Ευρωσκεπτικιστές  και απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως προκύπτει από  μεγάλη έρευνα -μελέτη του βρετανικού think tank Chatham House αναφορικά με την στάση της κοινής γνώμης σε 10 διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη (στα οποία συγκαταλέγεται και η Ελλάδα) απέναντι στην ΕΕ.  Η έρευνα καταγράφει  μεγάλη δυσφορία των  κοινωνιών προς τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ επισημαίνοντας  την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής ενώ σημειώνει ότι στην ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των ψηφοφόρων οι οποίοι βλέπουν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την μετανάστευση ως απειλές για τις εθνικές παραδόσεις και την κουλτούρα τους. 


Οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν έντονο ευρωσκεπτικισμό, δεν θέλουν ούτε να ακούνε για τη Γερμανία, πιστεύουν ότι η ΕΕ θα εκφυλιστεί τα επόμενα χρόνια γιατί θα αποχωρήσουν και άλλα κράτη μέλη, ενώ εκφράζουν και ισχυρές αμφιβολίες για την δημοκρατικότητα της ΕΕ.  
 
Σημειώνεται πως τα πορίσματα της έρευνας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν στα τέλη του 2017 την συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στις δικές τους πεποιθήσεις και σε εκείνες των απλών πολιτών σε ό,τι αφορά «κοινωνικά» θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον φόβο για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας, την μεταναστευτική πίεση και την ανισότητα ευκαιριών. 
 
Σημειώνεται επίσης πως σε ό,τι αφορά τις τάσεις της κοινής γνώμης, παρατηρείται μια έντονη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους φανατικούς υποστηρικτές του φιλελεύθερου δημοκρατικού μοντέλου και τους πολίτες εκείνους που είναι ευεπίφοροι σε απολυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησης, με το 21,5% εξ αυτών μάλιστα να τάσσεται ακόμα και υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Για την κατηγορία αυτή των πολιτών, η μαζική μετανάστευση και η προσφυγική κρίση σηματοδοτούν την «μεγαλύτερη αποτυχία» της Ευρώπης και μια «ιδιαίτερα κακή» εξέλιξη για την χώρα τους. 
 
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζουν την επίτευξη της ειρήνης στην Γηραιά Ήπειρο, την δημιουργία της ζώνης του Schengen, την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Ενώ όμως το 71% των ελίτ δηλώνουν ωφελημένοι από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μόλις το 34% από τους υπόλοιπους πολίτες θεωρούν ότι ωφελήθηκαν από τα επιτεύγματα της ΕΕ. Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων είναι και το ότι το 57% των ελίτ θεωρεί ότι η μετανάστευση υπήρξε θετική και οδήγησε σε ένα πλουσιότερο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, ενώ αντίθετα το 44% των υπόλοιπων πολιτών θεωρεί «κακή εξέλιξη» για την χώρα τους την μετανάστευση, με το 51% να αποδίδει τους μετανάστες την αύξηση της εγκληματικότητας και το 55% να τους βλέπει ως απειλή για το κράτος πρόνοιας. 
 
 
Σε ότι αφορά τα ευρήματα της έρευνας για τους Έλληνες:
 
Το 56% θεωρεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ την ελευθερία κίνησης και κυκλοφορίας εντός της ΕΕ.
 
Tο 32% των Ελλήνων θεωρεί τις πολιτικές λιτότητας ως την μεγαλύτερη αποτυχία της ΕΕ και το 15% την προσφυγική κρίση. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 20% θεωρεί την προσφυγική κρίση ως την μεγαλύτερη αποτυχία της ΕΕ, το 18% την υπερβολική γραφειοκρατία,  το 17% την μαζική μετανάστευση, το 7% την ανεργία και το 7% την οικονομική λιτότητα. 
 
 H λέξη «Ευρώπη» δείχνει να προκαλεί στην Ελλάδα τους περισσότερους αρνητικούς συνειρμούς (συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες), καθώς το 29% νιώθει πρωταρχικά δυσαρέσκεια (12% ευρωπαϊκός μέσος όρος), το 17% απαισιοδοξία (16%) το 15% θυμό (7%) και το 12% απέχθεια (8%). Με τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, το 54% νιώθει θυμό (25% ευρωπαϊκός μέσος όρος), το 32% απέχθεια (24%), το 39% φόβο (28%), το 74% δυσαρέσκεια (38%), το 60% απαισιοδοξία (40%). Στον αντίποδα, στο 16% των Ελλήνων η Ευρώπη ‘ξυπνά’ θετικά συναισθήματα (24%), το 10% νιώθει αισιοδοξία (22%), το 3% περηφάνεια (11%), το 3% σιγουριά (23%) και το 2% ευτυχία (9%).  
 Σε ό,τι αφορά το πόσο δημοκρατική είναι η ΕΕ, σε έναν άξονα από το 0 (καθόλου δημοκρατική) έως το 10 (πολύ δημοκρατική), συνολικά το 71% των Ελλήνων κινείται μεταξύ 0-5 (57% ευρωπαϊκός μέσος όρος) και το 28% μεταξύ 6-10 (42%). Συγκεκριμένα το 19% θεωρεί την ΕΕ πολύ δημοκρατική (29% ευρωπαϊκός μέσος όρος), το 41% μέτρια δημοκρατική (44%) και το 40% καθόλου δημοκρατική (27%). Σε ερώτηση για το πόσο δημοκρατική είναι η Ελλάδα,  το 58% κινείται στον άξονα μεταξύ 0-5 και το 42% μεταξύ 6-10. 
 
 
Σε ό,τι αφορά το εάν τα πλουσιότερα κράτη εντός της ΕΕ πρέπει να βοηθούν τα φτωχότερα, το 72% συμφωνεί πλήρως (48% ευρωπαϊκός μέσος όρος), το 21% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί (32%) και το 7% διαφωνεί πλήρως (20%).
 Το 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επιστρέψει αρμοδιότητες σε εθνικό επίπεδο (υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά – 50% μέσος όρος), το 18% να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει (28%) και το 16% να εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (22%). 
 
 
Σχετικά με το Brexit, το 73% των Ελλήνων πιστεύει πως η αρνητική ψήφος εξασθένισε πλήρως την ΕΕ (59% ευρωπαϊκός μέσος όρος), το 24% ούτε την εξασθένισε ούτε την ενίσχυσε (36%) και το 3% την ενίσχυσε (5%). 
Το 80% των Ελλήνων (μακράν υψηλότερο ποσοστό) πιστεύει πως μέσα σε 10 χρόνια κι άλλα κράτη μέλη θα αποχωρήσουν από την ΕΕ (58% μέσος όρος) , το 12% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί (27%) και το 8% διαφωνεί πλήρως (16%). 
Για το εάν η Γερμανία παίζει ένα θετικό ή αρνητικό ρόλο στην ΕΕ, οι Έλληνες εμφανίζονται, με μεγάλη διαφορά, οι πλέον αρνητικοί απέναντι στην Γερμανία: το 40% θεωρούν τον ρόλο της πολύ αρνητικό (8% μέσος όρος), το 40% μάλλον αρνητικό (19%), το 9% ούτε αρνητικό ούτε θετικό (26%), το 9% μάλλον θετικό (36%) και το 2% πολύ θετικό (11%). Έπονται οι Ιταλοί, των οποίων τα αντίστοιχα ποσοστά σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Γερμανίας είναι 15%, 35%, 22%, 23% και 5%. 
Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Αυστριακοί εμφανίζονται οι πλέον αρνητικοί (82%), ακολουθούμενοι από τους Βέλγους και τους γερμανούς (από 73%). ΟΙ Έλληνες εναντιώνονται πλήρως στην τουρκική ένταξη σε ποσοστό 67% (61% μέσος όρος).
Τέλος, οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον ανικανοποίητοι με την ζωή τους Ευρωπαίοι σε ποσοστά που φτάνουν το 30% (13% μέσος όρος), με το 44% να δηλώνει ούτε ικανοποιημένο ούτε ανικανοποίητο (38%) και το 26% πολύ ικανοποιημένο (49%).  

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο