Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά η στάση του Νίκου Κοτζιά στην υπόθεση της διευθύνουσας συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) κυρίας Ελένης Γιαννοπούλου, η οποία είχε αποσπαστεί στη θέση αυτή από το Μάιο του 2017 όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε μια άθλια κατάσταση κακοδιοίκησης και προσπάθησε να βάλει τάξη. Επί της ουσίας πρόκειται για μια υπόγεια κρίση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Παιδείας με τον υπουργό Εξωτερικών.
Αν κάποιος δημοσιογράφος προβεί σε αποκαλύψεις με την επίκληση εγγράφων σχετικά με τις δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών  ή προσωπικά του Νίκου Κοτζιά ο εν λόγω υπουργός,  κάνει ΕΔΕ απειλεί θεούς και δαίμονες γιατί απλά θέλει ο ίδιος να ελέγχει τα στεγανά του ΥΠΕΞ. Εκτός και αν τα έγγραφα δίδονται σε δημοσιογράφους από τον ίδιο ή συνεργάτες του. Οπότε έχουμε να κάνουμε με άλλης υφής πρόβλημα .



 Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε την 1-11-2017 σειρά εγγράφων του ΥΠΕΞ χωρίς φυσικά να αντιδράσει ο Κοτζιάς , σύμφωνα με τα οποία η κ. Γιαννοπούλου καλείται πίσω στη θέση της , στην ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού , γιατί ο Κοτζιάς δεν  ενέκρινε  την απόσπασή της. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ενώ η Γιαννοπούλου είχε αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο του 2017 υπέβαλλε αίτημα απόσπασης τον Σεπτέμβριο. Ο Κοτζιάς όμως με εντολή που υπέγραψε στις 25 Οκτωβρίου 2017  ζητά από την Γιαννοπούλου να επανέλθει στη θέση της. Προηγουμένως όμως το υπουργείο παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησαν από το ΥΠΕΞ να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση της απόσπασης, αλλά ο Κοτζιάς θεωρώντας ότι δεν δίνει σε κανέναν λογαριασμό, αντί να υπογράψει την απόσπαση, απαίτησε από την Γιαννοπούλου να εγκαταλείψει τον ΕΟΠΠΕΠ και να επιστρέψει στη θέση της.

Στο αυτονόητο ερώτημα, γιατί ο ΥΠΕΞ κρατούσε στο συρτάρι του το αίτημα της Γιαννοπούλου για απόσπαση επί δύο μήνες κανείς δεν το υπέβαλλε, ούτε η ΕΦΣΥΝ που χωρίς να γνωρίζει το παρασκήνιο έπεσε στην παγίδα .

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, όταν η κ. Γιαννοπούλου άρχισε τους ελέγχους και διαπίστωσε προβλήματα, τότε διάφοροι παράγοντες άρχισαν κάτι διαρροές εις βάρος της ότι πετά εικόνες στα σκουπίδια  με στόχο προφανώς να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα εις βάρος της . Πρόκειται για σαθρό επιχείρημα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γιατί το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η κατάσταση στον ΕΟΠΠΕΠ, που κάποιοι δεν ήθελαν να αλλάξει.
Σύμφωνα με την ΕΦ ΣΥΝ περί τα μέσα Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, Μιχάλης Κουρουτός και Οδυσσέας Ντριβαλάς, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της διευθύνουσας συμβούλου για σωρεία ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται κατά βάση με την παράνομη τοποθέτησή της στον οργανισμό.
        Το υπουργείο Παιδείας
Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα. Πληροφορίες επιμένουν ότι την κ. Γιαννοπούλου στήριξε απόλυτα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς γνώριζε ότι οι επιθέσεις απλά αποσκοπούσαν στην απομάκρυνσή της . Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού ζήτησαν από το ΥΠΕΞ να διευθετήσει το θέμα της απόσπασης, όμως πληροφορήθηκαν ότι η απόσπαση είχε μπλοκαριστεί από τον Νίκο Κοτζιά άγνωστο για ποιο λόγο. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για στενές  πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Κουρουτού  και του Κοτζιά . Κατά συνέπεια, ο ΥΠΕΞ τηρούσε στάση εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και εναντίον του υπουργού Παιδείας.
Επειδή όμως το υπουργείο Παιδείας και προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου εμπιστεύονται περισσότερο την κ. Γιαννοπούλου , αποφάσισαν να παρακάμψουν την περίεργη ούτως ή άλλως στάση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνοντας νομοθετική πρωτοβουλία .Έτσι, ο υφυπουργός Παιδείας , Δημήτρης Μπαξεβανάκης,. καταργεί το  την παράγραφο που  αναφέρει ότι στην περίπτωση αποχώρησης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στη θέση που κατείχε προηγουμένως, ενώ προχωρεί στην απόσπασή της. Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ  οι εκπρόσωποι των λεγόμενων  των κοινωνικών εταίρων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ απέστειλαν εξώδικο στον υφυπουργό Παιδείας, ζητώντας του να ανακαλέσει ως παράνομο-άκυρο τον διορισμό της Ελένης Γιαννακοπούλου και να διαπιστώσει την έκπτωσή της λόγω της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης που η ίδια είχε υπογράψει.
«Ο ΕΟΠΠΕΠ είναι ο πλέον σημαντικός οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς διασυνδέει τον χώρο της εκπαίδευσης μ’ αυτόν της εργασίας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της κ. Γιαννακοπούλου στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου αποτελεί κοινωνική πρόκληση και ταυτόχρονα υποβάθμιση του οργανισμού για μια σειρά λόγων. Κυρίως διότι ο διορισμός της είναι παράνομος και επειδή από τον Μάιο που ανέλαβε καθήκοντα έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου, ανεξέλεγκτο μπούλινγκ κατά εργαζόμενων, με καθημερινή τρομοκρατία, απειλές και βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα, με τον ΕΟΠΠΕΠ στα όρια της διάλυσης, το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς το ζήτημα θα λυθεί στα δικαστήρια» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, Μιχάλης Κουρουτός.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν τίθεται ούτε ζήτημα απόσπασης ούτε όμως και νομιμότητας στην τοποθέτηση της Ελένης Γιαννακοπούλου στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ.
«Επρόκειτο για έναν αναχρονισμό που ίσχυε μόνο για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ. Πλέον ισχύει ό,τι ισχύει για τους διοικητές όλων των εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων», μας λέει ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

            Γιώργος Τσίπρας
Άκρως περίεργη είναι και η υπόθεση της παραίτησης του Γιώργου Τσίπρα από την ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ. Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο