Κλιμακώνεται εν μέσω δραματικών εξελίξεων η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την άφρονα  ενέργεια των ΗΠΑ να δολοφονήσουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η  προσωπικότητα του οποίου δέσποσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή καθώς  ηγήθηκε του πολέμου κατά των Ισλαμικού κράτους στην Συρία και το Ιράκ.  Αντιδράσεις προκλήθηκαν ακόμη και εντός των ΗΠΑ , ενώ η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τον χαρακτήρισε μια «προκλητική και δυσανάλογη» ενέργεια.


«Ο αποψινός αεροπορικός βομβαρδισμός κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Η Αμερική--και ο κόσμος--δεν έχουν περιθώριο για κλιμακούμενες εντάσεις στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πελόζι.
Η ίδια είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί και απαίτησε να «ενημερωθούν άμεσα» οι βουλευτές για την κατάσταση.
  Ο  στρατηγός    Σουλεϊμανί  δολοφονήθηκε  μετά από επίθεση των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τη νύχτα της 2 προς 3 Ιανουαρίου . Αμέσως συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και ο  αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε εκδίκηση.  Είναι βέβαιο ότι ο αντιαμερικανισμός στην περιοχή θα είναι ανεξέλεγκτος, οι ΗΠΑ είναι αδύνατον πλέον να ασκήσουν διπλωματία και αποδεικνύεται ότι η συνολική πολιτική των ΗΠΑ  στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, την Συρία, τον Λίβανο ήταν μια παταγώδης αποτυχία.  Η δράση του Σουλειμανί είχε πάρει μυθικές διαστάσεις και τουλάχιστον ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει για ποιο λόγο τον δολοφόνησαν, πέρα από την γνωστή, γενικότερη διένεξη ΗΠΑ –Ιράν.
Οι ΗΠΑ έθεσαν  αμέσως σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού» οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου διέκοψε την επίσκεψή του στην Αθήνα, ακύρωσε την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και επέστρεψε στο Ισραήλ καθώς φοβάται επίθεση του Ιράν.
Βέβαια η Τεχεράνη έσπευσε άμεσα να διορίσει ως διάδοχο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, προφανώς για να δείξει ότι δεν αλλάζει η πολιτική στη Μέση Ανατολή, ούτε θα ανασταλεί η δράση της δύναμης Κουντς, της οποίας ηγείτο ο Σουλειμανί,  αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.
Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι τι είδους απάντηση θα επιλέξει το Ιράν, που επηρεάζει πολλές δυνάμεις στο Ιράκ, την Συρία, τον Λίβανο και αν από την απάντηση αυτή θα επηρεαστεί γενικότερα η ειρήνη στην περιοχή δηλαδή αν γενικευθεί ο πόλεμος και εμπλακούν άμεσα  το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, ο Λίβανος.

Ανήσυχη είναι και η Ρωσία το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας ανακοίνωσε ότι  η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον λαό του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο