Ναι, να καταργηθεί επιτέλους η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης για αδικήματα δια του Τύπου. Είναι μια διάταξη που δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από εντυπώσεις (πέρα από την ταλαιπωρία), αφού κάθε μήνυση ή αγωγή θα εκδικαστεί έτσι κι αλλιώς. Η αυτόφωρη σύλληψη  προσφέρει μόνο εικόνα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πολλάκις φτιάχνονται «ήρωες» της μιας ώρας χωρίς λόγω και αιτία. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, και από την κυβέρνηση και από όσους τις τελευταίες μέρες ανακάλυψαν ότι το μέτρο είναι…αντισυνταγματικό. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι στο νομοσχέδιο για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα υπάρχει και το θέμα αυτό.


Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της σύλληψης δημοσιογράφων (Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας, Κατερίνα Γαλανού) του «Φιλελεύθερου» και του «Liberal. gr» με την διαδικασία του αυτόφωρου, ύστερα από μήνυση του Πάνου Καμμένου.
Η ΕΣΗΕΑ (για μία ακόμα φορά) αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση για καθεστωτική αντίληψη και συμπεριφορά για μια διάταξη όμως που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, επί όλων των κυβερνήσεων. Ο Ε. Βενιζέλος μάλιστα δηλώνει ότι  το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, μετά τις τροπολογίες που έγιναν από τον ίδιο στο Σύνταγμα το 2001. Κάτι περισσότερο θα ξέρει, αλλά όταν συνελήφθη ο Βαξεβάνης τον Ιανουάριο του 2018 (με την διαδικασία του αυτόφωρου) μετά από μήνυση του Α. Σαμαρά δεν μας το είχε εξηγήσει. Όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2001 έως σήμερα, μετά από κάθε μήνυση, οι δημοσιογράφοι οδηγούνται στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία. Αναλόγως των πολιτικών ισορροπιών , φωνάζει η μία ή η άλλη πλευρά, μιλώντας για καθεστωτική αντίληψη. Κανείς όμως δεν άλλαξε τον νόμο!
Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα 242 προβλέπει λοιπόν ρητώς  ότι κάθε αδίκημα δια του Τύπου είναι αυτόφωρο. Όλοι οι νομικοί έτσι εξηγούν το 242.
Έρχεται σήμερα όμως ο Ε. Βενιζέλος και λέει ότι είναι «Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα τύπου. Απαγορεύεται από το 2001 με ρητή αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος». Τι λέει το άρθρο 14 παρ. 7 του Συντάγματος; «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων». 
Και έτσι πέφτουμε στον Νόμο (άρθρο 242 του Π.Κ.) που ορίζει την αυτόφωρη διαδικασία.
Ο κ. Βενιζέλος βεβαίως καταχεριάζει την σημερινή κυβέρνηση την  οποία απεχθάνεται:  «Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα».
Η διατύπωση και μόνο τα λέει όλα. «Ευθύνεται η κυβέρνηση, επειδή ελέγχει την Αστυνομία» . Η Αστυνομία δηλαδή για να εφαρμόσει τον Νόμο πρέπει να ρωτάει την κυβέρνηση; Και ο εισαγγελέας το ίδιο; Ο δε νομοθέτης, δεν άλλαξε τον Νόμο εδώ και χρόνια. Μεταξύ δε των όσων νομοθέτησαν  και με το παραπάνω, είναι και ο κ. Βενιζέλος. Σε ότι αφορά τους δικαστές, ο κ. Βενιζέλος μάλλον του ασκεί κριτική γιατί δεν ….εφαρμόζουν σωστά το Σύνταγμα!
Ναι, να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους δημοσιογράφους, γιατί όπως είπαμε είναι διαδικασία εντυπώσεων και μόνο. Δεν προσφέρει τίποτα, οι δημοσιογράφοι όταν δημοσιοποιήσουν ένα οποιοδήποτε θέμα, δεν το κάνουν για να την κοπανήσουν από τη χώρα την επόμενη ώρα. Χρειάζεται όμως νομοθετική αλλαγή για να καταργηθεί αυτή η διάταξη.

Η υπόθεση Φιλελεύθερος

«Φιλελεύθερος» και «Liberal» έγραψαν ότι η κυβέρνηση «έφαγε» τα κονδύλια του μεταναστευτικού και πρώτος υπεύθυνος είναι ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Π. Λάμψιας γνωρίζει καλά ότι ως υπουργός Άμυνας δεν έχει σχέση με τα εν λόγω κονδύλια: «Είχε τον γιό του στο γραφείο μου, στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ».
Όμως ο Π. Καμμένος προχώρησε σε μία ακόμα μήνυση –από τις δεκάδες που έχει υποβάλλει- με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου.
Ο Κ. Βαξεβάνης που έχει συλληφθεί και αυτός στο παρελθόν  λόγω του αυτόφωρου, μίλησε  αμέσως υπέρ των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» σε ότι αφορά την αυτόφωρη σύλληψη. Κακώς δε, ο υπουργός Π. Καμμένος προσφεύγει αμέσως σε μηνύσεις πριν στείλει απαντήσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αιωρούνται φήμες για κατάχρηση χρημάτων που δεν έχει καν διαχειριστεί.
Έστω ας είναι αυτή η ιστορία η αφορμή για να αλλάξει η διάταξη!

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο