Η ήττα με μια μεγάλη διαφορά από την ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, οδηγεί αυτομάτως σε εθνικές εκλογές. Ήταν η μόνη έντιμη και αναγκαία λύση για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ήττα στις ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενη, δεν ήταν όμως αναμενόμενη και η διαφορά του 9%. Αυτομάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για χιλιοστή πρώτη φορά εκλογές, τώρα όμως δικαιολογημένα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χρόνος εξέτασης των πραγματικών αιτιών της ήττας, την ώρα μάλιστα που θα πρέπει να δώσει μια ακόμα δύσκολη εκλογική μάχη υπο αντίξοες συνθήκες.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δεύτερος μεγάλος πόλος στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, είναι η παράταξη που καλείται να εκπροσωπήσει και την Αριστερά και την κεντροαριστερά, απέναντι στην ΝΔ που φαίνεται να καλύπτει από την ακροδεξιά έως την κεντροδεξιά.

 

 

Το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε ότι νικητής είναι ο δικομματισμός, με αλλαγή πρωτιάς, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δυο μεγάλοι σχηματισμοί ξεπέρασαν το 55%.  
Η έξοδος από τα Μνημόνια, φέρνει και πάλι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Και τα δυο πρώτα κόμματα θα αναγκαστούν να ξαναδούν την πολιτική τους. Και αυτό ισχύει και για τα μεσαία κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ) και για τα μικρότερα.
H συμμετοχή ήταν και πάλι σχετικά χαμηλή, 58%.
Αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται, ενώ μικρότεροι σχηματισμοί (ΛΑΕ κα) στην κυριολεξία διαλύθηκαν. Η ΝΔ μπόρεσε να τραβήξει ένα σημαντικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής, διαλύθηκαν μικρότεροι σχηματισμοί. Οι ΑΝΕΛ μάλιστα βρίσκονται πιο κάτω και από το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Εμφανίστηκε όμως ένα μικρό κόμμα (που θα διεκδικήσει και είσοδο στη Βουλή) η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε στο προσκήνιο δύο νέους σχηματισμούς, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και την ΜερΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.
Για διαφορετικούς όμως λόγους. Ο Γ. Βαρουφάκης είναι αυτός που ζητάει αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ευρώπη, είναι αυτός που διαφωνεί με την διαχείριση του ελληνικού χρέους και με την πολιτική που  ακολουθεί συνολικά  η ΕΕ. Ο Κ. Βελόπουλος στηρίχτηκε πρωτίστως στην αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, φαίνεται να έχει και τα μέγιστα οφέλη του. Φαίνεται επίσης να έχει πάρει ένα σημαντικό κομμάτι πρώην ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
Αντιθέτως υπάρχει υποχώρηση τριών άλλων κομμάτων, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού. Και εδώ οι αιτίες της υποχώρησης είναι διαφορετικές για το κάθε Κόμμα. Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών και για τα τρία αυτά κόμματα έπαιξαν τον ρόλο τους.

Η δύσκολη απόφαση

Η πρώτη σύσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ νωρίς, γύρω μετά τις το μεσημέρι. Διαπιστώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα. Δεν ήξεραν εκείνη την ώρα ποια ακριβώς θα είναι η διαφορά. Αλλά εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ήττα ενόψει των εθνικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει την απόφαση να πάει σε πρόωρες κάλπες είτε η διαφορά ήταν πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη.  Η σύσκεψη επαναλήφθηκε μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και η πλειοψηφία της ηγεσίας αποφάσισαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.  

 

 Τα αποτελέσματα

 

ΝΔ: 33,28% (879.940) και 7 έδρες.

ΣΥΡΙΖΑ: 23,84% (633.206) και 6  έδρες

ΚΙΝΑΛ:  7,16% (193.158) και 2 έδρες.

ΚΚΕ:  5,74% (153.204) και 2 έδρες

Χρυσή Αυγή: 4,86% (130.080) και 2 έδρες

Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος 4,04% (108.776) και 1 έδρα

ΜεΡΑ-25: 3,15% (84.428) και 1 έδρα.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο