του Σωτήρη Σιδέρη


Με μια δέσμη αποφάσεων που θα περιλαμβάνει θεσμικές  και υπηρεσιακές αλλαγές  για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, πολιτικές πρωτοβουλίες και ανασχηματισμό, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας να ισορροπήσει την μεγάλη απώλεια ισχύος και επιρροής της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Οι κινήσεις αρχίσουν άμεσα να προωθούνται και θα κορυφωθούν στη ΔΕΘ. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ευρύ ανασχηματισμό μάλλον για την 21η Αυγούστου. 


Έχοντας πλέον επίγνωση ότι οι φυσικές καταστροφές αποτελούν κορυφαία απειλή , η κυβέρνηση θα  αναβαθμίσει την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και θα την ενδυναμώσει με τεχνικά και θεωρητικά εργαλεία , ώστε να καταστεί αποτελεσματική η αντιμετώπιση κινδύνων από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς. Ταυτόχρονα όμως θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις κρατικές δομές, ώστε το όλο εγχείρημα να καταστεί λειτουργικό. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει γνώση, επιμονή και αποφασιστικότητα, αν θέλουμε πραγματικά να περάσουμε σε μια άλλη κλίμακα ασφάλειας και όχι να αναλωθεί για μια ακόμη φορά μια κυβέρνηση σε κινήσεις εντυπωσιασμού.


Αμυντική πολιτική

Η δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση την οδηγεί σε αμυντική θέση έναντι των ψηφοφόρων της και της κοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 απέφευγε συστηματικά να ανοίξει μέτωπα, απέφευγε τις ρήξεις , ήθελε ήρεμα νερά,  έκανε δεξιά στροφή, ώστε η κυβέρνηση να δώσει την εικόνα  υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα, με τις εξαγγελίες για τον 13ο μισθό, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις , κάποιες μειώσεις φόρων θα έδινε τον αγώνα της ενόψει των εκλογών, ο χρόνος διεξαγωγής των οποίων, είναι απολύτως αστάθμητος , ωστόσο εκτιμάται ότι  θα είναι μεταξύ Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και Μαίου του 2019.
Πολλά ανατράπηκαν στην πορεία γιατί ο σχεδιασμός αυτός πάσχει ήδη σοβαρά. Η κυβέρνηση δεν ανέτρεψε τον σχεδιασμό υπό την πίεση της αντιπολίτευσης  αλλά υπό κοινωνική πίεση εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς. Οι εντυπώσεις που καλλιέργησε συστηματικά ,  ότι δεν φέρει ευθύνες για όσα συμβαίνουν στη χώρα και ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν κάνει λάθη(μακεδονικό, πλημμύρες, πυρκαγιές, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) έχουν προκαλέσει συσσωρευμένη αμφισβήτηση συνολικά της κυβέρνησης και προσωπικά, για πρώτη φορά, του Αλέξη Τσίπρα.



Ανασχηματισμός

 

Πριν από την πυρκαγιά ο Τσίπρας είχε αρνητικά σημάδια για την εικόνα της κυβέρνησης  που τώρα όμως έγιναν χιονοστιβάδα. Είναι αδύνατο να θεωρείται αριστερή διακυβέρνηση ο κ. Πολλάκης. Είναι αδύνατο να μην είναι σε θέση η χώρα να έχει ενισχυμένες δομές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών , ενώ είναι γνωστό ότι είμαστε  χώρα σεισμογενής, χώρα με πολλές πυρκαγιές, χώρα χωρίς ισχυρές υποδομές. Τώρα τα έμαθε με τον πλέον τραγικό τρόπο.
Πρόσωπα και πράγματα θα αλλάξουν. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η κυβέρνηση. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις θεσμικές αλλαγές και την πολιτική ενίσχυση των υποδομών , κάτι που απαιτεί πόρους, την στιγμή  που η Ελλάδα  πρέπει να έχει λιτότητα, πρωτογενές πλεόνασμα και να ιδιωτικοποιεί ακάθεκτη.
Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν και τα πρόσωπα. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο ανασχηματισμός που δρομολογείται μάλλον για τις 21 Αυγούστου, ημέρα εξόδου από το μνημόνιο, θα είναι σαρωτικός. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η ανάδειξη νέων στελεχών. Στόχος, ο Τσίπρας με ανανεωμένη την εικόνα της κυβέρνησης να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες , ακόμη και αν οι εκλογές γίνουν το Φθινόπωρο, για να δώσει τον εκλογικό του αγώνα.


Αλλαγές με ταυτότητα       

 

Αυτή είναι η μία όψη . Γιατί κανείς σοβαρός άνθρωπος που ασχολείται στοιχειωδώς με την πολιτική δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές στα πρόσωπα θα προσδώσουν πολιτική δυναμική στην κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στην αύξηση της συσπείρωσης και την ανάκαμψη.
Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι η διάρρηξη των σχέσεων με τον Καμμένο και όχι η διατήρησή του στην κυβέρνηση, η αλλαγή πολιτικής, η εξαγγελία τομών, όπως ο διαχωρισμός κράτους –εκκλησίας, η αύξηση των  κονδυλίων για την παιδεία και την  υγεία, η χάραξη μιας νέας κοινωνικής πολιτικής, η συντριβή των μηχανισμών μαύρης εργασίας , η προστασία των αδύνατων και ο λογική φορολόγηση.
Ας μην μας διαφεύγει επίσης ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αμερικανική βάση χωρίς καμία συζήτηση, με την βουλή και τα κόμματα στο περιθώριο και την σιωπή να κυριαρχεί. Αμερικάνικο κοτέτσι…..
Με απλά λόγια αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα είναι η προώθηση σημαντικών αλλαγών με κατεύθυνση την ανάπτυξη της χώρας, την προστασία των αδύναμων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους κλπ με δυναμισμό και όχι με ημίμετρα. Άρα ένας ανασχηματισμός που θα συνοδεύεται από μια νέα πολιτική ταυτότητα είναι ευπρόσδεκτος και χρήσιμος. Αν κινηθεί μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων, θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία και το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης θα καεί σαν λαμπάδα.
Η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει άλλες ευκαιρίες. Αυτή η στιγμή, μετά από μια τραγωδία είναι η πλέον κατάλληλη.  Ας τολμήσει ο Τσίπρας προς όφελος του ιδίου, του κόμματός του και φυσικά της χώρας. Διαφορετικά ….

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο