Η πρώτη χώρα στον κόσμο που επίσημα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη δημιουργία κουρδικού κράτους, είναι το Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στο ιρακινό Κουρδιστάν με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης, παίρνει νέα τροπή, δεδομένου ότι παρά τις πιέσεις για αναβολή του δημοψηφίσματος, οι Κούρδοι επέμειναν και ήδη δημιουργείται μια νέα δυναμική που οδηγεί σε έναν νέο χάρτη στην περιοχή.


Η Τουρκία πληρώνει τώρα την αλαζονεία της . Ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισε το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μετά την απόσχισή του από την Σερβία. Ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τώρα και αφού το Ισραήλ έκανε την αρχή, πολλές χώρες θα αναγνωρίσουν το κουρδικό κράτος, δεδομένης της στήριξης και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών.
Η Τουρκία μπαίνει σε περιπέτειες. Είναι βέβαιο ότι μετά το ιρακινό κουρδιστάν, σειρά θα πάρουν οι Κούρδοι της Συρίας και έτσι, σταδιακά θα υπάρξουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Οι κίνδυνοι προφανώς είναι υπαρκτοί. Η Τουρκία αντιδρά και θα συνεχίσει να αντιδρά ακόμη  και με πόλεμο, όμως η δυναμική των εξελίξεων την προσπερνούν και πιθανότατα η πορεία προς νέα σύνορα στην περιοχή είναι μη αναστρέψιμη.
Η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής, αλλά είναι καταθλιπτική η εικόνα του συνόλου του πολιτικού συστήματος που δείχνει για μια ακόμη φορά ανίκανο να μελετήσει και να ετοιμαστεί για τα νέα δεδομένα. Ούτε μια συζήτηση, ούτε καν σκέψη για το πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα τις εξελίξεις.

Το Ισραήλ

Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα --ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν-- σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών αράβων αντιπάλων.
Χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο.
«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.
Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ --στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ-- μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος  θα μιλήσει στις 19 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση  του ΟΗΕ, είχε εκφράσει σε ομιλία του το 2014 υποστήριξη προς «τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», λέγοντας πως αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο