του Σωτήρη Σιδέρη

« Μνημείο άγνοιας και πολιτικού βερμπαλισμού» χαρακτηρίζει ο κ.  Γιάννης Μπράχος, πρώην γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ τα όσα δήλωσε ο κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο σχετικά με την ονομασία των μακεδονικών προϊόντων.
Κληθείς από το omegapress.gr να σχολιάσει τις δηλώσεις Βορίδη, ο κ. Μπράχος τονίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορούσε να επιλύσει ιδιωτικού χαρακτήρα εμπορική διαφορά διαμόρφωσε όμως ,το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και προέβλεψε την σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών για την υποβοήθηση του επιχειρηματικού διαλόγου».  Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει ότι: «Η προστασία της ευαίσθητης και ιδιαίτερης κατηγορίας των μακεδονικών μας προϊόντων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αγροτικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

 

Είναι σαφές ότι μόνο τα μακεδονικά προϊόντα, δηλαδή αυτά που γίνονται στη Μακεδονία, μπορούν να φέρουν τον τίτλο «μακεδονικός». Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που ενδεχομένως θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, αλλά πιστεύω ότι θα λήξει υπέρ μας. Το «μακεδονικός» είναι απόλυτα συνδεδεμένο με γεωγραφική ένδειξη και είναι μεγάλη ανάγκη να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και τους καταναλωτές μας αλλά πρωτίστως την ταυτότητα των προϊόντων μας. Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη μακεδονική ταυτότητα εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητά της έναντι των προϊόντων της γείτονος χώρας. Θέλουμε όμως την αρωγή και των επιχειρήσεών μας οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και οφείλουν να κατοχυρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις σχετικές επωνυμίες τους διεθνώς».

Η απάντηση του κ. Μπράχου


Στη δήλωσή του ο κ. Μπράχος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα στο συγκεκριμένο ζήτημα και σημειώνει ότι  «η πολιτική της στρουθοκαμήλου της νέας κυβέρνησης για μικροκομματικούς λόγους δεν προστατεύει και υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά τους μεταφέρει απλά την ευθύνη. Η μη προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων είναι ευθύνη της νέας κυβέρνησης και όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η πλήρης δήλωση του κ. Μπράχου έχει ως εξής:

«Η συνέντευξη του κ. Βορίδη στον «Ελεύθερο Τύπο» στο σκέλος που αφορά την ονομασία των μακεδονικών προϊόντων αποτελεί μνημείο άγνοιας και πολιτικού βερμπαλισμού. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ονομασίας προϋπήρχε ως διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών και πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορούσε να επιλύσει ιδιωτικού χαρακτήρα εμπορική διαφορά διαμόρφωσε όμως ,το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και προέβλεψε την σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών για την υποβοήθηση του επιχειρηματικού διαλόγου.

Με αυτό τον τρόπο υποχρέωσε τις επιχειρηματικές κοινότητες να αναζητήσουν λύση. Πέραν όμως αυτού η όποια λύση πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έτσι όσον αφορά τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τα ισχύοντα στην ΕΕ, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Είναι προς το συμφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων η ταχεία έναρξη του επιχειρηματικού διαλόγου των δύο πλευρών όπως και η συνακόλουθη λειτουργία της επιτροπής ειδικών. Επειδή υπάρχει σύγχυση διευκρινίζεται ότι η ομάδα ειδικών για τα εμπορικά σήματα και ονομασίες δεν πρόκειται να βρει τη λύση, όπως πχ γίνεται η συζήτηση στην επιτροπή για τα σχολικά βιβλία, αλλά υποστηρίζει τον επιχειρηματικό διάλογο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες εργασίες προετοιμασίας του διαλόγου και συγκροτήθηκε η διεθνής ομάδα ειδικών. Έγινε και ο πρώτος γύρος συζητήσεων της ομάδας ειδικών.

Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από επισήμανση των επιχειρηματικών φορέων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ήθελαν να κατοχυρώσουν την εμπορική ονομασία τους προβλέφθηκε γραμμή χρηματοδότησης έως 8.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας για τη δημιουργία εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα προωθεί το branding του ονόματος. Η νέα κυβέρνηση κατά το συνήθειο της προβάλει ως λύση δρομολογηθείσες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η τότε αντιπολίτευση υπονόμευσε τον διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μέσω των φίλα προσκείμενων στελεχών της στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να διατηρηθεί η εκκρεμότητα και να καρπωθεί προεκλογικά οφέλη. Ως κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα και αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια.

Στην πραγματικότητα η ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης και η προσπάθεια δικαιολόγησης της αλλαγής θέσης στη Συμφωνία Πρεσπών, οδηγεί σε επικίνδυνη απραξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θέμα της ονομασίας των μακεδονικών προϊόντων να αφήνεται στην τύχη του και δεν εκμεταλλεύεται τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τονίζεται ό,τι η μόνη κατοχυρωμένη στην ΕΕ γεωγραφική ένδειξη είναι αυτή του μακεδονικού οίνου. Η συμφωνία προβλέπει την έναρξη διαλόγου των επιχειρηματικών κοινοτήτων ώστε να προσδιοριστούν η ταυτόσημη χρήση του όρου «μακεδονικού» σε επωνυμίες και εμπορικά σήματα.

Η Συμφωνία Πρεσπών προβλέπει ότι τυχόν ιδιωτικές διαφορές είναι θέμα προς συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και όσο διαρκεί αυτός ο διάλογος και οι εταιρείες των δύο χωρών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικό», όπως το χρησιμοποιούσαν πριν την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ο όρος «Μακεδονία» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την γείτονα χώρα.

Τι θα έπρεπε να κάνει η νέα κυβέρνηση και δεν έχει κάνει. Έπρεπε να ενθαρρύνει τον διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με την ενθάρρυνση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τον ΣΕΒΕ και τον ΣΒΒΕ να συνδιαλέγεται για τον σκοπό αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση με εποικοδομητικό τρόπο ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και προσδιόρισαν το πλαίσιο ενθάρρυνσης της συζήτησης των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Αν η νέα κυβέρνηση έχει άλλη άποψη θα μπορούσε να επιλέξει άλλες επιχειρηματικές ενώσεις. Τι κάνει; Απολύτως τίποτα.

Αν η διεθνής ομάδα ειδικών δεν είναι ικανοποιητική θα έπρεπε να ετοιμάσει την δική της πρόταση για την διεθνή ομάδα ειδικών. Τι κάνει; Τίποτα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει στο «ράφι» τον διμερή εποικοδομητικό διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων και το θέμα να αφεθεί στο γενικό πλαίσιο της ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται το θέμα να παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες».

Όμως το επιχείρημα η μακεδονική σαλάτα είναι αυτή που παράγεται στη Μακεδονία όπως γνωρίζει ο νομομαθής Υπουργός δεν ισχύει. Η πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης διευκολύνει μόνο τις επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις των δύο χωρών μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» για τρία χρόνια έως να καταλήξει ο επιχειρηματικός διάλογος. Η μη συμμετοχή στον διάλογο νομιμοποιεί τις επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας σε περίπτωση προσφυγής σε δικαστήριο, να επικαλούνται ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε σε διάλογο καλή τη πίστει».


 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο