του Σωτήρη Σιδέρη

Σε μια προσπάθεια να κατασκευαστεί η άμυνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  στο σκάνδαλο Νοβάρτις, επινόησαν την «σκευωρία» Νοβάρτις και στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου οδηγηθήκαμε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με στόχο να εντοπιστεί ο ένοχος της υποτιθέμενης σκευωρίας. Και επελέγη ο Παπαγγελόπουλος.  Τα όσα καταγράφονται τους τελευταίους μήνες , θα μπορούσαν να είναι σκηνικό τραγωδίας . Τραγωδίας πολιτικής, νομικής, ηθικής. Ένα βατερλό της λογικής και της πολιτικής. Ας θυμηθούμε ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφηνε υπαινιγμούς ή ζητούσε διελεύκανση κάποιων υποθέσεων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  δήθεν εξοργίζονταν και έκαναν λόγο για προσπάθεια εθνικού διχασμού. Τώρα που πραγματικά διχάζουν με εξοργιστικές μεθοδεύσεις, όχι μόνο δεν σιωπά, αντίθετα δείχνει να χάνει τον έλεγχο. 

 

Από την προανακριτική παρέλασαν εισαγγελείς και κατηγορούμενοι. Εισαγγελείς όπως η κυρία Ράϊκου, όπως ο κύριος Αγγελής οι καταθέσεις των οποίων εμπεριείχαν και στοιχεία τραγωδίας και στοιχεία κωμωδίας. Η μεν κυρία Ράϊκου, αν και καταθέτει φορολογική δήλωση με τον γιατρό σύζυγό της δεν θυμάται ούτε γνωρίζει για την συνεργασία του με τη Νοβάρτις. Και δεν βρήκε ούτε το συμβόλαιο συνεργασίας γιατί πλημμύρισε το σπίτι της. Και η πλειοψηφία της Προανακρικής δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ την  πίστεψαν. Ο Φρουζής εκλήθη και του φέρθηκαν ως να ήταν κατήγορος και όχι κατηγορούμενος. 

Ο κύριος Αγγελής, άλλοτε ξεχνά , άλλοτε θυμάται. Θυμάται μόνο ότι ο Παπαγγελόπουλος πίεζε , ότι υπάρχει κάποιος «Ρασπούτιν» που κινεί τα νήματα και είναι ο ίδιος εισαγγελέας που αρνήθηκε να παραλάβει το στικάκι των Αμερικανών στη Βιέννη με στοιχεία για το σκάνδαλο Νοβάρτις. 

Υπήρχαν και στοιχεία δράματος.  Έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελέα Τουλουπάκη, αλλά απέτυχε. Έγινε προσπάθεια να υπονομευθεί το κύρος της με πολλούς τρόπους ακόμη και με απαράδεκτους υπαινιγμούς για την υγεία της. Απέτυχαν. Προσπάθησαν να την σύρουν στην Προανακριτική ως ύποπτη(!) αλλά η άμεση αντίδραση της ίδιας τους οδήγησε σε αποτυχία. 

Προσπαθούν τώρα να ανοίξουν τη βεντάλια της έρευνας.  Προσπαθούν να φέρουν στην Προανακριτική έναν κρατούμενο  στις φυλακές  για εμπόριο ναρκωτικών ονόματι Γιανουσάκη για να καταθέσει ούτε λίγο , ούτε πολύ ότι ο Παπαγγελόπουλος πίεζε ώστε να κατονομαστεί ο Μαρινάκης στην υπόθεση Noor 1, δηλαδή  ότι και η υπόθεση αυτή είναι σκευωρία. Δηλαδή η Προανακριτική και όχι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν την εμπλοκή ή όχι του Μαρινάκη.

 

Η ζούγκλα 

 

Από το σημείο αυτό η Προανακριτική Επιτροπή μετατρέπεται σε ζούγκλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του , κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν τον ακούει. Είναι πλέον αμφίβολο αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ελέγχει τι γίνεται στην Επιτροπή. Πληροφορίες λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς κινεί τα νήματα για να εκδικηθεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη . Προκαλεί εντύπωση ότι ο ίδιος ο Μαρινάκης δεν μιλάει ποτέ. Ενώ θα έπρεπε να είναι ο ίδιος που αν είναι αθώος , όπως δηλώνει να πιέζει για να γίνει η δίκη του και να είναι απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία και κάθε υποψία.  Ο Σαμαράς δεν έγινε Επίτροπος, δεν έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας, τώρα στρέφει την οργή του και πάλι σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη.  Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική εικόνα που θα επηρεάσει σύντομα το πολιτικό σκηνικό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ , σύμφωνα με κομματικές πηγές,  που προδίδουν  και οργή, με αφορμή την κλήση στην Επιτροπή  και των προστατευόμενων μαρτύρων, καταγγέλλει προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων και προειδοποιούν ότι «όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της επιτραπεί» και οι νόμοι θα γίνουν σεβαστοί.

«Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν για το καθεστώς προστασίας:

«Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων.

Είναι λοιπόν λογικό να αναμένουμε εξελίξεις με επίκεντρο την προανακριτική. Όχι μόνο γιατί διχάζει , αλλά κυρίως γιατί αναδεικνύονται διάφορα κέντρα που ενορχηστρώνουν παράλληλες ενέργειες και υπόγειες καταστάσεις που δεν έχουν σχέση μόνο με την υπόθεση Νοβάρτις , αλλά με ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς. Και αυτό είναι επικίνδυνο για την δικαιοσύνη, την ομαλότητα και την δημοκρατία. 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο