του Σωτήρη Σιδέρη



Μέσα σε κλίμα ευρείας αμφισβήτησης και της προσπάθειας διεύρυνσης και της προσπάθειας ανασυγκρότησης , ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χωρίς ίχνος προγραμματικής θέσης και δράσης έξι μήνες μετά τις εκλογές και με την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα  να γίνεται όλο και πιο θολή. Η μετεκλογική του στάση δεν αντιστοιχεί ούτε στο 32% του εκλογικού του ποσοστού, ούτε στα αιτήματα της κοινωνίας, κυρίως των αδύναμων στρωμάτων που συμπιέζονται  όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 23 Δεκεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί από 14-17 Μαίου 2020, δέκα μήνες δηλαδή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.


 Πολλά όμως θα συμβούν μέχρι τότε. Όπως λένε έμπειρα  στην πολιτική  και την κομματική ζωή στελέχη, το μόνο που έχει γίνει μέχρι τώρα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία πλήθους υπερτροφικών οργάνων που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παράξουν πολιτική. Επικρατεί ένας οργανωτικός δυϊσμός (αριστεροί και πρώην ΠΑΣΟΚ)  που ασφαλώς αντανακλά και στον ιδεολογικό δυϊσμό που αναμοχλεύει εντάσεις και μηχανισμούς ενόψει του συνεδρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δική του Κεντρική Επιτροπή , του κόμματος. Δημιούργησε όμως και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αυτή που αριθμεί 695 μέλη. Επίσης έχει την κομματική Πολιτική Γραμματεία  έχει όμως και το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης . Το οποίο αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο στην  Έφη Καλαμαρά και τον Νίκο Μπίστη. Επίσης, αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.
Την εκπόνηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης. Αλλά για το  πρόγραμμα εργάζεται και η δεξαμενή σκέψης «Ένα» του Γιάννη Δραγασάκη. Η προσυνεδριακή διαδικασία θα αρχίσει ουσιαστικά μετά τις γιορτές και φυσικά θα εμπλακούν όλα τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος, νέα και παλιά και εκεί αναμένεται να γίνει «μύλος» με την έννοια ότι οι θέσεις του κόμματος θα επηρεαστούν προφανώς από τον ιδεολογικό δυϊσμό.
Αλλά σε πολιτικό επίπεδο, παρά το πλήθος ενεργειών σε επίπεδο μηχανισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση από την κοινωνία. Η κυβέρνηση οργιάζει στη ΔΕΗ, στην Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παιδεία, αλλάζει τα δεδομένα και εκσυγχρονίζει το πελατειακό σύστημα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει ούτε μια πρόταση, ούτε μια θέση.
Ήδη , κατά  πληροφορίες , οι αντιδράσεις στην εικόνα ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρές και θα γίνουν ορατές και στην κοινωνία από τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς ο κομματικός   μηχανισμός θα μπει στην τελική ευθεία για το συνέδριο. Πηγές του κόμματος υποστηρίζουν  ότι θα γίνει πραγματική μάχη για το πρόγραμμα, τις θέσεις και την ιδεολογική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και με δεξιές πολιτικές , πράγμα που σημαίνει ότι το συνέδριο ίσως μείνει στην ιστορία, όχι μόνο για την μάχη μηχανισμών, αλλά και για την κυριαρχία των ιδεών. Αποκλεισμοί και εντάσεις θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρο ότι θα υπάρξουν.
Σημειώνεται ότι το διεθνές συνέδριο  για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και την διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης  θα γίνει το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020. Και εκεί θα δοθεί μάχη για την καταδίκη της δεξιάς στροφής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να γίνει διεθνές συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της αριστεράς.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον πολιτικό του ρόλο. Ας σημειωθεί οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και υπηρεσιών νοσοκομείων, θα υπάρξει νέο ασφαλιστικό, η εξωτερική πολιτική και  ασφάλεια θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, πολλά ακόμη διεθνή και εσωτερικά γεγονότα θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια. Ωστόσο,  ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητά σε κλίμα εσωστρέφειας τον αριθμό των οργάνων και των μελών, τις λίστες εκλογής, το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει και άλλα μίζερα.
Ουδείς αμφισβητεί την αξία της κομματικής ζωής και της εκπόνησης προγραμμάτων και θέσεων. Αλλά αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κομματικό εργαστήριο για το μέλλον. Είναι ένα χαλασμένο ρολόι που αντί να κοιτάζει το μέλλον είναι προσκολλημένο σε μια  παλαιοκομματική κουλτούρα  αναβίωσης μηχανισμών που δεν είναι χρήσιμοι, ούτε στο κόμμα, ούτε, κυρίως, στην κοινωνία.
Θα είναι ευχής έργο, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει έστω και τώρα την πορεία αποϊδεολογικοποίησής του και να μετατραπεί σε έναν δυναμικό πολιτικό οργανισμό που θα αφυπνίσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και θα χαράξει μια νέα πορεία για την αριστερά και τη χώρα.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο