του Σωτήρη Σιδέρη



Πλήθος ερωτηματικών για τον  τρόπο διαχείρισης ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ανακύπτουν από την στάση ορισμένων ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και παραγόντων της ΝΔ σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη εδώ και αρκετό διάστημα πολιτικές και διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «περίεργα υπόγεια ρεύματα» που χρήζουν προσοχής.
Η παραίτηση του αντιστρατήγου ε.α. Νίκου Ζαχαριάδη από τη θέση του επικεφαλής  της ελληνικής αντιπροσωπείας που  διεξάγει τις συνομιλίες  με την αντίστοιχη τουρκική για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, προκάλεσε ένταση στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Ζαχαριάδης , εξέφρασε ,  την αντίθεσή του στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Σύμφωνα με όσα  δήλωσε ο ίδιος  ο κ. Ζαχαριάδης ,  το σκεπτικό του είναι ότι εφόσον η χώρα οδεύει σε εκλογές τις επόμενες 4 εβδομάδες δεν θα ήταν πρέπον να μεταβεί στην Άγκυρα επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τον δεύτερο κύκλο των συνομιλιών με τους Τούρκους για τα ΜΟΕ, αλλά ότι θα έπρεπε αυτές να σταματήσουν μέχρι τις εκλογές, για να ενημερωθεί η επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, και από εκεί και μετά είτε να συνεχιστούν είτε να σταματήσουν.
Οι απόψεις του κ. Ζαχαριάδη είναι πολιτικές και δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους Τούρκους. Δηλαδή, τουλάχιστον με όσα λέει, δεν υπάρχει πρόβλημα υποχωρήσεων ή άλλο ζήτημα σχετικό με τις θέσεις της κυβέρνησης ή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, αλλά με το γεγονός ότι η χώρα έχει εκλογές , άρα πρέπει να επιληφθεί η επόμενη κυβέρνηση.


Η ΝΔ σε κινούμενη άμμο

Την ίδια ακριβώς θέση όμως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους η Νέα Δημοκρατία. Η οποία καλεί συνεχώς την κυβέρνηση, να σταματήσει να ασκεί εξωτερική πολιτική, να σταματήσει δηλαδή να ασκεί τα καθήκοντά της , με το σκεπτικό ότι πρέπει να επιληφθεί η επόμενη κυβέρνηση.
Η οποία όμως, αν εκλεγεί η ΝΔ θα  έχει άλλη πολιτική. Δηλαδή πάγωμα των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, πάγωμα των σχέσεων με την Αλβανία, πάγωμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πάγωμα του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Ως προς το τελευταίο  αυτό ζήτημα, ιστορικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που επί μήνες δεν το έφερε στη βουλή. Η ΝΔ , αν γίνει κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνη ακινησία . Η Τουρκία όμως δεν είναι καθόλου ακίνητη. Άρα προκύπτουν μείζονα ζητήματα διαχείρισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι ανησυχίες είναι εύλογες.

Εδώ και αρκετό διάστημα σε διπλωματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, είναι ισχυρή η αίσθηση ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι αξιωματικοί επιδιώκουν σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας  και πράγματι υπήρχαν επιφυλάξεις για τις συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τα ΜΟΕ και όχι μόνο. Όμως η συμφωνία για τα ΜΟΕ έγινε από τους Τσίπρα και Ερντογάν και δεν πέφτει λόγος για την πολιτική ατζέντα στους αξιωματικούς. Οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και αν διαφωνούν με τους Τούρκους να μην συμφωνήσουν. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Άρα ο κ. Ζαχαριάδης, αν διαφωνούσε με την συζήτηση για τα ΜΟΕ ή όφειλε να μην αναλάβει επικεφαλής ή να συνομιλήσει  και αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία.
Η διαφωνία για λόγους που σχετίζονται με τις εκλογές ή τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα, είναι απαράδεκτη και επιζήμια και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για τη δημοκρατία. Γιατί τώρα, ηθελημένα κάποιοι αξιωματικοί εμπλέκουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα στην πολιτική αντιπαράθεση.
Καλά θα κάνει η ΝΔ να σταματήσει να σιγοντάρει τέτοιου είδους ενέργειες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα προβλήματα είναι τεράστια και η ΝΔ δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί , όχι μόνο γιατί δεν είναι έτοιμη, αλλά γιατί δεν μπορεί. Η ΝΔ δηλώνει συχνά τι δεν θέλει στην αμυντική ή την εξωτερική πολιτική. Δεν λέει όμως τι θέλει. Τι θα κάνει αν ναυαγήσουν τα ΜΟΕ (που ούτως ή άλλως είναι αμφιλεγόμενα) τι θα κάνει με την Αλβανία, τα ελληνοτουρκικά, τα βαλκανικά προβλήματα και κυρίως με τη Βόρεια Μακεδονία.
Τα μηνύματα από τη ΝΔ είναι αρνητικά. Ας μην γίνουν επικίνδυνα.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο