του Σπύρου Σουρμελίδη


Η οικονομία πάει καλά, η χώρα δεν έχει καταστραφεί, μάλιστα «θα αποτελέσει  την έκπληξη των επόμενων ετών αν και η ευρωπαϊκή οικονομία έχει προβλήματα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού  παρέλαβε μια κανονική χώρα  που διαθέτει και κάτι στην άκρη, προσπαθεί να φέρει τον προϋπολογισμό του 2020 στα μέτρα του.
Ταυτόχρονα όμως το μήνυμα του είναι: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ώρα για επενδύσεις, ώρα για αποκρατικοποιήσεις, ώρα για ειδικές οικονομικές ζώνες. Με το ωραίο σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους».
Η ήπιος λόγος του Μητσοτάκη είναι μέρος της τακτικής του. Αφού πήρε την εξουσία με ρητορική μίσους ακόμα και με ακροδεξιό λαϊκισμό, δεν έχει λόγο να συνεχίσει την ένταση. Εν ηρεμία μπορεί  να σπαταλήσει την κληρονομιά που βρήκε, να ξεπουλήσει, να ξεπατώσει στο όνομα της …ανάπτυξης. Πουλάει το δίκτυο της ΔΕΗ δηλαδή το κρισιμότερο, το ενεργειακό δίκτυο της χώρας (ανάπτυξη να σου πετύχει). Καταστρέφει τους αιγιαλούς, δημιουργεί ζώνες ευέλικτης επιχειρηματικότητας (ενώ φώναζε για την ευέλικτη εργασία) σε βάρος των Ελλήνων επιχειρηματιών. Και αυτό  είναι το άλλο πρόσωπο, το αληθινό πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη.

 

 


Τα όσα προεκλογικά έλεγε δεν του χρειάζονται πλέον. Θα συναντηθεί ακόμα και με τον Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί και με τον Ερντογάν, αν και κατηγορούσε τον Αλέξη επειδή συνομιλούσε μαζί τους. Και στο μεταναστευτικό  η αιτία δεν είναι  επειδή οι αριστεροί κάλεσαν τους μετανάστες αλλά οι απειλές Ερντογάν και η γεωπολιτική συγκυρία. Και επίσης σε ότι αφορά τις Εξεταστικές νίπτει τας χείρας του, πετάει το μπαλάκι στην …δικαιοσύνη και στην Βουλή. Λες και δεν ξέρουμε ποιος έχει πλειοψηφία.

Τα «ανύπαρκτα» πλεονάσματα


Ξέστησε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για την υπερφορολόγηση και τα «ματωμένα πλεονάσματα». Και τώρα δεν τα διαπραγματεύεται καν. Του διαμήνυσαν να μην φέρει το ζήτημα και αυτός δεν το συζητά. Στο εσωτερικό βεβαίως αναλύει τα περί πλεονασμάτων, αλλά στο τραπέζι του eurogroup ή στις συζητήσεις με Μέρκελ και Μακρόν το θέμα δεν υπάρχει. Δεν είναι καν μαχητό.
Και μαζί με τα πλεονάσματα είναι «ανύπαρκτες» και οι μεγάλες και αυτόματες φορολογικές μειώσεις. Κουβέντα φυσικά για την αύξηση των μισθών. Αντιθέτως θα έχουμε ξήλωμα του ασφαλιστικού. Όχι δεν θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, θ αλλάξει την δομή του συνταξιοδοτικού. Και αυτό θα είναι ο ενταφιασμός του δημόσιου συστήματος συντάξεων. 
Η αντιπολίτευση
«Ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Τεχνοκρατική υπερδραστηριότητα, χωρίς κανείς να ρωτά «για πού το βάλαμε;». Και αυτό εξηγείται. Το μοντέλο διακυβέρνησης είναι δανεισμένο απέξω, δηλαδή μιμείται τις απόψεις της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας και δεν είναι σχεδιασμένο για τις ελληνικές προτεραιότητες». Έτσι περιέγραψε την πολιτική Μητσοτάκη και ο Παύλος Γερουλάνος, (στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναστηθεί το ξεχασμένο ΠΑΣΟΚ). Διότι και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί πλέον να πάρει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη για τον οποίο έκανε τα πάντα ώστε να εκλεγεί.

Ακόμα και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης εξέφρασε την αγανάκτηση του για την αλλαγή που αφορά την ολοκλήρωση του Μετρό  Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα τεθεί επικεφαλής καμπάνιας κατά των αλλαγών. Το θέμα είναι τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλος» του Μετρό. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα αρχαία που βρέθηκαν (δρόμος πλακόστρωτος 90 μέτρων, οικήματα, κολώνες κλπ) θα μεταφερθούν αλλού. Ο προηγούμενος (συμφωνημένος) σχεδιασμός προβλέπει παραμονή των αρχαίων στη θέση τους. Ο πρωθυπουργός πάντως στην συνέντευξη Τύπου, τα μάσησε λέγοντας ότι άκουσε τις εισηγήσεις των …ειδικών και του νέου δημάρχου. Αν πράγματι αλλάξει ο σχεδιασμός οι θεσσαλονικείς αντί να δουν τα τρενάκια να τρέχουν σ ένα χρόνο θα τα δουν το 2023! Τα ράβε –ξήλωνε 10 ετών  επαναλαμβάνονται. Γιατί;

Τρίζουν τα κόκκαλα του Τρίτση



Με το καλημέρα η κυβέρνηση θέλει να ...κτίσει και τον ελληνικό αιγιαλό. Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ο άνθρωπος που έκανε μεγάλες προσπάθειες και το πέτυχε να σωθούν οι υπέροχες ελληνικές παραλίες από την οικοδόμηση. Οι νόμοι του (ελεύθερη υποχρεωτική πρόσβαση  για όλους, δόμηση σε απόσταση κα) όχι μόνο έσωσαν τις παραλίες, αλλά δημιούργησαν και το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η Ελλάδα να αναπτυχθεί τουριστικά. Οι ελληνικές παραλίες που στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ελεύθερες έγινε ο κράχτης  για τους ανθρώπους απ όλο τον κόσμο, ήταν βάση αληθινής ανάπτυξης. Η Ελλάδα δεν έγινε Ισπανία με τις τεράστιες πολυκατοικίες πάνω σε υπέροχες παραλίες. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν ψάχνουν δρομάκι να πάνε στην παραλία όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα ήταν μέτρο αναπτυξιακό. Στήριξαν την οικονομική της ανάπτυξη.
Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να τα ισοπεδώσει όλα. Και φυσικά επικαλείται την …ανάπτυξη! Και θα στηριχτεί στην αδηφάγο διάθεση Ελλήνων να κτίσουν και τη …θάλασσα.
Είναι ένα μόνο δείγμα της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν είναι άσχετο με αυτό που θα ξαναπροσπαθήσει να κάνει στην Χαλκιδική κόντρα στις ανάγκες χιλιάδων αγροτών και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής. Κόντρα στο περιβάλλον της Χαλκιδικής.
Ούτε φυσικά με τους …ουρανοξύστες στο Ελληνικό. Η Ελλάδα θα αποκτήσει ουρανοξύστες πάνω στη θάλασσα. Κάτι σαν τον Αραβικό Κόλπο.
Περιμένουμε και τις επόμενες κινήσεις του διπλοπρόσωπου Κυριάκου Μητσοτάκη
 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο