του Σωτήρη Σιδέρη



Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κέντρου που θα σχεδιάζει, θα επεξεργάζεται , θα οργανώνει και θα καθοδηγεί το σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας , αλλά και όλες τις παρεμβάσεις , είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τη δημιουργία νέου πολιτικού τοπίου.
Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση, ρηχή εκ των πραγμάτων , αλλά ουσιαστική ως προς τους συμβολισμούς της  έγινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη 29 Μαϊου. Εκεί προφανώς και υπήρξαν και έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ως προς τα αίτια της εκλογικής ήττας , αλλά ήταν προφανές ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να εξαντληθεί τώρα, καθώς στόχος είναι η αύξηση της συσπείρωσης και η διόρθωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.


 Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται,  φαίνεται ότι η πρώτη διορθωτική κίνηση θα γίνει άμεσα. Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπό τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Σκουρλέτη θα στηθεί ο εκλογικός μηχανισμός , πολιτικός , προγραμματικός και επικοινωνιακός, με στόχο την διαμόρφωση μιας διαυγούς και ενωτικής εικόνας που θα δώσει την εκλογική μάχη.
Δεύτερο στοιχείο που φαίνεται να προκύπτει με στόχο τον κατευνασμό των κομματικών στελεχών , αλλά και των ψηφοφόρων που αποτελούσαν την αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πήγαν να ψηφίσουν , είναι η διαφαινόμενη αναβάθμιση κάποιων στελεχών και η υποβάθμιση κάποιων άλλων , ακόμη και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έχουν σαφώς ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Βερναρδάκης και άλλοι, ενώ αναβαθμισμένο πιθανόν θα έχουν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Ξυδάκης , ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι.
Σημαντικοί κομματικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αστειότητες διαβάζοντας εκτιμήσεις σχετικά με τα αίτια της ήττας που επικεντρώνονται σε ένα μόνο ζήτημα όπως π.χ. το αρνητικό κλίμα στη μεσαία τάξη. Ισχυρίζονται ότι τα αίτια είναι πολυεπίπεδα και όχι αποκλειστικά οικονομικά ή οφείλονται και μόνο στο ύφος ή το ήθος της εξουσίας.

Είναι όλα μαζί και ακόμη περισσότερα καθώς η πολυσύνθετη πολιτική , οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα παράγει πλήθος κλασικών , αλλά και ασύμμετρων «απειλών» που κατά  την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας δεν εκτιμήθηκαν, δεν αναλύθηκαν ή υποβαθμίστηκαν και αυτό καταγράφηκε στην κάλπη.
Επειδή όμως ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μικρός και το έργο διόρθωσης του εκλογικού αποτελέσματος τιτάνιο, η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιήσει το σύνολο του κομματικού δυναμικού, στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, ώστε  με άξονα ένα πρόγραμμα δράσης να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .
Τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αποτύπωση ενός νέου αφηγήματος, που θα περιλαμβάνει , πρόγραμμα, πολιτικές δεσμεύσεις και προτάσεις αποφεύγοντας τις  χαοτικές αναλύσεις ώστε να γίνει κατανοητό το μήνυμα που θέλει να περάσει.
Ο ίδιος ο Τσίπρας , κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αναλάβει εκ των πραγμάτων την ευθύνη να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, θα αναλάβει τις ευθύνες του  και θα δεσμευθεί  για συγκεκριμένα θέματα , αλλά και θα χαράξει τη νέα πορεία.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο