Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και η δυνατότητα ενεργειακής συνεργασίας είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, την Τρίτη στην Άγκυρα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017. 
Παρά τις εντάσεις, οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν αναγκαίες και χρήσιμες τις συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν προκειμένου, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητημάτων να παραμείνουν ανοιχτοί. Είναι οι εξελίξεις στα θέματα ενέργειας, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην Κύπρο και ο αγωγός East Med που αλλάζουν το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή. Και υπο αυτό το πρίσμα η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν είναι σημαντική.


Η ελληνική  κυβέρνηση θέλει να είναι  σαφείς οι θέσεις της στα ελληνοτουρκικά για να αποφευχθούν παρανοήσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες,  να διατηρηθεί ο διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που έχει αναπτυχθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συνομιλίες με τον Προέδρο Ερντογάν θα επισκεφθεί και την Κωνσταντινούπολη όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα επισκεφθεί  την Σχολή της Χάλκης, η οποία δεν λειτουργεί ως εκπαιδευτικό  Ίδρυμα εδώ και πολλές δεκαετίες εξαιτίας των απαγορεύσεων του τουρκικού κράτους. Η επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Χάλκη, εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό αν και πρέπει να πούμε ότι γίνεται σε γνώση φυσικά της τουρκικής ηγεσίας.

Το πρώτο θέμα που θα συζητήσει ο Α.  Τσίπρας με τον Ρ.Τ. Ερντογάν θα αφορά την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ε. Αποστολάκη (όσο ήταν ακόμα αρχηγός ΓΕΕΘΑ) ηταν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα προς την Αγκυρα. Δεν θα επιτρέψουμε κατοχή εδάφους και δεν στηριζόμαστε σε συμμάχους τους όποιους μάλιστα δεν περιμένουμε την κρίσιμη ώρα.
Η Αθήνα επίσης έχει διευκρινίσει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαικών χωρών του Νότου. Οι Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ έχει ήδη καλέσει τον νέο υπουργό Άμυνας  Ε.  Αποστολάκη στην Άγκυρα. 

Το Μεταναστευτικό παραμένει στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Αθήνα εμμένει στην τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα. Θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, οι δυνατότητες συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που επίσης  θα συναντηθούν σύντομα. Συναφώς με τα παραπάνω θα συζητηθούν και οι  εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το Κυπριακό είναι φυσικά το μόνιμο θέμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.  Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τουρκίας στην οποία αναφέρει ότι είναι ανοιχτή και σε άλλες λύσεις πέραν της ανωτέρω, είναι ανησυχητική. Θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στο ανωτέρω πλαίσιο.

Η Ενέργεια είναι το μεγάλο θέμα στο τραπέζι της συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.  Θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι  προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.  Σε αυτά υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.

Δεν είναι όμως συζητήσιμες οι απαιτήσεις  της Άγκυρας σε ότι αφορά τα ελληνικά και τα κυπριακά κοιτάσματα σε περιοχές που δεν ανήκουν στην Τουρκία.

Στις συζητήσεις υπάρχουν φυσικά και πολλά οικονομικά θέματα. Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας  και η αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούν  προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα επιδιώξουν την  αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοικής σύνδεσης Θεσσνίκης-Σμύρνης μέχρι το καλοκαίρι, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης -Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων.

Ένα ακόμα θέμα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις.  Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο