του Σωτήρη Σιδέρη


Είναι θέμα χρόνου, τα κόμματα –σούπερ μάρκετ να τελειώσουν. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αφού η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν γεγονός, η ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία για να δικαιολογήσει τις νεοφιλελεύθερες προσαρμογές της , εφηύρε τον όρο «πολυσυλλεκτικά κόμματα».
Μέχρι σήμερα, μπορεί να πει κανείς , ότι οι δεξιές και αριστερές παρατάξεις ενισχύονται με όμορους χώρους για να κυβερνήσουν, καθώς χάνουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.  Ήδη όμως άρχισε να συντελείται ήδη μια ανατροπή στις παραδοσιακές συμμαχίες με συνεργασίες με ακροδεξιές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είναι μια πιο κλασική μορφή αριστερού πολυσυλλεκτικού κόμματος με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που στην πορεία έχει πλήρως προσαρμοστεί και ενσωματωθεί στο –παρηκμασμένο σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο.


Δύο γεγονότα

Δύο γεγονότα του τελευταίου διαστήματος έρχονται να ενισχύσουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και  προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούν, όχι με μεγάλη προσπάθεια είναι αλήθεια μια νέα ταυτότητα, απλά για να επιβεβαιώσουν την απόρριψη της παλιάς τους ταυτότητας, αυτής που τους ανέδειξε στην διακυβέρνηση της χώρας.
Το πρώτο , αλλά ισχυρό συμβολικό γεγονός ήταν η  αποκήρυξη της απόφασής του να διενεργήσει δημοψήφισμα το 2015, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι τώρα θα αποφάσιζε διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές  μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας όχι απλά επαναβεβαίωνε την ορθότητα της απόφασής του, αλλά επιχειρηματολογούσε υπέρ αυτής και αυτό δεν ξεχνιέται.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με το δημοψήφισμα, μια νέα γενιά που ήθελε ανατροπές, νέα ήθη, μια πολιτική κυριαρχίας και αξιοπρέπειας και ένοιωσε ότι ηττήθηκε , είτε αποχώρησε από την κεντρική πολιτική και κοινωνική σκηνή, είτε αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε ο πρωθυπουργός δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να τους αποχωριστεί πλέον, αναζητώντας νέα ερείσματα στα δεξιά του και εκεί βρίσκεται το δεύτερο λάθος του.
Ταυτόχρονα όμως , η δήλωση αυτή αναδεικνύει και την τελική στροφή του Αλέξη Τσίπρα ώστε να απελευθερωθεί από τα βαρίδια, που λίγο πολύ ο ίδιος φορτώθηκε και να πλεύσει προς άλλες ιδεολογικές γειτονιές. Γιατί η σύμπηξη μετώπου με το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα απαιτεί και τις αναγκαίες προσαρμογές, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κάνει τις δικές του.

Το δεύτερο γεγονός

Το δεύτερο γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στον αριστερό κόσμο , ήταν η άκρατη επιχειρηματολογία και οι αναφορές, ενίοτε ντροπιαστικά επαινετικές, για πλήθος δεξιών ηγετών, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών για το μακεδονικό.
Έχοντας υποταχθεί πλήρως στον σχεδιασμό του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΕΞ επιδόθηκαν σε ένα άκρως αμφιλεγόμενο κρεσέντο αποκαλύψεων για τις θέσεις δεξιών ηγετών στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. 
Αντί να υποστηρίξουν τη νέα πολιτική κουλτούρα που εκφράζουν και αντί να πείσουν για την ανάγκη συναινέσεων με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σέρνονταν επί τρεις ημέρες στη βουλή, για να πείσουν τον ελληνικό λαό , ότι συναινούν με τις πολιτικές Αβέρωφ, Καραμανλή κλπ 
Για να δικαιολογηθεί ο  σκληρός , αλλά επιβεβλημένος συμβιβασμός με την Βόρεια Μακεδονία, οι Τσίπρας και Κοτζιάς κατέφυγαν στις πολιτικές της ΝΔ ως άλλοθι για τις δικές τους αποφάσεις. Η λογική απλή, αλλά απορριπτέα. Μα αφού ο Αβέρωφ μιλούσε για μακεδονική γλώσσα, γιατί να μην την αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ? Μα αν η συζήτηση στη βουλή γίνονταν για την Χούντα με την οποία ο Αβέρωφ είχε άριστες σχέσεις θα την επικαλούνταν ο Τσίπρας και θα αποδέχονταν τη Χούντα?

Εφαρμογή πάση θυσία


Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πάση θυσία, παρά τα προβλήματα που έχει  ή θα εγείρει στην πορεία.  Γιατί αν εκτραπεί ή δεν ψηφιστεί στην Αθήνα ή τα Σκόπια ή υπονομευθεί, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά σε όλα τα βαλκάνια.
Θα υπάρξει ένα δραματικό πισωγύρισμα που θα κλονίσει τις ισορροπίες και θα βλάψει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτή την επιχειρηματολογία οφείλει η κυβέρνηση να προτάξει και όχι τις αλλοπρόσαλλες και αψυχολόγητες δηλώσεις Κοτζιά περί συνθημάτων που δήθεν μιλούν για εισβολή στα Σκόπια. Ο Κοτζιάς ή θα αγνοήσει τους ακροδεξιούς λίγους διαδηλωτές ή θα τους αναδείξει στην κεντρική σκηνή. Ας αποφασίσει. Και τέτοια συνθήματα, κανείς  ούτε οι ακροδεξιοί εκφώνησαν ποτέ. Αυτές οι δηλώσεις είναι που  τροφοδοτούν την ακροδεξιά και όχι τα πολιτικά επιχειρήματα.
 Η συζήτηση στην βουλή εξελίχθηκε σε ένα θέατρο σκιών, γύρω από ένα μείζον θέμα πολιτικής παιδείας και εθνικής αυτογνωσίας,  στο οποίο η αριστερά έπρεπε να αναδείξει τις αρετές της και όχι να σέρνεται στο παρελθόν, με απόλυτο αρνητικό πρωταγωνιστή τον Νίκο Κοτζιά.

Ιδεολογικό σουρωτήρι

Δεν είναι μόνο τα προαναφερθέντα ζητήματα που προκαλούν σύγχυση στην αριστερά. Ήδη οι αριστεροί πολίτες έχουν πολλά ακόμη να καταλογίσουν και γι αυτό δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την ηγεσία του κόμματος, στην ολοκληρωτική στροφή προς τα δεξιά και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαρδιωτική ενόψει των εκλογών.
Για να δικαιολογήσει το Μνημόνιο του 2015 ο πρωθυπουργός κατέφυγε στο email Χαρδούβελη.
Για να δικαιολογηθούν πλήθος πολιτικών που επέβαλε η Τρόικα επικαλούνταν την διακυβέρνηση Σαμαρά .
Για να δικαιολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που ήταν ο ιδεολογικός πυρήνας της αριστεράς καθώς πίστευε στον κρατισμό και την κεντρική διεύθυνση της οικονομίας, παρέπεμπαν στις πολιτικές των προηγούμενων, επικαλούνταν το μνημόνιο. Τώρα όμως τις ιδιωτικοποιήσεις τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο αυτό, αλλά προσθέτει και νέες. Το υπερταμείο είναι υπόθεση ντροπής για την αριστερά και όχι δείκτης αξιοπρέπειας.
       
Όσο σκληρός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συντάξεις και τους φόρους των πολλών, τόσο φιλικός ήταν με τα συμφέροντα των λίγων.
Η κυβέρνηση δεν προέβαλλε καμία δικαιολογία γιατί δεν ψηφίστηκε ποτέ νόμος για τις ενδοομιλικές συναλλαγές μέσω των οποίων φοροδιαφεύγουν μεγάλοι και γνωστοί όμιλοι.
 Δεν δικαιολογήθηκε ποτέ για το γεγονός ότι απλά δεν θέλει να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων που κατά τον κ. Τσίπρα θα απέφερε δυο δις το χρόνο στα κρατικά ταμεία και άλλα τόσα η φορολογία των εφοπλιστών που επίσης ξεχάστηκε.
Δεν δικαιολογήθηκε καν για το γεγονός ότι παρά τις καταγγελίες, χρόνια τώρα ευνοεί συγκεκριμένο επιχειρηματία για τον ηλεκτρονικό τζόγο και δεν τον φορολογεί γιατί διαπλέκεται μαζί του μέσω των ΜΜΕ που έχει στην ιδιοκτησία του.

Αριστερή επανίδρυση


Οι εκλογές πλησιάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει προ πολλού την ταυτότητά του. Ακόμη και  η διατήρηση του τίτλου του, σύντομα θα γίνει αντικείμενο κριτικής, όπως έγινε και ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ. Πριν τις εκλογές, είναι επιτακτική ανάγκη και θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει φρένο στην δεξιά στροφή του, να σχεδιάσει μια νέα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, αλλά να είναι σαφής. Σύντομα ο νέος πολιτικός πόλος θα είναι ακροδεξιός στην Ελλάδα, όπως σε όλη την Ευρώπη και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναχαιτίσει αυτή την λαίλαπα, αλλά υπό προυποθέσεις.  Η ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι διολισθαίνει στην ακροδεξιά, γιατί  αυτή είναι η ιστορική της ροπή.
 Τώρα που έρχεται το  τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, είναι η στιγμή  για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά κανένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα δεν είναι βιώσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί βιώσιμη πολιτική δύναμη μόνο με μια επιχείρηση ανασυγκρότησης και άνοιγμα στον λαό.
 Αν θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν χρειάζεται συνέδρια και αποφάσεις γιατί ήδη έχει συγκλίνει με το πρώην κραταιό κόμμα. Αν όμως θέλει να ξανακερδίσει τη νέα γενιά, τους αριστερούς, τους σκεπτόμενους και κοινωνικά ενεργούς πολίτες,  τους εργαζόμενους , οφείλει να επανιδρυθεί με επείγουσες κομματικές διαδικασίες. Διαφορετικά και μετά  από πιθανή ήττα,  θα αποσυντεθεί σύντομα….
 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο