«Με μια μυστική αεροπορική πτήση, ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο χαρτονόμισμα 75 δισεκατομμυρίων δραχμών. Με ερώτηση και επερώτηση στη Βουλή δίνουμε την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών να πει τι ακριβώς συμβαίνει»…

«Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για  4 ώρες… ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις. Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;». Συμπληρωματικά δε, στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα υποστηρίζουν ότι …μετέφερε 8 τόνους χρυσού!
Η πρώτη ερώτηση είναι από τον μακρινό Μάρτιο του 1983 και έγινε από τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη. Η δεύτερη είναι πριν από λίγες μέρες (4 Μαρτίου 2019) και έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι μόνο μία ένδειξη, ότι κάποιος ή κάποιοι στη ΝΔ του σήμερα, έχουν αποφασίσει να κοπιάρουν μια αντιπολιτευτική τακτική, μια προπαγάνδα,  από το μακρινό 1983-84. Και αν δεν είχαμε όλοι μας, τις στεναχώριες μας, θα ήταν μια ιστορία μόνο για γέλια.

 



Επιστροφή στο μακρινό 1983

Καταστροφολογία, κινδυνολογία, κατηγορίες για στήριξη τρομοκρατών, φωνές για ανομία και αταξία στο κέντρο της Αθήνας. Και φυσικά διαπιστώσεις για την οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο, μια οικονομία που η ΝΔ παρέδωσε υγιή και η κυβέρνηση την καταστρέφει. Και τότε (1982-84) και τώρα (2015-2019) η ΝΔ ακολουθεί την ίδια συνταγή αντιπολίτευσης. Διαβολική σύμπτωση. Ηγετικό στέλεχος της ΝΔ τότε- που μόλις είχε χάσει την κυβέρνηση- ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 1984 ανέλαβε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Αρχηγός της ΝΔ σήμερα, ο γιός του Κυριάκος.
Κυβέρνηση τότε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, που άλλαξε τον πολιτικό χάρτη, κυβέρνηση σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη, που επίσης άλλαξε τον πολιτικό χάρτη μετά την χρεοκοπία και την αποδοχή των Μνημονίων. Ένας Μητσοτάκης υπήρχε  τότε, ένας Μητσοτάκης και σήμερα. Στη δε, θέση του Ευάγγελου Αβέρωφ, ένας «μαθητής» του, ο Αντώνης Σαμαράς.

 «Εμείς το είχαμε συμμαζέψει το μαγαζί, εσείς το χρεοκοπήσατε και από 10 δις δρχ,  έφτασε τα 40 δις δρχ. το έλλειμμα».
Αυτό έλεγε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 1983 ο Γιάννης Μπούτος, πως ως τον Οκτώβριο του 1981  ήταν υπουργός Συντονισμού (οικονομικών).

«Είμαστε Λίβανος, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο κέντρο της Αθήνας…γι αυτό αλλωστε δεν έρχονται και ξένοι επενδυτές». Αυτό δήλωνε την ίδια περίοδο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Διαπιστώνοντας ότι η αύξηση της φορολογίας έχει διώξει τα…κότερα για τις μαρίνες της Τουρκίας.

Τότε που η καινούργια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  προσπαθούσε να ορθοποδήσει, να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από την πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών. Και η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, με αρχηγό ακόμα τον Ευάγγελο Αβέρωφ, αλλά ισχυρό παράγοντα (πρώτο «δελφίνο», διεκδικητή της αρχηγίας) τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εφάρμοσε την αντιπολίτευση της καταστροφολογίας, της «κατσαρόλας» όπως λεγότανε τότε.
«Η κυβέρνηση  Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από τα Μνημόνια, είχαμε μπει στην ανάπτυξη, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει την πορεία…χάσαμε έτσι τρία χρόνια και 100 δις ευρώ». Αυτή είναι η βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ (αλλά και του ΚΙΝΑΛ) τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως και η έντονη επιχειρηματολογία για τον νόμο και την τάξη, εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ «που φλερτάρει με την άκρα αριστερά και τους τρομοκράτες», ή που «ανέχεται τον Ρουβίκωνα».
«Η τρομοκρατία προέρχεται από την Αριστερά» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που το υποστηρίζει μιλώντας και στο εξωτερικό.

 

Το σχέδιο «Φθορά»

Τον Μάιο του 1983 αποκαλύπτεται ότι στη ΝΔ λειτουργεί ένα επιτελείο που εφαρμόζει το «Σχέδιο Φθορά». Μετέχουν σ αυτήν όλοι οι πρώην υπουργοί Εμπορίου των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή , οι τέως γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, αλλά και επικεφαλής των επιμελητηρίων και των Σωματείων-Συλλόγων Εμπόρων και επιχειρηματικών κλάδων. Αναζητούσαν τρόπους φθοράς της κυβέρνησης του Ανδρέα, όχι μόνο με καταγγελίες αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις. Το σύνθημα της ΝΔ τότε ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τα σπίτια, θα κλείσει τις επιχειρήσεις, θα κρατικοποιήσει τα πάντα. «Οι «κατσαπλιάδες» τα διαλύουν όλα»!

Η ΝΔ των Αβέρωφ – Μητσοτάκη του 1983, εφάρμοσε την τακτική της ακύρωσης των πάντων, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα δεν θα αντέξει για πολύ. Αν και είχε μόλις παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση που προσπαθούσε να διορθώσει την κατάσταση, κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα.
 Ότι ακριβώς συμβαίνει (ως τακτική και αντίληψη) και σήμερα, με την ΝΔ. Η οποία από τον Ιανουάριο του 2015 εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε αμέσως. Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε απέναντι του όλο τον κρατικό μηχανισμό και την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Όταν ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντι του τον κρατικό μηχανισμό, τις Τράπεζες, όλα τα άλλα κόμματα και φυσικά τον…Σόιμπλε δηλαδή τους δανειστές. Όλοι εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει 5 βδομάδες , άντε για 5 μήνες. Τον Ιούλιο του 2015 θεώρησαν ότι πέφτει. Αυτή είναι και η διαπίστωση τους από τότε έως σήμερα. Ακόμα και τώρα πιστεύουν ότι από βδομάδα σε βδομάδα πέφτει. Ίσως γι αυτό και εφαρμόζουν την τακτική του 1983.
Ο δεξιός Τύπος τότε έδινε ρέστα. «Δεν μας τρομάζουν των πράσινων τα βόλια». Ναι, ήταν κεντρικός τίτλος απογευματινής εφημερίδας το φθινόπωρο του 1983. 

Μεγάλες συγκρούσεις

Η συγχώνευση της Αστυνομίας με την Χωροφυλακή (η κατάργηση δηλαδή της Χωροφυλακής) ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση τότε, στην οποία φυσικά αντέδρασε η ΝΔ και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. Η ΝΔ αντέδρασε σε κάθε αλλαγή που έγινε στον κρατικό μηχανισμό και σε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση από την παιδεία και την εργατική νομοθεσία έως τον πολιτικό γάμο. Η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία  ήταν και τότε «ευλογία Θεού» για την ΝΔ, όπως και σήμερα.
Σήμερα, δεν υπάρχει μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που να μην έχει καταγγελθεί. Η προσπάθεια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η συνταγματική αλλαγή, η μετά από 70 χρόνια προσπάθεια αλλαγής του ποινικού κώδικα και άλλα.
Καταγγέλλονται και όσοι κρατικοί λειτουργοί  τόλμησαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και μάλιστα με τρόπο απειλητικό. Δ. Παπαγγελόπουλος, Βασιλική Θάνου, Ε. Αποστολάκης και πολλοί ακόμα. Η κάθε λέξη (σωστή ή λάθος) η κάθε ατάκα, το παραμικρό στραβοπάτημα ,είναι η αφορμή για την γενίκευση της καταστροφολογίας. Όπως και το μακρινό 1983-85.

 

Οι …ευρωεκλογές

Κατά σύμπτωση τα όσα συνέβησαν στα τέλη του 1983 αρχές 1984 έχουν ένα κοινό ορίζοντα με το σήμερα: Τις ευρωεκλογές. Στις 17 Ιουνίου του 1984, εξελέγησαν για πρώτη φορά τότε Έλληνες ευρωβουλευτές.  Οι εκλογές εκείνες έδωσαν τροφή στην σεναριολογία για ταυτόχρονες εθνικές εκλογές. Επι μήνες  όλες οι  εφημερίδες (αντιπολιτευόμενες αλλά ακόμα και οι κεντρώες) έλεγαν ότι ο Ανδρέας θα κάνει και τις δύο εκλογές ταυτόχρονα.
Η βασική προειδοποίηση  της ΝΔ ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει και νοθεία στις εκλογές, διότι καταρρέει και θα χάσει σε όλες τις κάλπες. Το είπε και αυτό ο Κυριάκος. «Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το σύστημα καταμέτρησης…».
Το αποτέλεσμα ήταν, το ΠΑΣΟΚ να βγει πρώτο στις ευρωεκλογές του 1984, ενώ οι εθνικές εκλογές έγιναν τον Οκτώβριο του 1985.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο