του Σωτήρη Σιδέρη


Τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές οι επόμενες δυο τρείς εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς η Αθήνα αναμένει νέο κύκλο όξυνσης στο Αιγαίο και το μεταναστευτικό. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει με ένταση σε περίπτωση που οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί αφεθούν ελεύθεροι και η Αθήνα ψάχνει να βρει νομικό δρόμο ή νομικό άλλοθι για να μην απελευθερωθούν. Το φοβικό σύνδρομο είναι παντού κυρίαρχο και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Άγκυρα.


Η υποβάθμιση του προβλήματος στην αρχή, η διμερής προσπάθεια απελευθέρωσής τους, η διεθνοποίηση στη συνέχεια και η πολυγλωσσία ήταν στο σύνολό τους κινήσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας», ανάλογα με την ημέρα και το κλίμα και όχι προιόν σχεδιασμού.  Πλήθος ερωτηματικών για παράδειγμα προκάλεσε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων , την επομένη της συνάντησης της Βάρνας. Είχαν κάποιοι την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν θα υποχωρούσε σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ των δύο Ελλήνων . Τραγικό , παιδαριώδες λάθος. 
Ωστόσο αυτή η αταξία δεν είναι η  μόνη αιτία παράτασης του προβλήματος των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στην Ανδριανούπολη, γιατί το κυρίως πρόβλημα είναι ο Ερντογάν. Απλά για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση χαμηλής έντασης. Ο χαρακτήρας του Τούρκου ηγέτη δεν  δικαιολογεί  τις ελληνικές αδυναμίες. 
Ακόμη και η μεσολάβηση της Μέρκελ κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς την δημοσιοποίησε ακυρώνοντας την συνέχισή της,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση και τα διαβήματα της Καγκελαρίας προς το μέγαρο Μαξίμου καθώς είχε συμφωνηθεί πλήρης μυστικότητα. Όχι ότι υπήρχε βεβαιότητα ότι η Μέρκελ θα έλυνε το πρόβλημα, απλά υπήρχε η ελπίδα ότι θα δρομολογούνταν μια λύση.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα γιατί η νοοτροπία του παζαριού είναι τρόπος ζωής και όχι απλά πολιτική. Είτε πρόκειται για τους οκτώ, είτε για Κούρδους, είτε οτιδήποτε άλλο, η Τουρκία θα παζαρέψει σκληρά  και αυτή η στιγμή φαίνεται ότι πλησιάζει. Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς έχει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών. Ωστόσο πρέπει να είναι έτοιμη για  όλα. Δηλαδή να θεωρήσει επίσημα αιχμαλώτους τους δύο αξιωματικούς και να σταματήσει την διαπραγμάτευση με ανταλλάγματα, να αλλάξει πολιτικό και νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης, να σχεδιάσει αντίβαρα και να οξύνει τις αντιδράσεις της εγκαταλείποντας την φοβική στάση που αποθρασύνει την Αγκυρα.
Προς το παρόν, η  κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους να μην αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ  Τούρκοι , λόγω της παρέλευσης του 18μηνου κράτησης. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα αντιδράσει έντονα. Η κατευναστική πολιτική της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα είναι ο βασικός λόγος που έχει αποθρασύνει σε απίστευτο βαθμό την Τουρκία. Έχοντας ως δεδομένη την στάση αυτή, ο Ερντογάν, οι συνεργάτες του  και πάσης φύσεως αξιωματούχοι επιδίδονται σχεδόν καθημερινά σε ένα κρεσέντο επιθετικών και χυδαίων δηλώσεων εις βάρος της Ελλάδας . Αν η Ελλάδα έχει έναν Καμμένο, η Τουρκία έχει πολλούς και χειρότερους από τον Έλληνα υπουργό, αχρείαστοι όλοι τους καθώς απλά προκαλούν όξυνση και τίποτα παραπάνω.
Ο Καμμένος είναι ξένο σώμα στην κυβέρνηση εδώ και καιρό. Καμμένος και Κοτζιάς είναι δυο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση προκαλώντας εμφανές πρόβλημα  στην λειτουργία της κυβέρνησης σε κρίσιμης σημασίας θέματα για τη χώρα, το οποίο ο πρωθυπουργός αδυνατεί να επιλύσει. Θα έχει ιστορικό ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί κάποια στιγμή η αιτία αποξένωσης των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, αλλά και γιατί ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες του.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρξει μια νέα κατάσταση και θα κριθεί η υπόθεση των κρατουμένων.  Από το τι θα γίνει με τους οκτώ θα αποφασίσει ο Ερντογάν για τους δύο Έλληνες , παρά το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση καθώς είναι βέβαιο ότι θα κατασκευάσουν κατηγορίες για τους δύο Έλληνες . Γιατί αν είχαν παρανομήσει θα τους είχαν ήδη κατηγορήσει .
Παράλληλα η Τουρκία ασκεί πιέσεις και στο μεταναστευτικό επιτρέποντας την αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά. Όμως αυτό είναι υπόθεση όλης της ΕΕ και όχι μόνο της Ελλάδας αλλά  και αυτό αδυνατεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση . Η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας επιβεβαιώθηκε στη Βάρνα και είναι απαράδεκτο λίγες ώρες μετά να αυξάνονται επιδεικτικά  οι ροές. Η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας χρειάζεται αναθεώρηση και δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε δυο χρόνια τώρα να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο δικών της προτάσεων που να γίνουν προτάσεις της ΕΕ και να ενισχύσουν την συμφωνία με την Τουρκία και όχι να την αφήσουν να αποδυναμώνεται.


Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο