκων στρατιωτών να προκαλούν τριγμούς στην Άγκυρα.  Μετά τις ΗΠΑ ο Ερντογάν οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του και με τον Πούτιν και οι επιπτώσεις είναι ήδη μετρήσιμες.
Η Τουρκία  ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ  αλλά οι αντιδράσεις είναι τόσο αδύναμες που είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν στηριχθεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ αυτό θα γίνει στο μέλλον και φυσικά όχι χωρίς ανταλλάγματα. Το ΝΑΤΟ αποκλείεται να αποφασίσει το παραμικρό καθώς δεν  θέλει κανένα μέλος του να εμπλακεί σε πόλεμο για να κάνει χάρη στον Ερντογάν. Και στην Λιβύη έχει νεκρούς η Τουρκία και μάλιστα  έχασαν τη ζωή τους ανώτεροι αξιωματικοί. Ο Πούτιν αρνείται πλέον να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο. Η θέση της Τουρκίας επιδεινώνεται ραγδαία.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές το ηθικό του τουρκικού στρατού είναι πολύ χαμηλό και είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν αντιδράσεις μέσα στην Τουρκία .
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία στη Συρία, ενώ ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε «είμαστε στο πλευρό Τουρκίας, συμμάχου μας στο NATO» και ότι «εξετάζουμε το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε».
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν συνομίλησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έφτασε τα ξημερώματα  της 28ης Φεβρουαρίου στη Χατάι όπου βρίσκεται το κέντρο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Η Χατάι συνορεύει με την περιοχή του Ιντλίμπ.
Ο Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού ξηράς και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, επισκέφτηκε τραυματίες στρατιωτικούς που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Χατάι.
Για να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί , η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε , οι μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν στην επιβολή περιοχής απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία για να προστατευθούν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τις εχθροπραξίες, μετά τον βομβαρδισμό της συριακής αεροπορίας στον οποίο σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι στην επαρχία Ιντλίμπ. Είναι όμως προφανές ότι στόχος είναι τα ρωσικά αεροσκάφη και όχι η προστασία των αμάχων.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο