του Σπύρου Σουρμελίδη

Λουκάς Παπαδήμος ή Βασίλης Σκουρής ή (γιατί όχι) Τάσος Γιαννίτσης, ο άνθρωπος που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ειδικότερα από τον χώρο που στήριξε ο Κώστας Σημίτης. Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του προσώπου  είναι η διαμόρφωση ενός  μπλοκ εξουσίας, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά κλειστό. Φαίνεται μάλιστα πως ούτε μετά την Ουάσιγκτον , και τις ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, έχει αλλάξει σχεδιασμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει  πολλούς λόγους να ακολουθήσει τους αρχικούς του σχεδιασμούς. Η συμπόρευση του με παράγοντες το λεγόμενου  Σημιτικού ρεύματος είναι ορατή από την πρώτη στιγμή  της ανάδειξης του στην αρχηγία της ΝΔ. Ο Κ. Σημίτης τον στήριξε, και τον στηρίζει. Είναι πολλοί  οι παράγοντες που αισθάνονται ασφάλεια από αυτή την συμπόρευση (πολιτικοί, επιχειρηματίες, οικονομικοί και θεσμικοί παράγοντες) και ας είναι αναγκαία η σύμπλευση και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό τον οποίο απεχθάνονται. (Το θέμα ήταν να φύγει ο Τσίπρας).

 

Γι αυτό και η εκλογή στη θέση του ΠτΔ ενός προσώπου που θα εκφράζει αυτή την ασφάλεια και θα αντιπροσωπεύει αυτό το κοινό, είναι προτιμητέα από τον πρωθυπουργό.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρωθυπουργός, εκπροσωπεί αυτή την τάση. Μια τέτοια επιλογή  περικλείει περισσότερες στοχεύσεις. Το ΚΙΝΑΛ  θα είναι ευτυχές αφού το πρόσωπο θα προέρχεται από την κεντροαριστερά. Και το …σημαντικότερο δεν θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ! Οπότε ο Αλ. Τσίπρας θα είναι μόνος και θα κατηγορηθεί για την  άρνηση του να συμμετάσχει στην εθνική…ομόνοια. 
Η κα Γεννηματά πάντως είναι αρκετά ένθερμη οπαδός αυτής της λύσης. Δηλώνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει  πρόσωπο που προέρχεται από τη δεξιά γιατί είναι η σειρά της κεντροαριστεράς. Μάλιστα για να δώσει έμφαση στην άποψη της αναφέρθηκε σε τρία πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κατά την ίδια πληρούν τους όρους  για τον θεσμό του ΠτΔ. Τον Κώστα Σημίτη , τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται κάτι να έχει…συμφωνήσει, όχι όμως τους τρεις πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα δήλωσε πριν απο λίγα 24ωρα για ένα πρόσωπο που πρέπει να έχει διαδραματίσει ρόλο στην εποχή της κρίσης , στόχευε (σύμφωνα με τις πληροφορίες απο την χαριλάου Τρικούπη) να εξαιρέσει την Μαρία Δαμανάκη. Φάνηκε όμως σαν να επιλέγει τον ...Ε. Βενιζέλο.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πρόσωπα από τον συγκεκριμένο χώρο  (κεντροαριστερό, εκσυγχρονιστικό) τα οποία θα μπορούσαν να επιλεγούν, κάποια μάλιστα έχουν ακουστεί. Όμως μάλλον  θα προτιμηθεί πρόσωπο που να έχει πολιτική θητεία. Και η Μαρία Δαμανάκη εκφράζει το παραπάνω μπλόκ εξουσίας, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι και τόση αρεστή στο ευρύ κοινό.  Πολύ περισσότερο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα διχάσει αντί να ενώσει. Γιατί ο κ. Βενιζέλος έχει θαυμαστές αλλά και υπερβολικά πολλούς πολέμιους.
Και στο βάθος Αντώνης Σαμαράς

Ο λόγος που  ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί την ανακοίνωση του ονόματος είναι εσωκομματικός.  Βασική αιτία όμως είναι ο…Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως αντάλλαγμα για την συμβολή του στην εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά και επειδή η επιρροή του φαίνεται να είναι σημαντική αυτή την ώρα στην παράταξη. Η ακραίως δεξιά ατζέντα, πολιτικές θέσεις που σπρώχνουν προς την ακροδεξιά, έχουν απήχηση και εκφράζονται από στελέχη που προτείνουν τον Α. Σαμαρά για ΠτΔ. Και μπορεί να μην απειλείται  ο πρωθυπουργός, δεν θέλει όμως να φανεί η διαφορετική τάση και η δύναμη της με  αφορμή    την εκλογή του ΠτΔ.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα εθνικά  θέματα , ίσως και με τους πρόωρους εκλογικούς σχεδιασμούς, οδηγεί τον Κ. Μητσοτάκη και σε δεύτερες σκέψεις, σε άλλες επιλογές.
Η απειλή Σαμαρά , η επιμονή των καραμανλικών  στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλο, είναι στοιχεία που θα μπορούσαν  να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε πιο παραταξιακή επιλογή.
Ο σημερινός Πρόεδρος  της Δημοκρατίας προτείνεται από πολλούς, ακυρώνει τα επιχειρήματα -απειλές Σαμαρά , και εξασφαλίσει και τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αίσθημα  της εθνικής συνεννόησης είναι ισχυρό από μια τέτοια επιλογή. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι ο Κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του, θέλουν σ αυτό να συμπεριληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε υπάρχει και η μη προτίμηση Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Παυλόπουλου το 2014.
 
Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον Προκόπη Παυλόπουλο
 
Με δεδομένο οτι ένας απο τους στόχους του Κ. Μητσοτάκη είναι να απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λόγο να ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μια επιλογή δοκιμασμένη και ο οποίος προέρχεται απο την ΝΔ. Αρα το πρόβλημα είναι στη ΝΔ.
«Και του χρόνου» ευχήθηκε ο Νίκος Βούτσης στον  πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εορταστική συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ηταν μια σαφής στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.
 «Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. «Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα» αναφέρεται στην επικριτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει διάφορες άλλες επιλογές.

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο