του Σωτήρη Σιδέρη


Τα μεγάλα κόμματα διαθέτουν ισχυρό ένστικτο επιβίωσης. Σε κομβικές στιγμές της ιστορίας τους λαμβάνουν αποφάσεις τόσο κρίσιμες, που αν αποδειχθούν σωστές διασφαλίζουν  το μέλλον τους,  ενώ αν αποδειχθούν λανθασμένες, οδηγούνται στον εκφυλισμό τους. Υπό αυτή την οπτική , αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα εδραιωθεί ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας . Αν τις χάσει, η ροή της ιστορίας του θα αλλάξει. Κατά συνέπεια οι αποφάσεις που θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι κομβικής σημασίας για  το μέλλον του.
Έχοντας προφανώς επίγνωση του ιστορικού τους ρόλου και με στόχο να συγκρατηθεί η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη του κόμματος ανέλαβαν την ευθύνη να περιφρουρήσουν την ιστορική τους κληρονομιά και να συγκρατήσουν τον Αλέξη Τσίπρα από λάθη που πιθανόν θα   κατευθύνουν  το κόμμα τους σε λάθος δρόμο και αντί της ανασυγκρότησης να οδηγηθεί σε αποσύνθεση ή σε κρίση διαρκείας , ίσως και σε διάσπαση.  Ουσιαστικά επιδίωξαν αξιοπρεπείς συμβιβασμούς και μάλλον , προς το παρόν τους πέτυχαν καθώς και ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν απόλυτα σύμφωνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως η διατήρηση της εικόνας κρίσης, οι εντάσεις, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και ο κίνδυνος νέας διάσπασης θα πλήξουν και τον ίδιο προσωπικά.



Οι συμβιβασμοί


Έτσι και  αφού είχε προηγηθεί μια δημόσια  ανταλλαγή πυρών για το μέλλον του κόμματος με ευτελείς διαρροές κατά του Γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη,  στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  στις 29 Αυγούστου, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους . Οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης και άλλοι, επισήμαναν τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι δυνατό να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν πρώτα δεν συζητήσει την ταυτότητά του, την εμπειρία της διακυβέρνησης με τα θετικά και τα αρνητικά της ,  το  αποτυχημένο κατά πολλούς μόρφωμα της Προοδευτικής Συμμαχίας και πως αυτό θα ενισχύσει το κόμμα.
 Στην ίδια συνεδρίαση προκάλεσε ισχυρή αρνητική εντύπωση  μια τοποθέτηση του κ .Κοτσακά, ότι ευθύνη για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ φέρει αποκλειστικά το κόμμα και όχι τα λάθη της διακυβέρνησης. Ο κ. Κοτσακάς που ο ίδιος έχει ισχυρή θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε σκληρή επίθεση στην συνέχεια, αλλά η στάση του εντάσσεται στην τακτική ορισμένων πρώην υπουργών να αφυδατώσουν κάθε συζήτηση για την διακυβέρνηση  Αλλά ακόμη και αν δεχθεί κάποιος ότι το κόμμα ευθύνεται, ηγεσία του κόμματος είναι και ο Τσίπρας και ο Παππάς και ο Μπαλάφας και ο Κοτσακάς κ.α. Δεν είναι άλλο κόμμα π.χ. ο Σκουρλέτης  και άλλο ο Παππάς.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε εν τέλει ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει και φυσικά θα είναι ανοιχτή και δημόσια, υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση. Ο κ.  Τσίπρας υπαναχώρησε και από τη θέση του για εκλογή προέδρου από τη βάση και φρόντισε να το κάνει αυτό με δήλωσή του, ώστε να μην φανεί ότι πιέστηκε από την Πολιτική Γραμματεία.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξε υπαναχώρηση όσον αφορά τον αυξημένο ρόλο που θα έχουν διάφοροι παράγοντες της Προοδευτικής Συμμαχίας στην οργάνωση του συνεδρίου. Υπαναχώρηση υπήρξε επίσης και ως προς την μαζική εγγραφή νέων μελών σε οργανώσεις, δρόμους  και πλατείες, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη διαφωνούν.

Η παραγωγή πολιτικής


Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια καλή από πλευράς εκλογικών ποσοστών θέση, αλλά στην αντιπολίτευση. Και πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις γιατί αν χάσει τις επόμενες εκλογές , όποτε και αν γίνουν, το μέλλον του Τσίπρα και του κόμματος είναι δυσοίωνο.  Σήμερα κανένας απολύτως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφιβάλλει ότι ο Τσίπρας θα  είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί απόλυτη δυσλειτουργία. Το κόμμα δεν παράγει πολιτική γιατί είναι πελαγωμένο και μπλοκαρισμένο   και έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια Αν συνεχίσει έτσι και επιβεβαιωθεί  ότι το συνέδριο θα γίνει στις αρχές του χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει περίπου 8 μήνες που ενδεχομένως αποβούν κρίσιμοι για την περαιτέρω αποτελεσματικότητά του. Αυτές τις σκέψεις κάνουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι η ΝΔ έχει άφθονο χρόνο να προετοιμαστεί και για το 2020
           
Από την πρώτη δήλωση που έκανε το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου , ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να συζητήσει οτιδήποτε αφορά την διακυβέρνησή του, να κάνει δηλαδή απολογισμό ή αυτοκριτική. Με την πάροδο του χρόνου, οι αντιδράσεις άρχισαν να πυκνώνουν  και ως συνήθως , αντί να αντιμετωπιστούν τα αίτια, έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι ηγετικοί παράγοντες του κόμματος, πρωτίστως ο γραμματέας του Πάνος Σκουρλέτης. Προηγουμένως όμως το περιβάλλον Τσίπρα είχε φροντίσει, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ , ακόμη και σε απλά μέλη και ψηφοφόρους με τις διαρροές για εκλογή προέδρου από τη βάση και  αθρόες εγγραφές μελών στις πλατείες και τους δρόμους λες και οργανώνονταν ροκ φέστιβαλ και όχι πορεία ανασυγκρότησης κόμματος. 
Προφανώς και υπήρξαν εντάσεις το τελευταίο εικοσαήμερο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επαναληφθούν και μάλιστα ίσως να είναι πιο ισχυρές καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το παραμικρό σχετικά με τον αριθμό των συνέδρων, τον ρόλο διαφόρων  απαξιωμένων παραγόντων  της Προοδευτικής Συμμαχίας και κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να τους αναδείξει στα κορυφαία κομματικά όργανα, η γενικότερη πολιτική συμμαχιών, οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ και πολλά ακόμη.
Προς το παρόν, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο διάλογος ενόψει του συνεδρίου θα είναι γόνιμος και αποτελεσματικός. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα  περιοριστεί στην εγγραφή μελών με αμφιλεγόμενη πολιτική και κομματική διαδρομή, αλλά θα εμπλουτιστεί και με την επιστροφή στο κόμμα παλαιότερων μελών που για πολλούς λόγους είτε έχουν αδρανοποιηθεί, είτε έχουν αποχωρήσει και είναι κατά κύριο λόγο αυτοί που επί χρόνια έστησαν και ανέπτυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε υπάρχει η αίσθηση ότι το κόμμα θα αναζωογονηθεί και δεν θα εκφυλιστεί σε πελατειακού τύπου ανοίγματα.
Οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν δείχνουν ότι αυτή θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο. Ήδη φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα πρέπει να είναι συμφωνημένα από πριν, με την έννοια ότι όλες οι πλευρές θα συζητήσουν εξαντλητικά το προηγούμενο διάστημα και θα καταλήξουν σε μια στρατηγική που θα τηρηθεί από όλους. Αυτός, ομολογούν κορυφαία στελέχη είναι ο μόνος δρόμος. Ο άλλος , των εντάσεων των κρίσεων , των υπονομεύσεων είναι ο δρόμος της κρίσης….

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο