του Σωτήρη Σιδέρη


Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικούς και επιτελικούς συνεργάτες του, με δική του πρωτοβουλία,  έχει φέρει στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Θέτοντας ο ίδιος ένα καταρχήν χρονοδιάγραμμα πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι,  η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα έχει ετοιμάσει και θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζει πτυχές του μεταμνημονιακού προγράμματος, οπότε το Φεβρουάριο θα μπορούσαν να γίνουν πρόωρες εκλογές προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας με στόχο την προετοιμασία κόμματος και κυβέρνησης, όχι όμως για το Χειμώνα, αλλά για την ΔΕΘ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.   Παράλληλα θα αναπτύξει και έντονη κομματική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα με κυρίαρχη αποστολή την αύξηση της συσπείρωσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές απώλειες προς τα αριστερά του , κυρίως από δικούς του, σταθερούς ψηφοφόρους που είτε θα μετακινηθούν προς την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, είτε το χειρότερο, δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Ο  αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος σύμφωνα με κομματικά στελέχη που τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να επαναληφθεί και στην Ελλάδα  η εικόνα διάλυσης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, γι αυτό θεωρούν το θέμα της συσπείρωσης μείζον. Άλλωστε, επισημαίνουν κομματικές πηγές, η εικόνα πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις οφείλεται ακριβώς στην αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ .
 Η πόλωση με τη ΝΔ και η κριτική προς την εξωκοινοβουλευτική αριστερά θα είναι οι δύο πυλώνες της μεγάλης εκστρατείας που θα εξελιχθεί από τις επόμενες εβδομάδες με στόχο  η συσπείρωση το Σεπτέμβριο να φθάσει στο 70%-75% από περίπου 45% σήμερα. Αν η συσπείρωση φθάσει σε αυτά τα ποσοστά η πρώτη θέση είναι εφικτή. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η συσπείρωση δεν ξεπεράσει το 65%, η διαφορά μπορεί να είναι μεγάλη υπέρ της ΝΔ χωρίς να επιλέξουν τη ΝΔ οι ψηφοφόροι.
Στις συζητήσεις που έχουν ακολουθήσει έχει γίνει  σαφής η αδυναμία εφαρμογής  του σεναρίου  για εκλογές στις αρχές του επομένου έτους για τους εξής λόγους.
Πρώτος λόγος ότι  ο χειμώνας αναμένεται σκληρός από πλευράς αντιπολίτευσης και πως οτιδήποτε αρνητικό καταγράφεται μετά τον Αύγουστο θα το χρεώνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση.
Δεύτερος ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων θα επηρεάσει αρνητικά τις όποιες εκτιμήσεις για ανάπτυξη.
Τρίτος ότι η διεθνής κατάσταση θα οξυνθεί και η Ελλάδα θέλει να είναι πόλος σταθερότητας και αυτό θα είναι ακόμη επιχείρημα.
Τέταρτος ότι η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο των μνημονίων τον Αύγουστο , κατά συνέπεια το θετικό κλίμα θα είναι το Φθινόπωρο.
Τέταρτος ότι θα έχει να παρουσιάσει μια μεγάλη προσπάθεια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αν δεν υπάρξει λύση που να είναι κοινής αποδοχής και στην Ελλάδα δεν θα την φέρει στη βουλή.
Πέμπτος , ότι το Φθινόπωρο θα είναι σε πρώτη εφαρμογής το μεταμνημονιακό πρόγραμμα  σε θετικό κλίμα  λόγω παροχών που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, ενώ από το 2019 θα αρχίσουν οι διεκδικήσεις  διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων.
Έκτος ότι το 2019 θα έχουμε δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις, περιφερειακές και δημοτικές καθώς και ευρωεκλογές  και θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να τις διαχειριστεί όλες μαζί με επιτυχία.
Για τους λόγους αυτούς η δυναμική των εξελίξεων, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, θα καταστήσει επιβεβλημένη την προσφυγή στις κάλπες το αργότερο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.
Προφανώς το σενάριο αυτό έχει αρχίσει να κυριαρχεί και στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους όσοι έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην προετοιμασία της ΔΕΘ, να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα την προετοιμασία για την ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης των φτωχών λαικών στρωμάτων , αλλά και των επιχειρήσεων, όπως και των συνταξιούχων. Πληροφορίες επιμένουν ότι στη ΔΕΘ θα εξαγγελθεί η επιστροφή του 13ου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ , η δημιουργία θέσεων εργασίας, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κλπ και ταυτόχρονα θα εξαγγελθεί η διεξαγωγή των εκλογών.
Προς το παρόν ο πρωθυπουργός, πέραν των οικονομικών που είναι πρώτη προτεραιότητα,  έχει επικεντρωθεί στο θέμα των Σκοπίων , ενώ στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί, αν υπάρξει τελική κατάληξη, η συμφωνία με την Αλβανία που θα περιλαμβάνει μια άκρως αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ έγινε από  μηδενική βάση και όχι συμπληρωματικά ή πάνω σε τεχνικά θέματα και φυσικά θα κριθεί αφού δημοσιοποιηθεί.
Το βέβαιο είναι, ότι τις επόμενες εβδομάδες η χώρα θα μπει σε τροχιά εκλογών και μόνο απρόβλεπτοι ισχυροί παράγοντες θα τις αποτρέψουν από την διεξαγωγής του στα τέλη Σεπτεμβρίου ή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο