του Σωτήρη Σιδέρη


Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη , είναι να αποσπάσουν τη δημόσια  στήριξη του διδύμου Βορίδη –Γεωργιάδη για  την κατασταλτική δράση της αστυνομίας. Μια απλή δήλωση στήριξης που όμως σημαίνει ότι τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής τις δίνει  πλέον η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Εντός της αστυνομίας υπάρχουν δυνάμεις που θεωρούν ότι επί σημερινής κυβέρνησης , είναι ευκαιρία να δικαιωθεί ιδεολογικά ο ρόλος τους.  Είναι κάτι σαν ιστορική δικαίωση για τους ακροδεξιούς, γιατί πιστεύουν ότι παίρνουν ρεβάνς από αντιεξουσιαστές και αριστερούς,  αλλά και γιατί είχαν ανάγκη από μια επίδειξη δύναμης  χωρίς φραγμούς.

 


Όταν η κάλπη των αστυνομικών έβγαζε ισχυρή τη Χρυσή Αυγή, το μήνυμα  ήταν γνωστό. Οι επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν φυσικά  τόσο την έννοια ότι εμποδίζονταν η επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας κατά του εγκλήματος, γιατί αυτή υπήρχε, όσο ότι τα τελευταία χρόνια οι ακροδεξιές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ ένιωθαν ιδεολογικά καταπιεσμένες. Μέχρι την στιγμή που η ΝΔ, ο Μητσοτάκης και ο Χρυσοχοϊδης, θεώρησαν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη», μπορεί να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε. Και έτσι προέκυψε μια συμμαχία δράσης.
Δεν έχει καμία σημασία αν  προσωπικά ο Μητσοτάκης ή ο υπουργός Χρυσοχοϊδης δεν θέλουν να ταυτιστούν με την ακροδεξιά, αν και μέχρι τώρα δεν διαχωρίζουν τη θέση τους για να μην κλονιστεί η κυβέρνηση. Αυτοί  όμως άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, αυτούς θα πάρει η  καταιγίδα. Είναι και πολιτικά υπεύθυνοι και κοινωνικά ανάλγητοι, αλλά και υποκριτές όταν πιστεύουν ότι ,ένα δόγμα όπως το «νόμος και τάξη» που έχει καταγράψει αμέτρητα εγκλήματα  παγκοσμίως, θα έμενε εντός ελέγχου.
       

Ημερομηνία  17 Νοεμβρίου

Με αφορμή το γεγονός ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, γράφαμε  στο  OMEGAPRESS.GR  στις 17 Νοεμβρίου 2019. 
«Πιθανότατα μετά τις γιορτές, η κατάσταση θα έχει ξεφύγει στο εσωτερικό της ΝΔ. Η νομοθετική αδικία θα προκαλέσει βία που θα αντιμετωπιστεί από το δόγμα Νόμος και Τάξη από μια αχαλίνωτη αστυνομία που νομίζει ότι βρίσκει την ιστορική αποστολή της. Παράλληλα, αντικρουόμενα συμφέροντα θα πιέζουν για περισσότερο ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Και μετά θα αρχίσουν τα προβλήματα σταθερότητας….» 

      

Βορίδης –Άδωνις

 Η παρέμβαση των Βορίδη –Γεωργιάδη είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν προσφέρουν μόνο πολιτική κάλυψη στην δράση της ΕΛ.ΑΣ αλλά και ιδεολογική και μάλιστα καταθέτουν δίνουν και οδηγίες πόση βία πρέπει να ασκείται και πόση βία είναι ανεκτή. Κοινός παρανομαστής των δηλώσεων είναι ότι η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί βία , όταν η αστυνομία κρίνει. Απουσιάζει φυσικά κάθε λέξη σε έναν βασικό κανόνα των δημοκρατιών  και των κανόνων λειτουργίας της αστυνομίας  ότι η αστυνομία δρα στο πλαίσιο της νομιμότητας και όχι αυθαίρετα. Αυτό είναι το σημείο κλειδί το οποίο συστηματικά και υποκριτικά αποφεύγουν να αναφέρουν.
Ειδικότερα:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης  είπε  ότι «Όταν υπάρχει βία από την πλευρά αυτών που έχουν καταλάβει τα κτίρια και των παρανομούντων, προφανώς, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος, θα χρησιμοποιηθεί βία. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, να υπομείνουμε τη βία της άκρας αριστεράς μέχρι να εκτονωθεί; Διαφωνώ με κάθε χρήση υπερβολικής βίας, όταν υπάρχει το κάθε περιστατικό θα ελεγχθεί. Εγώ στο Κουκάκι είδα μια απλή σύλληψη, όχι αστυνομική βία».
 Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι, «η ΕΛ.ΑΣ. είναι μακράν η πιο ήπια και απαλή Αστυνομία της Δύσης»,  και πρόσθεσε  ότι «οι χθεσινές εικόνες, είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορείς να συλλάβεις ανθρώπους που έχουν καταλάβει ένα κτίριο, πετάνε μολότοφ, έχουν φτιάξει πόρτες με καρφιά. Δεν φαντάζομαι ότι η Αστυνομία μπορεί να μπει σε έναν τέτοιο χώρο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα ενόψει εορτών. Όταν γίνεται μία αστυνομική επιχείρηση και έχει να κάνει με εγκληματίες προφανώς θα υπάρχει και ολίγη βία». 
Αναζητείται  ο πρωθυπουργός ή μέλος της κυβέρνησης που να αντιπαρατεθεί με τους ακροδεξιούς που όπως όλα δείχνουν έχουν καθοδηγητικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ή έστω, ας τολμήσει ο Χρυσοχοϊδης να διαφωνήσει, δημόσια εννοείται , μαζί τους.
Αν όμως νομίζουν ότι κατοικούν μόνοι τους σε αυτή τη χώρα προφανώς ζουν σε εικονικό κόσμο, όπως η κυβέρνησή τους . Δεν έχουν καταλάβει ότι ήδη το κλίμα για την κυβέρνηση αλλάζει στην κοινωνία, είναι θέμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις και να προκύψουν νέα κινήματα που η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαχειριστεί. Και δεν θα μπορεί γιατί αυτοί που δίνουν τον τόνο και τις κατευθύνσεις έχουν σχέδιο, ενώ  ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί δεν έχουν. Οπότε η εσωτερική κρίση στη ΝΔ θα επηρεάσει την σταθερότητα και την λειτουργία της κυβέρνησης. Και δεν είναι μόνο αυτά. Γιατί οι διαπλεκόμενοι εταίροι της έχουν επίσης αιτήματα που είναι δύσκολο να ικανοποιήσει ή να συμβιβάσει η κυβέρνηση.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο