του  Σπύρου Σουρμελίδη

 

«Το κράτος είστε εσείς» είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 1990, απευθυνόμενος στην ελληνική αστυνομία. Με την ίδια φρασεολογία, την ίδια πολιτική και την ίδια εμμονή ήρθε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία. Επιλέγοντας ως βασικό εκφραστή της εμμονής του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι μια προσπάθεια του πρωθυπουργού και του αρμόδιου  υπουργού και με βασικό  χειροκροτητή – υποστηρικτή τον Μάκη Βορίδη, να αποδείξουν ότι υπάρχει πολιτική βία, η οποία στηρίζεται από την αριστερά.  Η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα ή την βία. Κύριο μέλημα της είναι να αποδείξει ότι υπάρχει πολιτική βία η οποία στηρίζεται από την αριστερά ή την ανέχεται η αριστερά. Ακόμα και το αόριστο και αδιευκρίνιστο φαινόμενο των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» χρεώνεται στην αριστερά.Για την κυβέρνηση το ξεβράκωμα διαδηλωτή είναι στα καθήκοντα της Αστυνομίας για την επιβολή του Νόμου και της Τάξης, περίπου όπως και το λάδωμα είναι στα καθήκοντα του υπουργού.
Πέρα όμως από τη βαρβαρότητα της σκέψης και των πράξεων, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Η βία και η αντιμετώπιση της. Η βία με την οποία συμβιώνουμε δυστυχώς καθημερινά και σε πολλά επίπεδα. Η συζήτηση όμως (αφού έτσι βολεύει) περιορίζεται στα βίαια φαινόμενα των …Εξαρχείων. Γιατί πολύ απλά ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε (22. 6.2017) «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την άκρα αριστερά. Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια…Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση». Ολ αυτά τα έλεγε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας έκαναν βόλτα ο Μακρόν μετά συζύγου και ο Κάρολος με την Καμήλα. Και όμως διέσυρε την χώρα του για λόγους ψηφοθηρικούς.

Η βία της ακροδεξιάςΥπάρχει όμως και το δεύτερο σκέλος. Η όποια βία (πολιτική βία)  εκπορεύεται ή στηρίζεται στην εποχή μας από την άκρα αριστερά όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης; Μπερδεύοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ με την άκρα αριστερά. Όταν η Αστυνομία (υπουργός Ν. Τόσκας) εξάρθρωσε την ακροδεξιά οργάνωση «Combat 18» (Μάρτιος 2018) με διασυνδέσεις  με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και μέλη πρώην μέλη της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα.
Είναι εμφανές τις τελευταίες δύο (ίσως και παραπάνω) δεκαετίες, ότι η πολιτική βία βρίσκει στήριγμα ιδεολογικό και ηθικό στην ακροδεξιά. Είναι πάμπολλες οι ενδείξεις που δείχνουν ότι τα σύγχρονα φαινόμενα της βίας συνδέονται με την άκρα  δεξιά. Με αποκορύφωμα φυσικά την δολοφονία του Π. Φύσσα από μέλος της «Χρυσής Αυγής».
Η ΝΔ –δυστυχώς και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ- αρνούνται επιδεικτικά να ασχοληθούν με τα αληθινά φαινόμενα.
Με το γεγονός ότι στα Εξάρχεια κυριαρχούν δεκαετίες τώρα, οι συμμορίες ναρκωτικών και όχι οι αναρχικοί ή η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ή κάποια περιθωριακή διανόηση. Φαινόμενα που πράγματι υπήρξαν στο παρελθόν. Εδώ και πολλά χρόνια όμως τα Εξάρχεια έγιναν το άλλοθι της σκληρής παρανομίας, των συμμοριών του παράνομου εμπορίου, της κάθε λογής μαφίας, των τοκογλύφων, των χουλιγκάνων  των γηπέδων και βεβαίως της ακροδεξιάς. Και επειδή εκεί συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα και οι διαφορετικοί κόσμοι, εφευρέθηκε ο όρος «μπαχαλάκηδες». Η λέξη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί να σημαίνει και πολλά διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του καθενός μας.
Συνδικαλιστές αστυνομικοί φτάνουν μάλιστα στο σημείο να περιγράφουν μπαχαλάκηδες με …καλάσνικοφ.

 

Η Αριστερά

Ένας από τους λόγους της επικοινωνιακής επιτυχίας της ΝΔ και των συμπορευόμενων με αυτήν, είναι και η αποτυχία της Αριστεράς να σταθεί ρητορικά και επικοινωνιακά απέναντι στο καινούργιο θολό φαινόμενο της βίας στο κέντρο των πόλεων.
Με τις προσλαμβάνουσες του παρελθόντος (ειδικότερα του ηρωικού παρελθόντος) η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, αρνήθηκε να εξηγήσει το φαινόμενο, το καινούργιο, το σύγχρονο φαινόμενο. Αρνήθηκε να το εξηγήσει και στον κόσμο, αρνήθηκε να το συζητήσει δημοσίως.   Απέφυγε ακόμα να εξηγήσει και τις υπόγειες διαδρομές του σκοτεινού κόσμου των περίεργων κυκλωμάτων που εύκολα κουβαλούσαν μια ταμπέλα κάποιας δήθεν ιδεολογίας για κάθε είδους παρανομία, παραβατικότητα και έγκλημα. Έως το 2012, ήταν αρκετό για την Αριστερά να μιλάει κατά της κρατικής βίας. Όμως η γενική αυτή τοποθέτηση, έγινε δύσκολα διαχειρίσημη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση. 
Η προπαγάνδα της ΝΔ ανακάτεψε τα φαινόμενα βίας στο κέντρο των πόλεων με κάθε βία. Στα Μεσόγεια "οι κάτοικοι  έτρεμαν να βγουν από το σπίτι", στο κέντρο της Αθήνας "έρρεε αίμα κάθε μέρα", η κάθε ληστεία συνοδεύτηκε από μια ανάλυση "για τον τρόμο που ζουν οι Έλληνες". Όλο αυτό συμπληρώθηκε με το πανεπιστημιακό άσυλο. Και αυτή η «εικόνα» έγινε «αλήθεια»  στα μάτια των ανθρώπων.
Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντιμετωπίσει την βία. Την αληθινή, την υπαρκτή. Όσο όμως και αν το έκανε, όσες συμμορίες και αν εξαρθρώθηκαν , όσοι  ναρκέμποροι και αν πήγαν στην φυλακή, έμεινε η προπαγανδιστική ρετσινιά ότι η αριστερά ανέχεται το μπάχαλο . Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άργησε να προπαγανδίσει  τις επιτυχίες της στον τομέα της ασφάλειας. Είχαμε φτάσει στις εκλογές.

 

Το εμμονικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τώρα όμως καλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδείξει το εμμονικό αφήγημα του. Και έφερε τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο οποίος γνωρίζει τα της Αστυνομίας. Και ο οποίος δέχθηκε να υπηρετήσει  την συγκεκριμένη πολιτική.
Αν κανείς ακούσει τι έλεγε για την βία στο κέντρο των πόλεων πριν από λίγα μόλις χρόνια ο κ. Χρυσοχοίδης θα πέσει από τα σύννεφα. Διότι προσπαθούσε να εξηγήσει τα φαινόμενα βίας με όρους κοινωνικούς και πολιτικούς. Τώρα δέχεται και τις εξηγήσεις τύπου Βορίδη.
Τους πρώτους μήνες, το όλο εγχείρημα Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη-Βορίδη, φαίνεται να στέφεται από επιτυχία επικοινωνιακή. Αλλωστε οι … «μπαχαλάκηδες»  μπορεί να περιμένουν να εφαρμοστεί και η πολιτική της κυβέρνησης στα Εξάρχεια το πρώτο διάστημα. Το ίδιο και οι συμμορίες  της νύκτας. Γιατί να συγκρουστούν αυτή την ώρα; Υπο την πίεση που ασκείται και στην ίδια την Αστυνομία να επιβεβαιώσει το κυβερνητικό αφήγημα.
Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα ασχοληθεί και με το έγκλημα. Αν θα υπάρξουν παρόμοια και καλύτερα αποτέλεσματα από αυτά των τελευταίων ετών.  Μένει να δούμε αν κανείς θα ασχοληθεί να εξηγήσει,  τι ακριβώς είναι το φαινόμενο «μπαχαλάκηδες». Και ποια η διαχείριση του.
Μένει να δούμε αν η προεκλογική εμμονή της  ΝΔ θα συνεχίσει να είναι η κυρίαρχη πολιτική. Γιατί μπορεί να  θέλει η ΝΔ να πείσει ότι η χώρα ζει σε καθεστώς τρόμου, φόβου και ατέλειωτης βίας.
Οι πρώτοι μήνες έδειξαν ότι αυτό θέλει. Αυτό σίγουρα εξυπηρετεί τον κ. Βορίδη ο οποίος ονειρεύεται μια καθολική νίκη κατά της…Αριστεράς. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.