Η ΝΔ συνολικά, ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και τα άλλα παιδιά ντύθηκαν μακεδονομάχοι μπροστά στην κάλπη. Δεν το  έκαναν όταν διαπραγματεύθηκαν, αντιθέτως άφησαν το μακεδονικό στην σύγχρονη εκδοχή του, ως ανοικτή πληγή. Και επειδή εθνικά θέματα υπάρχουν και οι πραγματικοί κίνδυνοι είναι μπροστά μας, έχει σημασία να καταλάβουν όλοι  την υποκρισία, να ξέρουμε ποιοι είναι τα παλληκάρια και ποιοι ντύνονται μόνο για τις κάλπες παλληκάρια. Και ένας απ αυτούς είναι ο Κώστας Καραμανλής. Οι Επιστολές (είναι πολλές) που έστελνε ο πρώην πρωθυπουργός στους ξένους ηγέτες, το 2005,  δείχνουν τα δικά του όρια και αντοχές διαπραγμάτευσης. Η δική του διαπραγμάτευση εξαντλήθηκε στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια» και κρύφτηκε πίσω από το αυτονόητο. Αφού δεν υπήρξε λύση, πως θα έμπαιναν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ το 2008;



Ο Κώστας Καραμανλής  εμφανίζεται στην δημόσια συζήτηση σήμερα σαν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις ψήφους της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής πέτυχε επί δέκα χρόνια να μείνει στο απυρόβλητο, ότι μόνο γιατί δεν μιλούσε αλλά γιατί στο παρασκήνιο έδειχνε να είναι φίλος με όλους. Ανεχτικός και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν «ενόχλησε» ακόμα και όταν άναβε η συζήτηση για την χρεοκοπία της χώρας και τα Μνημόνια. Είχε φροντίσει να εγκαταλείψει το «σκάφος» όταν είχε μπει στα 10 μποφόρ, χωρίς επιστροφή. Οι πολλές Επιστολές που έστειλε στον Μπους και άλλους ηγέτες για το μακεδονικό, το 2005, δείχνουν δύο πράγματα
Πρώτον ότι είχε εξαντλήσει τα όρια της δικής του διαπραγμάτευσης, που είναι ολοκληρωτική ήττα σε σύγκριση με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεύτερον, όταν είδε τα αδιέξοδα εγκατάλειψε το θέμα και το άφησε ως μια μεγάλη ανοικτή πληγή, με δυσβάστακτα διπλωματικά «κεκτημένα» για τη χώρα. Υπέρ του Γκρουέφσκι και  των Σκοπίων και σε βάρος  της χώρας μας.
Το περίφημο Βουκουρέστι παρουσιάζεται ως ηρωική νικηφόρος μάχη. Μόνο που δεν έγινε καμία μάχη και επιπλέον ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 οδηγούσε με τον πλέον επίσημο τρόπο σ ένα συμβιβασμό. Και όριζε ότι τα δυο μέρη Ελλάδα και ΠΦΔΜ πρέπει να βρουν αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Όταν αυτό γίνει, η Ελλάδα δεν θα βάλει εμπόδια στον δρόμο των Σκοπίων για ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μάλιστα δέσμευε την Ελλάδα να μην κάνει κινήσεις επιβαρυντικές για τα Σκόπια έως ότου λυθεί το πρόβλημα (εμπάργκο κλπ) , όπως αντίστοιχα και για την ΠΓΔΜ (αλυτρωτισμοί κλπ).

 

Η διαπραγμάτευση Σημίτη και Καραμανλή


Η κυβέρνηση Σημίτη έφτασε σε μια προσυμφωνία όπως την περιγράφει ο Καραμανλής  το 2005. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, καθώς και την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας», χωρίς μάλιστα να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση Καραμανλή  διαπραγματεύτηκε ακριβώς τα ίδια και αυτό φαίνεται από την Επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ , Τ. Μπούς.
Αυτή ήταν η βάση της συζήτησης και για τον Καραμανλή και το λέει ξεκάθαρα, στις 8 Απριλίου του 2005, στον Μπούς: «Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης». Χαρακτηρίζει δε την πρόταση Νίμιτς «παράθυρο ευκαιρίας».
Πανομοιότυπες Επιστολές έστειλε και σε 6 ακόμη  πρόσωπα - κλειδιά. Πρόκειται για επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9 Απριλίου του 2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. (Δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Documento και Εφημερίδα των Συντακτών).
Η αδιαλλαξία του Νίκολα Γκρουέφσκι οδήγησε σε αδιέξοδο. Γιατί ο Γκρουέφσκι κρίνοντας ότι η διεθνής αποδοχή του σκέτο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η διαρκής συμπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας, υπέρ της χώρας του, του έδινε την δυνατότητα να μην κάνει κανέναν συμβιβασμό. Οι Αμερικανοί τότε είχαν αποκομίσει  την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα υποχωρούσε και  στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, της ΠΓΔΜ με την προσωρινή ονομασία. Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή και φυσικά ο Κ. Καραμανλής  αφού δεν υπήρχε λύση, αρνήθηκε την συζήτηση.
Όμως στο Βουκουρέστι δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση, ούτε είχε επιτευχθεί κάποια επιτυχία σε ότι αφορά την ουσία. Δηλαδή, όνομα, σύνταγμα, διεθνής υπόσταση, γλώσσα, υπηκοότητα.
Η Ελλάδα λοιπόν από το 2000 και μετά (Σημίτης και μετά Καραμανλής) αποδέχθηκε στην παγκόσμια κοινότητα μια κάκιστη λύση. Και ήταν τόσο επιβαρυντικό για τη χώρα το κλίμα, που ο Γκρουέφσκι δεν αποδέχθηκε ούτε εκείνη τη λύση.
Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε γιατί αξιοποιήθηκε στο έπακρο η συγκυρία (αναταραχή και αλλαγή στα Σκόπια, αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή σε βάρος της Τουρκίας, ενεργειακή συμμαχία, παρέμβαση Ρωσίας κλπ) από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο φυσικό αέριο και στους αγωγούς, ο Γκρουέφσκι (όπως και ο Ερντογάν), έπαιζε το χαρτί της Μόσχας και της Άγκυρας. Οπότε  Αμερικανοί και ευρωπαίοι, πίεσαν για πρώτη φορά (από το 1991) πραγματικά,  την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Έτσι βρέθηκε μια λύση όχι απλώς αξιοπρεπής αλλά και επωφελής για τη χώρα μας.
Τα πραγματικά προβλήματα είναι μπροστά μας. Με η χωρίς κάλπες….

Η Επιστολή


Ολόκληρη την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα το Documento. Το μεταφρασμένο κείμενο της επιστολής Καραμανλή:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 8 Απριλίου 2005
Αγαπητέ Τζορτζ,
Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου και τα ευγενικά σου λόγια, τα οποία μου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, [Πέτρος] Μολυβιάτης.
Στην επιστολή σου με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2004 επιβεβαίωσες τη στήριξή σου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και την ετοιμότητά σου να ενστερνιστείς οποιαδήποτε λύση προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να σε ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε στην υποβολή πρότασης, υπό τη μορφή ενός πλήρους προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίον αφορά την τελική διευθέτηση του εκκρεμούς αυτού ζητήματος.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι «Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη, να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση.
Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.
Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα.

Η Ελλάδα είναι, επομένως, διατεθειμένη να εισέλθει σε αυτό το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων διατηρώντας θετική και εποικοδομητική στάση, για να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό δεν θα επιτρέψει μόνο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά θα συμβάλει επίσης αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο της ενσωμάτωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές.
Η πρόταση [Νίμιτς] παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα συνεισφέρει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να στηρίξουν το σχέδιο πρότασης του ΟΗΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής εν γένει, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον εν αναμονή προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, εύχομαι ειλικρινά οι ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργά την πρόταση του ΟΗΕ.
Ειλικρινά δικός σου,
Κώστας Καραμανλής
Προς την Aυτού Εξοχότητα  George W. Bush

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο