Η δίωξη  συνεργατών του Ντόναλντ Τράμπ με την κατηγορία των σχέσεων με τη Ρωσία, ώστε να κερδίσει τις εκλογές ο σημερινός Πρόεδρος σε βάρος της Χίλαρυ Κλίντον, αναδεικνύει την εσωτερική σύγκρουση στις ΗΠΑ, μεταξύ των διαφόρων λόμπυ και παραγόντων εξουσίας. Οι επιπτώσεις είναι κατ αρχήν εσωτερικές, αλλά γίνεται όλο και πιο φανερό  ότι έχει επηρεάζεται και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που έτσι κι αλλιώς περνάει από 40 κύματα λόγω Τράμπ.  Η χώρα με τις περισσότερες παρεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών (πραξικοπήματα, δημιουργία σκανδάλων, ανατροπές κυβερνήσεων, φανερές επεμβάσεις που άλλαξαν εκλογικά αποτελέσματα κλπ) διαμαρτύρεται γιατί κάποιοι Ρώσοι κομπιουτεράδες, ανέβαζαν στοιχεία (φανερά και γνωστά κατά τα άλλα) την προεκλογική περίοδο.


Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ντόναλντ Τράμπ από την πρώτη στιγμή εμποδίστηκε να προσεγγίσει την Μόσχα. Αν γινόταν αυτό θα υπήρχε μια ουσιώδης αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Εμποδίστηκε προφανώς γιατί ισχυρά κέντρα εξουσίας, δεν θέλησαν να το επιτρέψουν. Οι διώξεις που μπορεί να φτάσουν έως και τον ίδιο τον Τράμπ, τον πιέζουν να υπαναχωρήσει σε πολλά ακόμα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.  Αν αυτό συνδυαστεί με την αλλοπρόσαλη πολιτική Τράμπ, αναδεικνύεται ο κίνδυνος της απόλυτης ανισοσσοπίας στα παγκόσμια ζητήματα. Η εσωστρέφεια  των ΗΠΑ , η εσωτερική αστάθεια της διακυβέρνησης, αντανακλά ποικιλοτρόπως στην παγκόσμια σκηνή.

Οι διώξεις


Η υστερία που κρατάει εδώ και ένα χρόνο, οδήγησε και στις διώξεις από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, σε βάρος του μεγαλοδικηγόρου Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με 12 κατηγορίες παρακαλώ, μεταξύ των οποίων συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα χρήματος και υποβολή ψευδών εκθέσεων περί ξένων λόμπι.
Οι ίδες κατηγορίες βαραίνουν και τον συνεργάτη του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς. Ο Μάναφορτ είναι από τους βασικούς λομπίστες της Τουρκίας στις ΗΠΑ, όπως και της Ουκρανίας.
Το τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται είναι ο ελληνοαμερικανός Τζόρτζ (Γιώργος) Παπαδόπουλος. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση προς το FBI.  Ο Παπαδόπουλος που δήλωσε ότι θα συνεργαστεί από δω και πέρα με τις αρχές κατηγορείται πως είπε ψέματα στο FBI «για το χρόνο, την έκταση και τη φύση των σχέσεων και των επαφών του με ξένους αξιωματούχους που είχαν στενές σχέσεις με ανώτερους Ρώσους κυβερνητικούς». Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για το αδίκημα του Παπαδόπουλος έχει έκταση 14 σελίδων.
Στην ένορκη δήλωση για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο email προς μια ξένη επαφή που αφορά την διενέργεια μιας συνάντησης κατά πάσα πιθανότητα με τον Πολ Μάναφορτ (ο Παπαδόπουλος αναφέρεται στον εθνικό διευθυντή του). Ο Παπαδόπουλος γράφει σε αυτό το email ότι η συνάντηση με μέλη του γραφείου του Προέδρου Πούτιν «εγκρίθηκε από τη δική μας πλευρά».
Επιπλέον, στη δήλωση του εισαγγελέα αναφέρεται ότι στον Παπαδόπουλος προσφέρθηκαν χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχαν «βρομιές» για την Χίλαρι Κλίντον τον Απρίλιο του 2016, μήνες πριν γίνει γνωστό ότι Ρώσοι χάκερ χτύπησαν την Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή.
Επιπλέον ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έστειλε, σύμφωνα με την εισαγγελική δήλωση, σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της καμπάνιας ένα email με τίτλο «Νέο μήνυμα από τη Ρωσία», τον Ιούνιο του 2016, στο οποίο έγραφε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να συναντηθεί είτε με τον Τραμπ, είτε με έναν υπάλληλο της εκστρατείας σε μια off the record συνάντηση. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ενθάρρυνε τον Παπαδόπουλο να κάνει το ταξίδι «αν είναι εφικτό» στις 15 Αυγούστου του 2016.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου για τον Παπαδόπουλος ήταν αρχικά ότι επρόκειτο για πρόσωπο με «πολύ μικρό ρόλο» στην καμπάνια του Τραμπ ενώ κατόπιν τον χαρακτήρισε «εθελοντή». Σημειώνεται ότι ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την καμπάνια του Τραμπ στις 19 Αυγούστου του 2016, μόλις τέσσερις ήμερες μετά την ημερομηνία που του προτάθηκε για το ταξίδι και τη συνάντηση με τους Ρώσους. Τα email που υπέκλεψαν από τους Δημοκρατικούς οι Ρώσοι χάκερ (τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016 είχε χακαριστεί η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή και τον Μάρτιο του 2016 το email του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον) δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2016.
Η αμερικανική εμπειρία (υπόθεση Νίξον) και η αμερικανική νομοθεσία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή της υπόθεσης. Οι διώξεις γίνονται για πρόσωπα με περιφερειακό ρόλο στην κύρια υπόθεση (παρέμβαση Ρώσων και αλλοίωση αποτελεσμάτων) για να ακολουθήσουν διώξεις  κατά των πρωταγωνιστών.



Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο