Είναι γνωστό  ότι στις 14-17 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο όμως που αφήνει εμβρόντητο κάθε σκεπτόμενο  πολίτη, είναι  ότι θα υπάρχουν 5.000-6.000 σύνεδροι, κάτι που θυμίζει περισσότερο συναυλία παρά συνέδριο κόμματος και μάλιστα αριστερού κόμματος.


Οι διαμάχες γύρω από το όνομα, την αυτοκριτική, την πολιτική συμμαχιών και κυρίως τη διεύρυνση όξυνε τον εσωκομματικό ανταγωνισμό με συνέπεια τελικά να χαθεί ο έλεγχος. Η εμμονή της ηγετικής ομάδας να διορίσει ικανό αριθμό συνέδρων  σε ποσοστό  5% προκαλεί ερωτηματικά και ως προς τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται.

Όσοι έχουν περάσει έστω και έξω  από τον χώρο που γίνεται ένα  συνέδριο θα καταλάβουν  ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την πολιτική. Θα επικρατήσει οχλοβοή, λίστες θα συντάσσονται στις γωνίες και τους διαδρόμους, σταυροί θα ζωγραφίζονται στα ψηφοδέλτια, ψίθυροι και φωνές παντού.
Είναι αμφίβολο αν υπάρχει διεθνώς περίπτωση συνεδρίου με τόσες χιλιάδες συνέδρους. Το ΚΚ Κίνας με τα εκατομμύρια μελών έχει περίπου 900 συνέδρους.
Είναι πολιτικό λάθος, οργανωτικό λάθος και στέλνει λάθος μήνυμα στο 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προηγηθούν , σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας  οι προσυνεδριακές συνελεύσεις στις 13 Μαρτίου. Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.

Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο