Συμπληρώθηκαν 20 ακριβώς χρόνια από την τραγωδία του Falcon. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Mystere Falcon 900B, προσγειώθηκε μετά από μια τρελή πορεία μερικών δευτερολέπτων στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου. Και ενώ το αεροπλάνο προσγειώθηκε, από τους 13 συνολικά επιβαίνοντας οι 7  είχαν σκοτωθεί. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του Νικόλας, ο αστυνομικός της προσωπικής του φρουράς του υπουργού, Νίκος Ασημακόπουλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος και ο μηχανικός αεροσκαφών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Επέζησε, αλλά βαρύτατα τραυματισμένος ο διπλωμάτης Γρηγόρης Παπαδόπουλος (απεβίωσε τον Μάιο του 2015), ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης, η διπλωμάτης  Μαρία Μπεγλίτη, η αεροσυνοδός  Άννα Βελισαρίου και οι δύο πιλότοι Γιάννης Ανδρουλάκης και Γρηγόρης Συνέκογλου. Τα αίτια της τραγωδίας , παρά τα Πορίσματα των ελέγχων, δεν έχουν πλήρως και με σαφήνεια διαπιστωθεί. Και οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί.


Το omegapress εδώ και χρόνια έχει δημοσιεύσει αφιέρωμα με ρεπορτάζ  από το 1999 έως το 2004 του Σπύρου Σουρμελίδη (που είχαν δημοσιευτεί εκείνα τα χρόνια στην εφημερίδα «Το Ποντίκι»). Μπορείτε να τα διαβάσετε στην κατηγορία «Ντοκουμέντα».
Τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, περιγράφουν τις συνθήκες και την πορεία της έρευνας και τις αντιφάσεις της. Αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια που έγινε από την τότε κυβέρνηση να μην φανεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι  το δυστύχημα προέκυψε στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο (το χρησιμοποιούσε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και πολλοί υπουργοί) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι μεταξύ τους και ο υπουργός Γ. Κρανιδιώτης.  
Για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Σεπτέμβριου του 1999, δεν έχουν δοθεί έως σήμερα  σαφείς εξηγήσεις. Δεν έχουν αποδοθεί ποτέ ευθύνες σε κατασκευαστές, ή στην τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τα τεχνικά προβλήματα. Ο λόγος, είναι ο …φόβος των πολιτικών να μην τους αποδοθούν ευθύνες. Αλλιώς πέφτουμε στα …σενάρια συνωμοσίας. Και είναι και αυτό μια ένδειξη ότι το ελληνικό κράτος δεν σέβεται τον εαυτό του.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.