Σκάνε σαν popcorn τα διάφορα Papers που δείχνουν πως όλα έχουν φτιαχτεί για να μην πληρώνουν φόρους αυτοί που έχουν πολλά λεφτά.  Τα Paradise Papers έφεραν αποκαλύψεις  για την κα Μαρέβα Μητσοτάκη, όμως θα  έχουμε και συνέχεια για άλλα πρόσωπα. Ήρθε στο φως πληροφορία για έλεγχο που γίνεται σε λογαριασμό του  Σπύρου Σημίτη (αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Κώστα) λόγω ενός εμβάσματος από τις Μπαχάμες προς την Εμπορική Τράπεζα. Μάθαμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank , είχε την Offshore Aloga Ltd για…επενδύσεις σε άλογα και στο στοίχημα σε ιπποδρομιακούς αγώνες. Και ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ ομολογεί με καθυστέρηση λίγων ετών ότι το Μνημόνιο έσωσε τις Τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. Την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν θέλει άλλα μέτρα, αφού το Μνημόνιο πέτυχε. Φεύγει από την Ελλάδα αφήνοντας πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους.



Τα Paradise Papers ήρθαν να συμπληρώσουν την εικόνα που δημιουργήθηκε μετά τα Panama Papers. Πολυεθνικοί κολοσσοί, εκατομμυριούχοι, αλλά και πολιτικοί, καλλιτέχνες και παράγοντες του δημόσιου βίου, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το παράθυρο της φοροαποφυγής, που λέγεται φορολογικοί παράδεισοι.
Κάποτε ήταν η Ελβετία, μετά το Λουξεμβούργο ή και το Λονδίνο, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες το χρήμα  έφυγε από τους γνωστούς τραπεζικούς παραδείσους των Αλπεων (Ελβετία, Λιχτενστάιν) για τα παραδείσια νησιά της Καραϊβικής αλλά και την Σιγκαπούρη. Έτσι και διάφοροι Έλληνες εγκατέλειψαν το αλπικό σκι και άρχισαν το θαλάσσιο στα πράσινα νερά της Καραϊβικής.
Μάθαμε κάτι καινούργιο; Όχι, η πρακτική  ήταν γνωστή, όμως οι αποκαλύψεις από τα Panama και Paradise Papers, σχηματίζουν μια πιο σαφή εικόνα γι αυτό που ξέραμε. Ότι όσοι μπορούν την έχουν κάνει, όσοι έχουν πολλά μπορούν και τα κρατάνε σε σίγουρα μέρη. Ως χθες βέβαια. Γιατί η υπερχρέωση των κρατών και  ο υπόγειος οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής, Κίνας και άλλων μεγάλων δυνάμεων, φέρνει στο φως ολ αυτά τα στοιχεία. Τα κράτη όχι μόνο αποκαλύπτουν τα μυστικά των αντιπάλων ώστε να τους δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά και τα δικά τους γιατί πολύ απλά χρειάζονται φόρους.
Η παραγωγή έχει πετάξει για την εργασιακή κόλαση στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδοκίνα κα, και το χρήμα έχει αράξει σε διάφορα νησάκια ώστε να μην φορολογείται στη κάποτε παντοδύναμη Δύση (Αμερική, Ευρώπη).

Απο τον  Χριστοφοράκο στον ...Παράδεισο

Μετά τα 356 ραντεβού με τον Χριστοφοράκο, η οικογένεια Μητσοτάκη διαθέτει και offshore εταιρία.   Το όνομα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας. Σύμφωνα με το «Έθνος» (που μετέχει στην έρευνα για τα Paradise Papers μαζί με πολλές ακόμα ξένες εφημερίδες) η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η δραστηριότητα της εταιρίας ξεκινά τον Μάρτιο του 2010, όταν στις νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται εν τέλει στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010.  Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank. Την περίοδο εκείνη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στα αρχεία της Aplleby εμφανίζεται ως πρόσωπο επικοινωνίας της Eternia Capital Management ο Κ. Κυρκίνης, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση της εταιρείας τον Μάιο του 2012. Η κ. Γκραμπόφσκι εξηγεί ότι με τα διαδικαστικά δεν ασχολήθηκε, ενώ δεν είχε συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε δικαίωμα υπογραφής.
Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους.
Η απάντηση της Μαρέβα Μητσοτάκη
Η κ. Μητσοτάκη μιλώντας στο «Έθνος» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα» και πρόσθεσε πως «με τα διαδικαστικά της εταιρείας ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο». Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός στερείται αντικειμένου».


Το έμβασμα για τον Σπύρο Σημίτη


Ξαφνικά όμως μάθαμε και για ένα έλεγχο που διεξάγουν οι εισαγγελείς και ο οποίος αφορά τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «kontranews» οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν υποβάλει μια σειρά από αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών που συνδέονται με τη διαδρομή ενός εμβάσματος 845.000 ευρώ το οποίο κατατέθηκε το 2010 στην Εμπορική Τράπεζα.  Το έμβασμα προέρχονταν από offshore εταιρεία που είχε έδρα τις Μπαχάμες πάρκαρε για ένα μικρό διάστημα στην Εμπορική Τράπεζα και στη συνέχεια τροφοδότησε λογαριασμό του Σπύρου Σημίτη σε γερμανική τράπεζα.
Ο ίδιος ο Σπύρος Σημίτης λέει ότι είχε καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό σε ελληνική τράπεζα μαζί με πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε από την πώληση ακινήτου στην Ελλάδα.
Δεν διευκρινίζει όμως τον τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο κατατέθηκε το έμβασμα. Για ποιο λόγο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Γερμανία και αδελφός πρωθυπουργού χρησιμοποιεί για την κίνηση λογαριασμού offshore με έδρα τις Μπαχάμες. Συνήθως τις offshore χρησιμοποιούν αυτοί που επιδιώκουν να κρύψουν μαύρο χρήμα και όχι δημόσια πρόσωπα.
Οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το έμβασμα αυτό είναι ύποπτο, γιατί η συγκεκριμένη offshore ενδεχομένως να συνδέεται με εταιρείες που είχαν συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο.  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Εμπορική Τράπεζα αλλά και οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Τραπέζης της Ελλάδος δεν προχώρησαν σε κανένα έλεγχο νομιμότητας των συγκεκριμένων κεφαλαίων παρά το γεγονός ότι το ποσό ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και προέρχονταν από μια offshore εταιρεία. Στην πορεία οι οικονομικοί εισαγγελείς φαίνεται ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τον επίμαχο λογαριασμό.


Τα Aloga ενός CEO


H πιο γουστόζικη ιστοράι όμως φαίνεται είναι αυτή που αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της Eurobank  Φωκίωνα Καραβία.
 Τον Νοέμβριο του 2012 μία νέα offshore εμφανίστηκε στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby, από την οποία προήλθε ένα μεγάλο μέρος της διαρροής των Paradise Papers. Το όνομα αυτής της offshore, που λειτουργούσε ως fund επενδυτών ήταν η Aloga Ltd, επωνυμία όνομα και πράμα. Σκοπός της, όπως καταγραφόταν στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας, ήταν «να χρησιμοποιεί το εταιρικό κεφάλαιο για την αγορά και την εκπαίδευση αλόγων, για την ανάπτυξη λογισμικού σχετικά με την τοποθέτηση στοιχημάτων σε άλογα, για την πώληση προγνωστικών στοιχήματος, και για την αδειοδότηση της χρήσης του λογισμικού αλγορίθμου σε συνδρομητική βάση». Η έδρα της Aloga Ltd. ήταν στις Βερμούδες.
Όπως φαίνεται απο τα αρχεία της Appleby, η Aloga λειτουργούσε έως και το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρροής το fund είχε 21 μετόχους – φυσικά πρόσωπα, ενώ εντοπίζονται και τέσσερις εταιρείες με έδρα σε Σιγκαπούρη, Βερμούδες και Παρθένους Νήσους. Ένας από τους μετόχους ήταν και ο Φωκίων Καραβίας, σημερινός CEO της Eurobank, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν γενικός διευθυντής Capital Markets και Wealth Management της τράπεζας. Οι υπόλοιποι επενδυτές/μέτοχοι του fund εμφανίζονται να είναι από τις ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις του Φωκίωνα Καραβία

Σε ερώτημα που τέθηκε στον Φωκίωνα Καραβία για τη συμμετοχή του στην Aloga ο ίδιος απάντησε: «Την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο 2013 (8 μήνες), συμμετείχα στη επενδυτική εταιρεία Aloga Ltd. κατέχοντας μετοχές τύπου Β (μετοχές άνευ δικαιώματος συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και άνευ δικαιώματος ψήφου). Οι μετοχές μου ανέρχονταν στο 1.5% περίπου, των συνολικών μετοχών της εταιρείας». Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας στις απαντήσεις που έδωσε, η συμμετοχή του στην Aloga προέκυψε λόγω της φιλικής σχέσης που είχα με ένα εκ των ιδρυτών της. «Τον κ. MC, διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων, αμερικανό, και πρώην συνάδελφο μου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2012, δηλαδή 16 μήνες πριν τη συμμετοχή μου στην εταιρεία, έμβασα στον κ. MC, ποσό περίπου €77.000, ως δάνειο μεταξύ φίλων, κατόπιν παράκλησης του για την ενίσχυση της τότε νέας του επιχειρηματικής προσπάθειας την οποία ασκούσε ατομικά».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ο MC αποφάσισε να μετεξελίξει την ατομική του δραστηριότητα σε εταιρική μορφή και ίδρυσε την Aloga «με σκοπό επενδυτικές και στοιχηματικές τοποθετήσεις κεφαλαίων με χρήση αλγορίθμων. Σε αυτή συμμετείχαν και άλλα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα προς τον κ. MC. Στο πλαίσιο αυτό, μου ζήτησε το δάνειο να εξοφληθεί με μετοχές της εταιρείας αντί μετρητών, πρόταση την οποία αποδέχτηκα τον Απρίλιο του 2013 στην προσπάθεια μου να τον διευκολύνω περαιτέρω. Στην εταιρεία δεν έμβασα ποτέ κανένα ποσό ούτε είχα οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη».
Η ιστορία ή καλύτερα οι ιστορίες με τις Offshore δεν τελειώνουν εδώ. Μάλλον τώρα αρχίζουν τα ωραία.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο