Xωρίς να χάνει τη σημασία του, το ότι για πρώτη φορά Έλληνας Επίτροπος θα κατέχει θέση αντιπροέδρου, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γνώση των λεπτομερειών, επιβεβαιώνει τη σοφία της ρήσης, ότι για το ότι σε αυτές τις λεπτομέρειες «κρύβεται ο διάβολος». Ο καθ` όλα άξιος Μαργαρίτης Σχινάς, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, δε θα διαθέτει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα, αλλά μια συμβολική εποπτεία σε ένα πρωτόγνωρο «χαρτοφυλάκιο», το ασαφές και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο του οποίου έχει προκαλέσει έντονα επικριτικά σχόλια, για «κλείσιμο του ματιού» στην Ακροδεξιά.
Η μία από τις 9 θέσεις αντιπροέδρου της Κομισιόν, που εξασφάλισε ο  Μαργαρίτης Σχοινάς,, μάλλον είναι περισσότερο δική του επιτυχία και λιγότερο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μ. Σχοινάς δεν είναι μόνο εδώ και χρόνια μέρος της  γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, είναι και μέρος της ομάδας των συντηρητικών της ΕΕ, ειδικότερα πολύ κοντά στους Ισπανούς και τους Γερμανούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν από την πρώτη στιγμή ο εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη και όχι ο Αντώνης Σαμαράς.

 


Το άδειασμα του  Σαμαρά


Με μάλλον αδέξιο αν όχι άκομψο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το άδειασμα του Α. Σαμαρά από τον Κ. Μητσοτάκη. «Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διεκδικήσει ο κ. Σχοινάς παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και όχι υπουργείο. Στη συνέχεια όμως παρουσιάστηκε η ευκαιρία της αντιπροεδρία και η χώρα την άδραξε» μας είπε ο κ. Πέτσας. Υποστηρίζοντας ότι «Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας, στην νέα επιτροπή, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από έναν πρώην πρωθυπουργό (σσ Σαμαρας). Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μια επιτροπή».
Ολ αυτά επειδή είχε φανεί πως  ο Α. Σαμαράς ετοίμαζε βαλίτσες για Βρυξέλλες, αλλά δεν δέχθηκε τελικώς γιατί αν και πρώην πρωθυπουργός δεν θα έπαιρνε θέση αντιπροέδρου. Την οποία πήρε ο Μ. Σχοινάς.
Αν λοιπόν η χώρα άδραξε την ευκαιρία με τον κ. Σχοινά γιατί δεν θα μπορούσε με τον κ. Σαμαρά; Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα δεν πήρε κανένα παραγωγικό υπουργείο αλλά πήρε περίπου αυτό που είχε και ο …Αβραμόπουλος. Μετανάστες και εσωτερική ασφάλεια. Αν μάλιστα ολ αυτά είναι έτσι τότε «την ευκαιρία την έδραξε»  ο Σχοινάς και μάλιστα από πριν. Γιατί πολύ απλά ο κ. Σχοινάς είναι πολύ κοντά στους Γερμανούς , ειδικά δε στον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Μ. Βέμπερ. Στου οποίου το γραφείο εργάζεται εδώ και χρόνια η Ισπανίδα σύζυγος του κ. Σχοινά Φαίνεται τώρα ότι τα πάρε-δώσε του Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βέμπερ οφείλονται στις διασυνδέσεις του Μ. Σχοινά.

 


 «Γερμανική» Κομισιόν


Σε ότι αφορά τώρα την νέα Κομισιόν είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βερολίνου.  Αντιπροεδρία εξασφάλισαν ο Λετονός Β. Ντομπρόφσκις (και πάλι),  η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία), ο Μ. Σέφτσοβιτς (Σλοβακία), η  Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία) και ο …Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η σύνθεση τη νέας Κομισιόν

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, η Γερμανίδα Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μοίρασε τα χαρτοφυλάκια ως εξής:
Στο στενό της επιτελείο θα βρίσκονται τρεις εκτελεστικοί αντιπροέδροι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι:
Ο Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια·
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·
Η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.
Οι υπόλοιποι επίτροποι:

Ο παλιός Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».
Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο