του Σπύρου Σουρμελίδη

Όχι τελικώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και δεν είμαστε όλοι εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτισμού. Αυτοί που ψήνουν σουβλάκια έξω από στρατόπεδα πεινασμένων, ειδικά δε αυτοί που στηρίζουν αυτές τις ενέργειες, δίνοντας ιδεολογική και ηθική κάλυψη, δεν πιστεύουν στα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού, ούτε γενικότερα του πολιτισμού. Είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε, για να διαχειριστούμε το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα, το προσφυγικό μεταναστευτικό. Η ΝΔ πληρώνει σήμερα  την ρητορική μίσους, που χρησιμοποίησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες οι Αριστεροί, σήμερα οι μετανάστες, αύριο οι μουσουλμάνοι (ακόμα και της Ροδόπης), αύριο όλοι όσοι διαφωνούν με την καφρίλα και το μίσος. Δηλαδή η κοινωνία. Μπορεί η «Χρυσή  Αυγή» να μην είναι στη Βουλή, αλλά όπως όλα δείχνουν, τελικώς εκπροσωπείται .

 


Υποστηρίζουν την βαρβαρότητα, προσβάλλουν τις ιστορικές εμπειρίες και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, που ξέρει από προσφυγιά, που έχει προαιώνιες σχέσεις με τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής. Είναι αυτοί που βρήκαν έξυπνο να τρώνε σουβλάκια έξω από καταυλισμό με ταλαιπωρημένους, πεινασμένους, φοβισμένους ανθρώπους με τα μωρά τους στα χέρια. Αυτό γι αυτούς είναι πολιτισμός, αυτό είναι η Ελλάδα, δυστυχώς η κοινή μας πατρίδα.
Μόνο που δεν είμαστε ίδιοι. Γιατί οι πολιτισμένοι Έλληνες γνωρίζουν πως για τους αραβόφωνους, για τους λαούς της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ξεχωριστή θέση. Η χώρα είναι φιλική, ο πολιτισμός της είναι παράδειγμα. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι άλλο να επιτίθεσαι σε μάνες και μωρά, να φωνάζεις ότι τους κάνεις χάρη που δεν τους σφάζεις σαν γουρούνι, έξω από το κάμπ που μένουν. 
Και ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι το έδειξε η κα Μπακογιάννη, μιλώντας για το Κόμμα της και  επικρίνοντας τα όσα λένε ο κ. Κυρανάκης ή ο κ. Πλεύρης. «Κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές δεν κατάλαβαν γιατί μιλούσαν. Το θέμα κομματικοποιήθηκε. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει ότι η έλλειψη ανθρωπιάς και στήριξης του αδυνάμου μπορεί να είναι πολιτική θέση» είπε η κα Μπακογιάννη.

Άλλο πολιτισμός, άλλο σουβλάκια


Έχουν μπλέξει  τον πολιτισμό με τα σουβλάκια. Γενικώς στη ΝΔ όταν βρίσκονται μπροστά σε σουβλάκια, εμπνέονται. Τώρα όμως αναδεικνύουν όλες τις χάρες τους.
Η ρητορική μίσους  που χρησιμοποιήθηκε επι 4 χρόνια στη Βουλή και από τη θέση της αντιπολίτευσης, σήμερα έρχεται να τους κτυπήσει κατάστηθα. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του ζητούν ένα κάποιο καταμερισμό των βαρών, ζητά αλληλεγγύη μεταξύ Ελλήνων. Και εισπράττει βρισιές και κατάρες. Ήταν όμως αυτός που έως χθες –στη Σαλαμίνα- έλεγε πως οι ευρωπαϊκές πόλεις πολιορκούνται από μεταναστευτικά ρεύματα. Αν έτσι είναι τότε καλώς ο κάτοικος της Νάουσας ντύθηκε Μακεδών με περικεφαλαία και δόρυ για να σταματήσει τους …Πέρσες. (Οι Μακεδόνες με την σάρισα απογοητεύτηκαν γιατί τελικώς οι Πέρσες φοβήθηκαν, δεν ήρθαν, και στη θέση τους εμφανίστηκε ένα ΚΑΠΗ που μάλλον πήγαινε για σουβλάκια).
Το μίσος θα το εισπράττουμε πλέον κάθε μέρα. Γιατί υπάρχουν οι πολιτικοί που συνεχίζουν τη ρητορική του μίσους.
Δύσκολο λοιπόν να συνεννοηθούμε για να λύσουμε τα μεγάλα τα σοβαρά και τα για όλους μας ενοχλητικά. Γιατί  οι διαφορές είναι βαριές και βαθιές.

Ένας εμπνευσμένος διάλογος

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης έφερε το θέμα του μπάρμπεκιου με χοιρινά έξω από προσφυγικό καταυλισμό στη Βουλή. «Δεν ξέρω σε τι κατηγορία του ποινικού κώδικα να εντάξω αυτούς που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ απέναντι σε προσφυγικές δομές. Δεν ξέρω αν το καλύπτει ο Ποινικός Κώδικας αλλά ξέρω ότι είναι ντροπή για κάθε άνθρωπο, δεν ξέρω αν αυτός ο σαδισμός είναι ποινικά κολάσιμος αλλά από κάθε δημοκράτη Έλληνα πολίτη θα πρέπει να καταγγέλλεται ως κτηνωδία και σαδισμός!».
Υπήρξε αμέσως η αντίδραση από τον βουλευτή Αθήνας της ΝΔ, Κ. Κυρανάκη: «Στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό προϋποθέσεις αλκοόλ…Δεν μπορεί υπήκοος τρίτης χώρας να επιβάλει τους δικούς του όρους. Είναι απαράδεκτη η δήλωση αυτή κ. Γιαννούλη γιατί περιορίζει με βάση τα δικά σας λεγόμενα δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Από πού και ως που πρέπει να περιοριστούν τα δικαιώματα στη κατανάλωση επειδή έχουν έρθει πολίτες τρίτων χωρών». Η πραγματικά εμπνευσμένη απάντηση είχε και συνέχεια στα social media, όπου ανέβηκε μια φωτογραφία του κ. Κυρανάκη με φίλους του με την λεζάντα: «Για μπύρα και χοιρινό σουβλάκι με καλούς φίλους».

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο