του Σπύρου Σουρμελίδη

Ο ξεσηκωμός στη Λέσβο και ειδικά στη Μόρια, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της υστερικής και αναποτελεσματικής πολιτικής της ΝΔ. Οι Αφγανοί διαδήλωσαν γιατί είναι εγκλωβισμένοι και βλέπουν ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες ασύλου ώστε να φύγουν πρώτα από το νησί και μετά από την Ελλάδα, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός ανησυχεί γιατί πράγματι η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη. Οι 20.000 πρόσφυγες-μετανάστες στη Μόρια στην κυριολεξία πεινάνε και μένουν στη λάσπη και αυτό από μόνο του είναι εκρηκτικό. Και βεβαίως οι ακροδεξιοί θέλουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο για να συγκρουστεί με τους…πρόσφυγες. Ολ αυτά την ώρα που ο στρατηγός Αλκιβιάδης αναζητά κατηφόρα στη θάλασσα για να την φράξει. (** Η φωτογραφία είναι από το εξαιρετικό site της Λέσβου "Στο νησί" (www.stonisi.gr)




Την Δευτέρα λοιπόν  Αφγανοί μετανάστες έκαναν μια διαμαρτυρία –πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης. Στις 4 το απόγευμα έληξε η διαμαρτυρία των Αφγανών προσφύγων έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ενάντια στο νέο νόμο για το Άσυλο, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τους υποχρεώνει σε νέο εγκλωβισμό- καθώς πλέον έχουν προτεραιότητα οι νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο. Όμως η διαδήλωση εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την Αστυνομία, χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα  ενώ έξω από τη Μόρια άναψαν και φωτιές ακόμα και κοντά σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στην επιστροφή κάποιοι πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας ή η Αστυνομία τους οδήγησε να περάσουν μέσα από το χωριό για να πάνε στον καταυλισμό.  Την ώρα εκείνη κάτοικοι της Μόριας άρχισαν να κτυπάνε της καμπάνες καλώντας τον κόσμο στην πλατεία. Στα social media  οι περιγραφές παρέπεμπαν σε εξέγερση προσφύγων που σφάζουν Έλληνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στη Μόρια έτρεξαν Περιφερειάρχης , Δήμαρχος κα αρμόδιοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση, καθώς και επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας.

Οι σκληροί της Λέσβου


Ήταν θέμα χρόνου να προκύψει ζήτημα στην Λέσβο, ως αποτέλεσμα της υστερικής και απολύτως αναποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι εγκλωβισμένοι μόνο στη Μόρια έχουν φτάσει τις 20.000 , μένουν εξω πλέον από τον καταυλισμό στις λάσπες στα χωράφια των κατοίκων της Λέσβου και στην κυριολεξία πεινάνε. Και είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του τρίτου νησιού της χώρας, φοβούνται πραγματικά. Γιατί  οι συνθήκες διαβίωσης των 20.000 μεταναστών είναι πιο άθλιες από τα χωριά που εγκατέλειψαν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Χίο, στη Σάμο, στην Λέρο κα. Γι αυτό και τα συλλαλητήρια στα νησιά τις προηγούμενες μέρες εκφράζουν πάνδημη αγωνία.
Το πρόβλημα όμως δεν δημιουργήθηκε μόνο επειδή ήρθαν περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιούλιο και μετά.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πρώτον, γιατί η ΝΔ, διέλυσε τις δομές που βρήκε, θεωρώντας ότι το προεκλογικό παραμύθι (Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα) είναι η αλήθεια και ότι η ΝΔ θα τα διευθετήσει όλα αμέσως. Η προεκλογική τους ρητορική ήταν η αρχή του προβλήματος.
Και δεύτερον, γιατί μια παρέα γαλάζιων στελεχών, έχει  πάρει το πάνω χέρι πρώτα στην Λέσβο και μετά σε άλλα νησιά, οδηγώντας την κατάσταση σε διοικητικό, οργανωτικό και πολιτικό αδιέξοδο.
Ο πρώην υπουργός Αθ. Αθανασίου, πολιτικός φίλος του Α. Σαμαρά, ανέδειξε τον πρώην πρύτανη του Μετσόβειο Πολυτεχνείου και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Κώστα Μουτζούρη σε στέλεχος  πρώτης γραμμής. Ο κ. Μουτζούρης κατάφερε να εκλεγεί Περιφερειάρχης κόντρα στην επίσης «γαλάζια» Χριστίνα Κουλούρη, την οποία ήθελε ο Κ. Μητσοτάκης.
Από κοντά και ο Νότης Μηταράκης που εξελέγη βουλευτής Χίου. Οι υποψήφιοι της ΝΔ στις περισσότερες των περιπτώσεων εξελέγησαν λέγοντας στον κόσμο ότι τα νησιά θα αλλοιωθούν, ότι ο ελληνικός πολιτισμός χάνεται και ότι οι μουσουλμάνοι θα καταλάβουν τα νησιά. Φυσικά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που  προσκάλεσε τους μετανάστες.
Η ρητορική αυτή κυριαρχεί και σήμερα σ όλη τη χώρα.  Και το αποτέλεσμα είναι ότι ακολουθεί η απόλυτη άρνηση σε όλα. Όχι σε Κέντρα Υποδοχής, όχι σε καλύτερη οργάνωση έως ότου αποσυμφορηθούν τα νησιά, όχι ακόμα και στα κλειστού τύπου κέντρα υποδοχής.
Κεντρικό  πρόσωπο  ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, με τον οποίο δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος , που πολύ νωρίς δήλωσε ότι δεν θέλει να έχει σχέση με την διαχείριση του θέματος. Ο Κ. Μουτζούρης έχει πάντα συμπαραστάτη τον Α. Αθανασίου και παράγοντες του νησιού  που έχουν επίσης σκληρές απόψεις για το θέμα, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής.
Ως απάντηση στο πρόβλημα ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής βρήκε να βάλει ένα πλωτό φράγμα (αυτό για τις πετρελαιοκηλίδες) κάπου στη  θάλασσα, εκεί λέει που είναι το καλό πέρασμα λόγω ρευμάτων , για να εμποδίσει τις βάρκες. (Κάπου εκεί κοντά κάποτε ο Ξέρξης, μαστίγωνε τα κύματα που του έσπαγαν τις γέφυρες). Και μια ολόκληρη κυβέρνηση με πτυχία από Χάρβαρντ, παρακολουθεί τον στρατηγό Αλκιβιάδη.
Την ώρα που οι μετανάστες ξεσηκώνονται και απέναντι τους η ακροδεξιά βία. Δηλαδή σκηνικό εσωτερικής αναταραχής, που δεν είχαμε το 2015 με το 1.300.000 πρόσφυγες.

Πείνα και ερωτήματα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δίνει πολλά εκατομμύρια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μεγάλο είναι το κονδύλι για την σίτιση. Μαθαίνουμε ότι η μερίδα στοιχίζει στη Λέσβο (Μόρια) 5,5 ευρώ. Όταν στον ελληνικό στρατό ένα γεύμα στοιχίζει 2,5 ευρώ. Αυτό που δίνουν στους μετανάστες είναι κατεψυγμένα φασόλια και τυροπιτάκια. Στοιχίζουν  αυτά 5,5 ευρώ η μερίδα; Την σίτιση δεν την διαχειρίζονται οι ΜΚΟ αλλά κρατικοί φορείς. Τα υπουργείο του κ. Μηταράκη θα το εξετάσει; Γιατί ακούμε μόνο για έλεγχο στις ΜΚΟ.
 


Τα χώνει και ο Κνάους

Αφού πρώτα τα έχωσε στην κυβέρνηση,  ο δικός τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που τους έπεισε και να ξαναστήσουν το υπουργείο που διέλυσαν ανοήτως, έρχεται τώρα και ο … Γκέραλντ Κνάους, να τους κατηγορήσει και μαζί τη χώρα μας. Ο αυστριακής καταγωγής σύμβουλος της Μέρκελ, που βρίσκεται πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό στην ΕΕ, εκτιμά ότι η “Η Ελλάδα ξαναζεί το 2015” και ότι “η  κατάσταση θα επιδεινωθεί”. Ο Κνάους είναι γνωστός στα επιτελεία,  όχι στην κοινή γνώμη. Είναι ο εμπνευστής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζει κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, κάτι που είναι υποκριτικό αν σκεφτεί κανείς ότι και εξαιτίας των απόψεων του (ώστε να προστατευθεί η Γερμανία)  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, εγκλωβίζονται στα νησιά. Ο Κνάους κατηγορεί την Ελλάδα και όχι την Τουρκία. Μιλώντας για την Συμφωνία του 2016 λέει: «Στην Ελλάδα απέτυχε εξαρχής. Στην Τουρκία ήταν εξαρχής μια επιτυχία και βελτίωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων”.
Και το λέει αυτό γιατί ο αυστριακός Κνάους θέλει οι πρόσφυγες να μείνουν στην Τουρκία και μετά στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο Κνάους λέει όμως και κάτι που δεν ακούει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: “ Εάν δεν πήγαιναν σήμερα στην Τουρκία 680.000 παιδιά Σύρων στο σχολείο, εάν το σύστημα υγείας δεν ήταν ανοιχτό για τους Σύρους, τότε θα έρχονταν πέρσι στην Ελλάδα πολύ περισσότεροι από τα συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια των Σύρων της Τουρκίας». Αυτό που προέχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου και να γίνεται ταχύτερη ανακατανομή των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Στην Ελλάδα λοιπόν πήγαιναν τα μικρά προσφυγόπουλα στο σχολείο και ήταν εμβολιασμένα. Αλλά οι Αλκιβιάδηδες της κυβέρνησης των Ράμπο σταμάτησε τις διαδικασίες ενσωμάτωσης.  Τώρα μετά την επανασύσταση του υπουργείου βλέπουμε ότι βρήκε τρόπο να πηγαίνουν και στο νοσοκομείο.
Η υστερία οδηγεί στο δράμα. Πάντα!

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο