του Σπύρου Σουρμελίδη

Η νίκη του ολιγάρχη  Αντρέϊ Μπάμπις στις εκλογές της Τσεχίας, συμπληρώνει την εικόνα της πολιτικής κατάστασης στην κεντρική   Ευρώπη. Ακροδεξιά στροφή, διανθισμένη με μπόλικα στερεότυπα νεοφιλελευθερισμού. Η Αυστρία είναι  το κέντρο της ακροδεξιάς στροφής και η Τσεχία ακολουθεί, όπως και η Γερμανία  άλλωστε. Το κόμμα του Μπάμπις «Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών» βγήκε πρώτο  (30%) με διαφορά  18 μονάδων από το δεύτερο (11,3%)  «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (παραδοσιακό κόμμα της δεξιάς του Βάτσλαβ Κλάους), με το πανίσχυρο κάποτε Σοσιαλιστικό κόμμα να είναι έκτο, πίσω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το πολιτικό σύστημα της Τσεχίας διαλύθηκε, αυτή είναι η διαπίστωση των Τσέχων αναλυτών. Το ζήτημα όμως είναι ότι διαλύθηκε υπέρ  των αντιευρωπαϊκών και των κρυφο-φασιστικών δυνάμεων. Ο Αντρέι Μπάμπις, είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την «αρπαγή» της περιουσίας της Σλοβακίας και της Τσεχίας με πολλά σκάνδαλα να τον κυνηγούν. Πρότυπο του είναι ο αυστριακός Σεμπάστιαν Κούρτς , τον οποίο αποκάλεσε αμέσως σύμμαχο, πρωτίστως κατά της μετανάστευσης.




Ένας πρώην κομμουνιστής, νυν ολιγάρχης , ο τσέχος Μπαμπισκόνι


«Ασφαλώς έχουμε έναν σύμμαχο στην Αυστρία, τον κ. Κουρτς, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με εμάς όσον αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Αυστρία.  «Η ομάδα του Βίσεγκραντ πρέπει να βρει συμμάχους, χρειαζόμαστε την Αυστρία και άλλες χώρες, στα Βαλκάνια, τη Σλοβενία, την Κροατία, πιθανόν κι άλλες», πρόσθεσε ο Μπάμπις. Οι χώρες του ευρωσκεπτισμού αυξάνονται , στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη θέλουν μια δική τους Ευρώπη. 
Ο Μπάμπις είναι ο πολιτικός  της ξενοφοβίας , της αντιμεταναστευτικής πολιτικής , αλλά και του ευρωσκεπτικισμού στην Τσεχία. Εκφράζει την πολιτική της διαίρεσης στην Ευρώπη και έχει από το παρελθόν θέσεις που είναι ενάντια σε κάθε ελληνικό συμφέρον μέσα στην ΕΕ.
Ο Αντρέϊ Μπάμπις γεννήθηκε (1954) στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης, και η θεία του μια από τις γνωστές βιολόγους της χώρας ( Βιέρα Σαϊμπνερ, που μετανάστευσε στην Αυστραλία). Αν και σπούδασε στο εξωτερικό, εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας. Κατηγορείται ακόμα και σήμερα ότι ήταν συνεργάτης της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών, ακόμα και της KGB. Μετά την πτώση του κομμουνισμού εγκαταστάθηκε στην Τσεχία και μετά την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, επέλεξε την τσέχικη  υπηκοότητα.
Είναι το παράδειγμα  των κομμουνιστικών στελεχών που έγιναν γρήγορα επιχειρηματίες, εκατομμυριούχοι, αποκτώντας κομμάτια της κρατικής περιουσίας πάνω από τα ερείπια των χωρών τους. Είναι η περίπτωση που θυμίζει τους Ρώσους ολιγάρχες, που έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε λίγο καιρό.
Το 1993 ιδρύει (μαζί με άλλους) την AGROFERT, όμιλο που ασχολείται με την αγροτική οικονομία, , τα τρόφιμα, την χημική βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες μεταφορών, τη δασοκομία, την ενέργεια αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τσεχία, την Ευρώπη και την Κίνα.
Η μικρή αυτή εταιρία, συνεργάζεται με την PETRIMEX στην οποία εργάζεται ο Μπάμπις. Η PETRIMEX  είναι ο Όμιλος εξωτερικού εμπορίου στην Τσεχοσλοβακία (επι κομμουνισμού) που καλύπτει το εμπόριο της χώρας με άλλες χώρες. Το 1991 με την πτώση (του συστήματος)  μετατρέπεται σε χρηματιστηριακή εταιρία με βασικούς εταίρους τις κρατικές εταιρίες της Σλοβακίας. Χημική βιομηχανία, ενέργεια, διυλιστήρια, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες, της Σλοβακίας μετέχουν στην PETRIMEX. Της οποίας εμπορικός διευθυντής παραμένει από το 1985 (!) ο Αντρέι Μπάμπις. Η μικρή εταιρία AGROFERT του Μπάμπις, αρχίζει και παίρνει τη δουλειά από την PETRIMEX. Η περιουσία της Σλοβακίας, περνάει σταδιακά στα χέρια του Μπάμπις ο οποίος πλέον είναι Τσέχος πολίτης. Συγχρόνως όμως γίνεται κυρίαρχος και στην τσέχικη χημική βιομηχανία που έχει παράδοση από τον 19ο Αιώνα (από την εποχή της Αυστρο-Ουγγαρίας). Έτσι το 2011 η AGROFERΤ ελέγχει 230 επιχειρήσεις κυρίως στην Σλοβακία, την Τσεχία και την Γερμανία. 
Είναι η χρονιά (2011) που ο Μπάμπις ιδρύει πολιτικό κόμμα, το «ΑΝΟ 2011», τα αρχικά του οποίου σχηματίζουν την λέξη «ναι» στα τσέχικα. 
Το 2017 εμφανίζεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης της AGROFERT. Ο όμιλος του κατέχει 57 εκατομμύρια εκτάρια γης, το 0,6% της συνολικής έκτασης της Τσεχίας και το 1,6% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας.
Ελέγχει όμως από το 2013 και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Τσεχίας. Τον μιντιακό Ομιλο MAFRA, τις εφημερίδες Lidove Noviny, Mlada Fronta dnes, το Radio impuls και το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο,  το  Ocko (ματιά).
Το 2014 το Κόμμα του «ΑΝΟ» μετέχει στην κυβέρνηση του Σλόμποταν Σομπότκα ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Είναι μια κυβερνητική συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών , των Χριστιανοδημοκρατών και του ΑΝΟ (Μπάμπις).
Δικαίως λοιπόν αποκαλείται ο Μπερλουσκόνι της Τσεχίας.
Η δύναμη  του Μπάμπις όμως είναι πολλαπλάσια όλων των άλλων. Ελέγχει τα ΜΜΕ, μοιράζει χρήμα και δουλειές, ελέγχει την πολιτική κατάσταση και καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης.
Οι εκλογές της 21ης Οκτωβρίου του 2017, επικυρώνουν την παντοδυναμία του.
Μπάμπις ή Bures
Τον Αντρέϊ Μπάμπις τον κυνηγάει το παρελθόν του. Έχουν γραφτεί βιβλία και πλήθος  ρεπορτάζ   για το πώς έγινε εκατομμυριούχος. Όπως επίσης για το σκοτεινό του παρελθόν, την συνεργασία του με τις μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν συνεργάστηκε με τις κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά ο πρώην στενός συνεργάτης του,  Λίμπορ Σίροκυ. Το «Εθνικό Ινστιτούτο Μνήμης» της Σλοβακίας, τον αναφέρει όμως ως συνεργάτη της Ασφάλειας και της Μυστικής Υπηρεσίας με το ψευδώνυμο «Μπούρες». Ο Μπάμπις το 2013 προσέφυγε στην Δικαιοσύνη (στην Σλοβακία) κατά του Ινστιτούτου. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του για συνεργασία με την κομμουνιστική Ασφάλεια.
Τον κατηγορούν όμως και για την συνεργασία του με την Ρωσία του Πούτιν. Η αμερικανοεβραία δημοσιογράφος Άννα Αμπλεμπάουμ, τον κατηγορεί γι αυτή την συνεργασία του σε επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.



Τα φαντάσματα


Οι εκλογές στην Τσεχία, αναδεικνύουν την σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη πολυδιασπασμένη από το Βορρά στο νότο, αλλά και από την δύση στην ανατολή , όπως και στο εσωτερικό των χωρών-μελών.
Η Τσεχία μια χώρα εκτός ευρώ, ζει σ ένα κλίμα διχαστικό και αντιφατικό. Θέλουν μια Ε.Ε. χωρίς τους νότιο-ευρωπαίους (που είναι τεμπέληδες και ψεύτες) , χωρίς μετανάστες κυρίως μουσουλμάνους, αν και θέλουν τα λεφτά τους. Η απελευθέρωση όλων των αγορών είναι  ο Θεός του Μπάμπις αλλά και πολλών ακόμα πολιτικών παραγόντων.
Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην χώρα.
Το κόμμα του Μπάμπις «ANO-2011» ( «Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών») βγήκε πρώτο  με 29,64% ,  78 στις 200 έδρες. 
Ακολουθεί:
Το δεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών»  (ODS) με  11,32% και 25 έδρες. Το κόμμα έχει ιδρύσει ο Βάτσλαβ Κλάους ο στενότερος συνεργάτης του Βάτσλαβ Χάβελ (του πρώτου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχίας μετά την πτώση του Κομμουνισμού).
το Κόμμα των Πειρατών με  10,79% και 22 έδρες.
Το  ακροδεξιό «Ελευθερία, Άμεση Δημοκρατία» με 10,64% και  22 εδρες.
Το Κομμουνιστιό Κόμμα Τσεχίας και Μοραβίας με 7,76% και 15 έδρες.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Τσεχίας με 7,27% και 15 έδρες
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με  5,8% και 10 έδρες.
Το TOP 09 (Παράδοση, Υπευθυνότητα, Ανάπτυξη) με 5,31% και 7 έδρες.
Και το STAN (Φροντίδα και Ανεξαρτησία) με 5,18% και 6 έδρες.
Ο Αντρέι Μπάμπις είναι έτοιμος για μια κυβέρνηση την οποία θα ελέγχει απόλυτα, θεσμικά και ουσιαστικά. Και θα είναι μια ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο