Πλούσιο το παρασκήνιο πριν από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τράμπ και ακόμα πιο…πλούσια η αγωνία. Διότι η στιγμή δεν ήταν  η καλύτερη. Ο Τράμπ με το που ξημέρωσε η Τρίτη (ώρα ΗΠΑ) κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών από το Ιράν. Τι ακριβώς να συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον  Τράμπ,  ο οποίος ήταν σαν να είχε φορέσει όπλα- παλάσκες; Το μόνο που ήθελε ο Τράμπ ήταν δηλώσεις πίστης στον δικό του πόλεμο εναντίον του Ιράν.
Το στραβό κλίμα και οι διαθέσεις των Αμερικανών φάνηκε από την αρχή από την άτυπη  ενημέρωση που έκαναν  οι Αμερικανοί αξιωματούχοι (μεταξύ αυτών και ο πρέσβης Πάϊατ) στους δημοσιογράφους  για το νόημα της συνάντησης. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες απέφυγαν  να τοποθετηθούν επι της ουσίας της ελληνοτουρκικής διαφοράς και σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Άγκυρας. Το έπαιξαν «Πόντιος Πιλάτος» καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν τις προκλήσεις, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι και την Ελλάδα η οποία δεν προκαλεί αλλά αμύνεται. Μέλημα τους η ενότητα του …ΝΑΤΟ καθώς και το Ιράν.

 

Και σαν να μην έφταναν όλ αυτά, προεξόφλησαν ότι και η Ελλάδα, όπως οι ΗΠΑ, θα απορρίψουν την  τεχνολογία του 5G  που  προωθεί η Κίνα (στα κινητά τηλέφωνα). Το κακό είναι πως για μία ακόμα φορά τα διάφορα ΜΜΕ όπως και τα κρατικά, πετσόκοψαν την ουσία των όσων είπαν οι αμερικανοί διπλωμάτες.

Η άτυπη ενημέρωση

Η άτυπη ενημέρωση, παρουσία του αμερικανού πρέσβη, στην Ουάσιγκτον έδειξαν δυστυχώς το πόσο κακή στιγμή επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στον Λευκό Οίκο.

Στην αρχή ειπώθηκαν τα γνωστά για τις καλές σχέσεις, φυσικά και για την σημασία των αμερικανικών Βάσεων  στην Ελλάδα.
«…Η Ελλάδα αποτελεί από πολύ καιρό έναν πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι ακόμα πιο πολύτιμο τώρα, όταν βρίσκονται εν μέσω βαθιών αλλαγών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το παράδειγμα των Ελλήνων για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και τη διατήρηση της δημοκρατίας του υπήρξαν κρίσιμα σύμβολα και πρόσφερε διδάγματα για γείτονες στα Βαλκάνια και την περιοχή.
Στον τομέα της ασφάλειας, η πρόσφατα τροποποιημένη MDCA (σσ συμφωνία για τις Βάσεις) καταδεικνύει την ολοένα στενότερη εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία θα ενισχύσει τόσο την ασφάλεια της Ελλάδας όσο και του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την περιοχή της Ελλάδας.
Όσον αφορά την ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης την εμφάνιση της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα διευρύνει την πρόσβαση και θα ενισχύσει την αξιοπιστία των κρίσιμων πηγών ενέργειας για την Ελλάδα και τους γείτονές της. Η αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια είναι κρίσιμη τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή…».
Θέμα Νο1, το Ιράν:
«Εχουμε εντατικές συνομιλίες με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για το θέμα αυτό. Επομένως, περιμένω ότι θα προκύψει όταν θα συναντηθεί ο Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό. Και θα συνεχίσουμε τον διάλογο που έχουμε με τους συμμάχους μας για να προωθήσουμε τον υψηλότερο βαθμό της κοινής μας ασφάλειας..».


Στην συνέχεια οι αμερικανοί διπλωμάτες προεξόφλησαν την στάση της Ελλάδας στο θέμα του 5G και του αποκλεισμού της κινέζικης τεχνολογίας:
Νο2 , η συμπάθεια και για τον Ερντογάν:
«Ο Πρόεδρος Τρούμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Erdoğan καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση…».
Νο3. Αποφεύγετε τις προκλήσεις. Δηλαδή και οι τούρκοι που προκαλούν και οι έλληνες που δεν προκαλούν
«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι όλες οι πλευρές στην  ανατολική  Μεσόγειο  θα πρέπει να μπορούν να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα θεωρηθούν ως προκλήσεις».

Νο3 η ενότητα του ΝΑΤΟ
«Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ο υψηλός βαθμός σύγκλισης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας στα θέματα αυτά. Το κοινό συμφέρον μας να βλέπουμε ότι η Τουρκία παραμένει αγκυροβολημένη στη Δύση. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, εκτιμάμε τα  βήματα που έκανε  ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης  και το υπουργικό του συμβούλιο για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα…
Ενθαρρύνουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση της σχέσης και το κοινό μας συμφέρον να συνεργαστούμε, όπως η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα βλάψει τη σημαντική μας συμμαχία του ΝΑΤΟ»!!!!

Και νο4 η … Κίνα
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμμερίζονται επίσης μια κοινή προσέγγιση για την ασφάλεια της ασύρματης τεχνολογίας 5G για τα ψηφιακά κυψελοειδή δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της χρήσης αξιόπιστων προμηθευτών για όλα τα μέρη της 5G και των νομικών και πολιτικών πλαισίων για την αξιολόγηση προμηθευτών εξοπλισμού δικτύου…».

Ακολούθησαν οι έπαινοι στον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος σπούδασε στις ΗΠΑ και κατανοεί  την αμερικανική πολιτική:
«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, φυσικά, και μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου του έχουν σπουδάσει και δούλεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατανοούν καλά τη χώρα μας και κατανοούν επίσης τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες: η δύναμη της επιχειρηματικής μας κουλτούρας, η δύναμη των κεφαλαιαγορών μας και η σημασία της αξιοποίησης αυτής της προσπάθειας που αναδύεται από την δεκαετία της κρίσης…».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο